Саси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Етапи на саксонското заселване в Трансилвания

Саси е народното българско, сръбско и влашко название на саксонските трансилвански рудари (сакси) донесли на Балканите модерните за тогавашната средновековна епоха технологии на рударството.

По времето веднага след царуването на Цар Иван Асен II те са поканени първоначално от крал Стефан Урош I на Балканите от Седмоградско, за да разработват находищата на руди в неговите сръбски земи и в завзетите кратковременно от сърбите тогава западни български (включително Осоговия, Чипровци и другаде, които са под властта на българските царе). Саси има и в Босна за разработка на тамошните сребърни рудници. Процесът по усилена разработка на рудниците продължава и при наследниците на крал Стефан Урош I включително през първите векове след падането на българските земи под османска власт.[1]

Топонимията на много места издава присъствието на саксонски рудари на Балканите.

Деспот Стефан Лазаревич издава първия закон за рудниците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хронологична енциклопедия на света, том VI, Велико Търново, стр. 598 - Сърбия, Хърватско и Босна в политиката на Византия. ЕЛПИС, ISBN 954-557-003-X, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Саси#Вешти рудари“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.