Богдан III Кривия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Богдан III Кривия
Княз на Молдова
Bogdan III.jpg
Богдан III Кривия
Управление 15041517 г.
Лични данни
Роден
Починал
Хуш, Княжество Молдова, днес Румъния
Погребан в манастира Путна
Семейство
Династия Мушати
Баща Стефан Велики
Майка Мария Войкица
Богдан III Кривия в Общомедия

Богдан III Кривия или Богдан Едноокия (на румънски: Bogdan al III-lea cel Chior) е княз на Молдова в периода 15041517 г.[1] Прякорът си получава, тъй като ослепява с едното си око, по всяка вероятност вследствие на рана по време на някоя от многобройните си битки. Син на Стефан Велики от неговия трети брак с Мария Войкица. По майчина линия Богдан III е внук на войводата Раду III Красивия, Раду е брат на Влад Дракула.

Веднага след като идва на власт Богдан пожелава да се ожени за Елизабет, сестрата на полския крал Александър Ягелончик. Получава на два пъти отказ независимо от изпратените щедри подаръци (вкл. предложени териториални отстъпки) и нахлува в южна Полша като отблъсква изпратената срещу него полска войска. При това положение третото му пратеничество при полския крал има по-голям успех и на 16 февруари 1506 г. в Люблин е подписано споразумение за женитба. Въпреки това след смъртта на Александър Ягелончик неговият брат Зигмунт I прекратява този съюз. През октомври 1509 Богдан е разбит при река Днестър и в резултат е сключен мир на 17 януари 1510 г., с който той се отказва окончателно от намеренията и претенциите си по отношение на Полша.

През 1510-1513 г. Молдовското княжество търпи сериозни опустошения от татарите, които отвеждат много пленници и плячка. Богдан III е принуден да иска помощ от Полша, която също страда от монголското нашествие. Но Полша няма доверие на молдовския княз, още повече че от 1455 г. насам Молдова не е неин съюзник, а непрестанно воюва с нея. Така Богдан се обръща за подкрепа към османците срещу задължението да им плаща ежегоден данък.[2]

Богдан III умира на 20 април 1517 г. и е погребан в манастира Путна.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

След неосъществилата се женитба с Елизабет Полска, Богдан III има два брака[3]:

  • с Анастасия през 1510 г. - тя умира на 12 октомври 1512;
  • с Роксандра Басараб, дъщеря на влашкия владетел Михня I Реу през 1513 г.

Той няма законородени деца, но оставя няколко незаконородени синове:

Стефан IV Стефаница, който го наследява на трона; Александър III Лепушняну, също молдовски княз, и Петру, починал през 1526 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Grigore Ureche Chronique de Moldavie. Depuis le milieu du xive siècle jusqu'à l'an 1594. Leroux éditeur Paris 1878.
  2. Academia Română: Istoria Românilor. Band IV, Editura Enciclopedică, Bukarest 2001, S. 427 f.
  3. Marek, Miroslav. "Muşatin family". Genealogy.EU