Полски Тръмбеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Полски Тръмбеш
Общи данни
Население 4555 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 4359 (НСИ)
Землище 17,172 km²
Надм. височина 15±1 m
Пощ. код 5180
Тел. код 06141
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 57354
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Полски Тръмбеш
Георги Чакъров
(независим)
Адрес на общината
ул. Черно море №4
тел.: 06141/ 41 41; 41 42
факс: 06141/ 69 54
web: trambesh.eu
e-mail: obshtina_pt@hotmail.com
obshtina_pt@abv.bg
Полски Тръмбеш в Общомедия

По̀лски Тръмбѐш е град в Северна България. Той се намира в Област Велико Търново и е на 37 км от град Велико Търново. Градът е административен център на Община Полски Тръмбеш. Общината има 15 населени места с общо население 14414 жители, а град Полски Тръмбеш – 4525 жители по настоящ адрес (15.03.2016 г.) [1].

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път селището е споменато в османските регистри през 1430 г. с името Полски Търъмбеш. Назовава се с още няколко имена, но във всички има именния термин Тръмбеш. А самата дума „тръмбеш“ е от старославянски „тръмбя“, което означава подготовка на земята преди оран, т.е. почистването ѝ от треви, храсти, стебла и прочее. Към 1865 г. то е имало 40 – 50 български и турски къщи – почти по равно от двете народности. При първото преброяване на населението през 1880 г. жителите са 521.

Дълги години селището е малко по размери с незначително по брой население.

Прокарването през 1900 г. на ж. п. линия Русе – Горна Оряховица дава тласък за по-бързо икономическо развитие на района. Гарата е открита официално през 1901 г. През 1911 г. вече в селото е утвърден ежеседмичен пазар в сряда, който съществува и до днес и е много оживен, поради подчертано средищния характер на селището.

След Първата световна война възникват редица предприятия, главно с преработвателен характер на селскостопански стоки, които носят бърза и лесна печалба.

От 1929 г. селото е електрифицирано и в него вече работят мелница, керамична фабрика, маслобойна фабрика (по-късно наречена „Марек“, консервна фабрика „Мизия“ и ремонтна работилница.

Църква в Полски Тръмбеш

Полски Тръмбеш се развива и като център за изкупуване и преработка на селскостопански произведения от богатия район.

Предприемчивият дух на местното население и наличието на удобни железопътни и шосейни връзки със селищата на съседните общини спомагат за бързото развитие на хранително-вкусова и машиностроителна промишленост. Маслодобивната фабрика, наречена „Марек“ и консервната фабрика „Мизия“ увеличават производството си и снабдяват региона с хранителна продукция. Ремонтната работилница прераства в машинно-тракторна станция (МТС), а по-късно в машиностроителен завод „Първи май“. Това развитие е предпоставка за нарастване на населението и с Указ № 546 на Президиума на Народното събрание от 7 септември 1964 г. Полски Тръмбеш е обявен за град. [2]

Икономика и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Болница в Полски Тръмбеш

Икономиката на града и общината е свързана преди всичко с развитието на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. В града има железопътна гара, автогара, редуцирана болница, средно училище, винпром, мелница и др. Функционират следните по-големи фирми [3]:

„Сиконко – Агрия АД“ – Земеделска продукция – производство и търговия на едро
МБАЛ „Д-р Методи Миновски“ ЕООД – Болница (закрита; остава само Спешна помощ)
„Мирослав Ганчев ЕТ“, „Минко Дживодеров ЕТ“, „Анфарм инженеринг – Анка Маринова ЕТ“ – Аптеки
„Мелсом ЕООД“ – Мелници и търговия на брашно
„Районна Потребителна Кооперация – Полски Тръмбеш“ – Хранителни стоки – магазини
„Строителство и Благоустройство ЕООД“ – Строителни материали – производство
„Стройко – Д ООД“ – Строителни материали – търговия
„Васил Иванов Костов ЕТ“ – Хидроизолация – услуги
„Омикрон ООД“ – Електроматериали и съоръжения – търговия
„Подем ЕООД“, „2000 – Михаил Шишков ЕТ“ – Металообработка
„Вирома ООД“ – Бензиностанции
„Милушеви ООД“ – Вътрешни и международни товарни превози. Пласмент и търговия с автомобилни гуми
„ЕТ Георги Георгиев – Роси 99“ – Специализиран транспорт
„Интеграл ПТ ООД“ – Книжарници и книгоразпространение
„Агрикултура – СК – Христо Христов ЕТ“ – Земеделска продукция – производство и търговия на едро
„Имона – Иван Христов ЕТ“ – Безалкохолни напитки – производство
„Иваничка Цонева – ИВА – ВЕТ ЕТ“ – Ветеринарни медикаменти
„Бизнес център – Полски Тръмбеш СНЦ“ – Бизнес консултанти
„Росита ЕТ“ – Асоциации и сдружения

Образование и култура[редактиране | редактиране на кода]

Центърът на Полски Тръмбеш по време на ежегодното изпращане на абитуриентите

Към градското читалище има Детска музикална школа с класове по пиано, акордеон и народно пеене, където се обучават деца и от съседните села. Работят състав за художествено слово „Карамелчета“, детски театрален състав и състав за латиноамерикански танци. Изградена е и Детска школа по български народни танци към Фолклорна формация „Полянци“.

Нов културен институт за града е Историческият музей. Открит е на 8. ІХ. 2007 г. Има шест експозиционни отдела: Археология; Възраждане, Нова и най-нова история; Етнография; Антропология; Художествен и Лапидариум. Събран е фонд и предстои създаването на военно-историческа експозиция. Музеят е настанен в масивна сграда, строена през 1923 и 1933 г. Представени са всички периоди на човешката цивилизация оставила артефакти в тукашния край. Няма период, за който не съществува информация (хиатус). Сред най-интересните паметници са хокерно погребение (полагане на тялото в земята, както е било преди раждането [4],[5]) от неолитната епоха, граничен стълб между римските провинции Мизия и Тракия от 136 г., оброчна плочка ([6],

Читалище Полски Тръмбеш

[7]), посветена на богиня Хеката, бронзова камбана която притежава тайнството да сбъдва желания, множество предмети, инструменти и съоръжения с производствен и битов характер, колекция от възстановки на исторически личности, направени по меките тъкани на черепа, документи и прочее. Ежегодно се провеждат национални научни конференции. През 2013 г. се провежда седмата. Издават се сборници с материалите от конференциите. Ежегодно се провеждат по десетина музейни изложби, в това число международни. По инициатива на Историческия музей 11 юли е обявен за исторически празник на Полски Тръмбеш. Свързан е с деня на освобождението му от османско владичество през 1877 г. В музея се провеждат прояви на други обществени и културни организации. Може да се използва и като база за обучение на студенти.

В града има средно училище СОУ „Цанко Церковски“ и детска градина. [8]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Градът има традиция в плувните спортове. Преди години в града са се провеждали републикански състезания. Изградена е спортна база със закрит и открити плувни басейни, един от които е бил с олимпийски размери.

Основава се Спортно дружество „Левски“.

През 1980-те години под патронажа на Пенчо Кубадински е изграден комплекс за ловна трап стрелба. Провеждани са европейски състезания.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • 8 септември – Празник на града, организиране на ежегоден панаир, увеселителни люлки; музеят провежда ежегодно национална научна конференция, провеждат се и други литературни и културни прояви.
 • 24 май – Ден на славянската писменост и култура, ежегодно изпращане на абитуриентите.
 • 16 май – Спортен празник на града.
 • 11 юли – Исторически празник – Ден на освобождението на града от османско владичество.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Известен специалитет тук е местната рибена чорба. Приготвя се от сладководни риби. Желателно е да са няколко вида, по възможност хищни. Първо се приготвя отделно бистър бульон от зеленчуци (доматите зелени, за да не оцветят бульона). Накрая зеленчуците се отстраняват и в бульона се сварява рибата. Подправки: дивисил, риган, тарос и др. Сервира се гореща и подлютена.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Родени в Полски Тръмбеш
 • Други личности, свързани с Полски Тръмбеш
  • Цанко Церковски (1869 – 1926), писател и политик, учител в Полски Тръмбеш през 1892 – 1894 г.
  • Христо Бойчев (р. 1950), драматург. Автор на пиеси, играни в 34 страни на света. Живял, учил и работил като инженер в П. Тръмбеш от 1963 до 1985 г. Почетен гражданин на града от 2004 г.
  • Калоян Илиев (р. 1980), футболист, почетен гражданин на града от 2004 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България