Чипровци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Чипровци
Чипровци
Централната част на Чипровци
Централната част на Чипровци
Общи данни
Население 1 805 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 1 887 (НСИ)
Землище 65,467 km²
Надм. височина 508 m
Пощ. код 3460
Тел. код 09554
МПС код М
ЕКАТТЕ 81390
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Чипровци
Пламен Петков
(ГЕРБ)
Адрес на общината
ул. „Петър Парчевич“ 45, п.к. 3460, тел. 09554/28 – 28
Чипровци в Общомедия

Чѝпровци е град в Северозападна България, в област Монтана на 47 km северозападно от град Берковица. Градът е административен център на община Чипровци.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Първите писмени свидетелства за селището са в латиноезични и турски източници от втората половина на XVI и началото на XVII век, в които името му има множество различни форми – Чипровац, Чипуровац, Кипоровец, Чипоровци, Кипоровац, Кипровци, Чипрофче, Чипоруфца. След Освобождението официалното му име е Чипровци.[1]

Широко разпространено е мнението, че името на Чипровци идва от латинското cuprum (мед) и е свързано с медните рудници в района. Народна етимология го свързва с лично име Кипро или Кипра. Езиковедът Иван Дуриданов отхвърля тези хипотези и свързва името на града и го извежда от използваната в миналото дума за градина кипур/чипур, от гръцкото κήπος.[2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Карта на община Чипровци

Град Чипровци е разположен на 508 метра надморска височина[3] в тясна долина в Западна Стара планина по горното течение на река Огоста, оградена от Чипровската планина на югозапад и Язова планина на североизток.

Землището на Чипровци е с площ 65,467 km² и достига на югозапад до границата на Българи със Сърбия по билото на Стара планина, където най-висока точка е връх Мартинова чука (2011 m).

От северозапад се дигаше голият гребен на Стара планина с хълбоци, облечени с букаци, с колосалните пирамиди на гордия Миджур, Бабин зъб, Вража глава…, а отсам тях, в полите им – прекрасната и дива Чипровска покрайнина и райските долини на Огоста.

—  Иван Вазов

Един от туристическите обекти е Чипровският водопад, до който се стига по екопътека, минаваща през живописни кътчета от Стара планина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време, когато областта вероятно е населявана от трибали. Оттогава датира и рудодобивът по тези земи, като залежите са от сребро, олово, желязо и мед, а може би и злато. Областта е завладяна от римляните през 29 година пр. Хр., когато става част от провинция Мизия. Античното селище е разположено на възвишение на 2,5 километра южно от днешния град, като от него са запазени останки, наричани Голямо градище.[4]

През римската епоха районът около селището бил от най-значимите златодобивни райони на Балканите. В късната античност рудодобивът е имал голямо значение за развитието на военното производство в римската Рациария (днешният Арчар). След VI век тук дошли славяните и заимствали производствения опит в рударството от местното население.

През XIII – XVI век Чипровци е оживено рударско селище, ползващо се със значителни привилегии. Към 1330 г., след злополучната Велбъждка битка, тук се заселили и саксонски рудари, наричани „саси“, които дали допълнителен тласък на тази дейност. Те дошли от Седмоградско.

След падането на Видин през 1396 г. цяла България е поробена. За робството в Чипровци проф. Дуйчев пише:

"Турското завоевание заварило саксонските рудари по този край. Не е известно какво е било тяхното положение през първите векове на турското владичество. Османската държава е имала нужда от разработването на рудниците и затова може да се предполага, че ще да е дала известни правдини на рударското население. Уединеността обаче на саксонските рудари сред българското население се оказала съдбоносна за тях. Лишени от възможност да общуват със своите сънародници и да поддържат връзки с католическата църква, те попаднали неизбежно под силното влияние на местното българско население. В първите документи от ХVI – ХVII векове, в които се дават сведения за Чипровския край, не се споменават никакви саксонски рудари като жители на тамошните селища. Трябва да се предполага, че още в първите векове на робството, преди първата половина на ХVI в., саксонските рудари се претопили сред местното население. След своето изчезване обаче те оставили някои трайни следи. В езика на българските рудари се запазили редица думи от несъмнен немски произход, наследени от саксонците. В самия Чипровец една част се назовавала чак до втората половина на ХVII век с име „саксонска махала“.[5]

Неслучайно именно тук, в процъфтяващите феодални имения на българските боляри Соймирови, след османското нашествие се съсредоточава голяма част от оцелялата българска аристокрация. През първите три века от чуждото владичество Чипровци достига своя икономически, политически и културен разцвет. Принос към този разцвет имат павликяните и дубровнишките търговци, които наред с българските аристократи представляват основната част от населението на града според историята на поп Ставри от Чипровци. От занаятите най-голямо развитие получило златарството. Високохудожествената продукция очертала града като най-големия златарски център на Балканския полуостров през XVI и XVII век наред с Цариград, Солун и Белград. Търговията със знаменитите чипровски чаши е процъфтявала не само на Балканите и Османската империя, но достигала и Централна Европа. В тази значително замогнала се и културна среда се строели църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи.

Успоредно със стопанското замогване през ХVI-ти век се възражда и католическата църква.

Папата се сеща за забравеното католическо огнище в Чипровци. Влизат в градчето един след друг папските ревизори: епископът на Нин – Петър Цедулин, хърватинът Александър Комулович и йезуитът Тома Радио. През 1578 г. двамата свещеници пеят в чипровската църква на латински. В следващите десетилетия Чипровци става своеобразен католически център и привлича множество будни българи от почти всички краища на страната. Тук се заселват семействата на Парчевич, Пеячевич, Кнежевич, Маринович и други – все от стари болярски родове.

В този град седнал на епископския трон българинът Илия Маринов, ръкоположен през 1624 г. в Рим за софийски епископ. Оттук ръководил църквите в Българско и във Влашко, защото само преди няколко месеца папа Урбан VIII. (1623 – 1644) бил „въздигнал българските францискански мисионери в отделна францисканска кустодия“.

След това на епископския престол сяда Петър Богдан Бакшев – Деодат. Трудът и кадърността го изтласкват напред, над всички. Оттук насетне 33 години бие сърцето му само за България. В доклада си до Рим през 1640 г. той пише:

Това царство България е прекрасно. Украсено е с ширни поля, високи планини и хълмове, приятни гори и дъбрави, оросявано от различни реки и води.

За Кипровец пише:"Това селище Кипровец плаща годишно на султана около шест товара пари данък и други неща... Тази планина Хемус отгоре е покрита с трева и равна по върховете, няма гори, но пасбища за овци, дето през лятото пасат толкова стада, че управителят може да взима всяка година около 500 скуди само за пасенето на овцете... Аз не бих искал да имам други доходи, би ми била достатъчна тази планина..." [6]

През ХV-ХVI в. градът е бил голям в резултат на рударството и броял 6000 жители, а през ХVI-ХVII в. бил икономически и културен център на Северозападна България.

Според предание във войводството Чипровци влизали земите между Влашко село (Мартиново) и Горно Озирово. В него имало само един турски чиновник.[7]

През XVI век се заражда Чипровската книжовна школа. Нейните „върхове“ са: „Абагар“ на Филип Станиславов (отпечатана на 8 май 1651 г. в Рим), богословските, философските и историческите произведения на Петър Богдан, Яков Пеячевич и Кръстю Пейкич. Борбата за национална независимост в средата на XVII век се оглавявала от Петър Богдан и Петър Парчевич. Първоначално разчитали на помощ от западните ни съседи и папата, но останали разочаровани и започнали самостоятелна подготовка за народен бунт. През септември 1688 г. избухнало Чипровското въстание, оглавено от Георги Пеячевич, Богдан Маринов, братята Иван и Михаил Станиславови и Матея Пеячевич. В местността Жеравица се състояло решителното сражение, където войските на турския васал – маджарския граф Емерик Текели разбили въстаналите българи. Останалите живи се укрепили в Чипровци и в Чипровския (Гушовския) манастир, но и тяхната съпротива била сломена. Настъпили нечувана сеч и зверства. Повече от половината население било избито. Голяма част от оцелелите потърсили спасение във Влашко, Маджарско, Хърватско. Градът бил опожарен, опустошен и разорен, след което никога не достига миналото си величие. Чипровци въстава и в 1836 г. (Манчовата буна), и в 1837 г. (начело с Върбан Пенев). Жителите му участват и във Видинското въстание през 1850 г.

Има устни сведения, че жители на Чипровци – бегълци от зверствата, след въстанието са се заселили в Трекляно – Кюстендилско краище и околните села. Едно макар и малко доказателство за това е запазеният чипровски говор в тези краища.

Ставри Попов твърди в родова анкета, че новите чипровчани са дошли от пиротски, царибродски и берковски села, за да възстановят стария Кипровец.

Една интересна родова история споменава, че фамилията Белци (3 къщи от тях има и в село Мартиново) са дошли в Чипровци от с. Бяла, Пиротско.

Друг бежанец се върнал от Берковица в Чипровци; той бил златар. От него е днешната фамилия Сребриловци.

През XIX век голямо развитие получава килимарството. (Според една бележка на поп Лило, килимарството се развива още през първата половина на ХVIII в., вероятно от пиротските преселници.) Известният чипровски килим се изработва ръчно, на вертикален стан, от чиста вълна. Намира пазар по целия свят и днес, а в хиляди домове на България греят багрите на чипровската природа, събрани и увековечени от нежните ръце на чипровските майсторки.

Чипровци дарява през 1879 г. на княз Дондуков най-големия изтъкан до тогава в селото килим „каракачки", с размери 7 Х 6 m – първата голяма слава на чипровските килимари и търговци в столицата. По-късно такива килими украсяват министерските кабинети, домовете на богаташките къщи.

Население[редактиране | редактиране на кода]

1640 г. – 2060 (1660 католици и 400 деца);
1666 г. – 280 къщи;
1934 г. – 2831;
1956 г. – 3517;
1972 г. – 4262;
2012 г. – 2026 (ГРАО)

Голямата част от населението на града, до потушаването на Чипровското въстание от 1688 г., изповядва католицизъм. Днешните му жители са православни.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

 • Новооткрита мина за добив на флуорит.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В Чипровци има исторически музей, посветен на историята и развитието на града, което датира още от времето на саксонците. Създаден е през 1988 г. Тогава Чипровци е бил известен със своите самокови (средство за обработка на метала, добит от рудата). В музейната сбирка може да се види макет на това как е изглеждало и как точно е функционирало това съоръжение.

Освен с рударство Чипровци е по-известен с килимите си. Те са отразявали душата на създателките си. Основните модели са се предавали от поколение на поколение като така са достигнали и до наши дни. Тези килими, както и съществувалата някога златарска школа са пазили града през дългите години на османска власт. Чипровци е бил под опеката на султанката.

Чипровският манастир се намира по поречието на р. Чипровска Огоста в подножието на Язова планина (част от Западна Стара планина), на около 4 km североизточно от Чипровци.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 2 май се празнува съборът на града. На него се прави огромна трапеза, на която задължително има печено агне. На този ден в града пристигат от цялата страна много роднини на местните жители. В центъра на града се събира Чипровският духов оркестър, има различни развлечения за малките деца и задължителната народна музика.

Всяка година на 6 септември се празнува Ден на Балкана. На него всички отиват в планината на мястото, където преди столетия се е намирал Гушовския манастир. Според местна легенда преди много години на този ден хората са ходели в планината при манастира, а от балкана слизал бял елен, който носел името Гушовец. Хората го чакали да си почине и да пие вода, и го принасяли в жертва. Един ден обаче еленът закъснял и хората го заклали преди да си е починал, и да пие вода. Оттогава, никога повече не дошъл елен.

От 2014 на 2 май се провежда фестивал на чипровския килим. Изложени са много килими – на площада и на прозорците на общината и на къщите на чипровчани. В отделни палатки е показан производственият процес – от чепкането на вълната, през преденето, боядисването, насноваването и самото тъкане. За гостите има подредени торлашка баница с печени кори, домашно овче сирене и греяна домашна ракия. Същият ден се провежда и фестивал на местните породи – показват се овце, кози, крави, коне и кучета – български породи на скотовъди от Згориград, Краводер и Монтана.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

 • Пълнени чушки с боб
 • Зелеви сарми с ориз и орехи
 • Пържено по чипровски
 • Баница с печени кори
 • Кюфтенца с боб
 • Печено агне в пещ
 • Крем карамел в тиква

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Чипровци
Починали в Чипровци
 • Петър Богдан (1601 – 1674) – български книжовник и католически архиепископ
Свързани с Чипровци

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. http://www.nsi.bg/nrnm/index.php?ezik=bul&f=6&name=%D7%E8%EF%F0%EE%E2%F6%E8&code=81390&kind=-1
 2. Чолов 2008, с. 34 – 35.
 3. http://www.fallingrain.com/world/BU/47/Chiprovtsi.html
 4. Чолов 2008, с. 37 – 38.
 5. Б. Балевски „Чипровци“, София 1968 г.
 6. Б. Балевски „Чипровци“, София 1968 г.
 7. Д. Михайлова „Местните имена в Михайловградско“, Издателство на БАН, София, 1984, с. 59 – 60
Цитирани източници

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]