Масларево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Масларево
Общи данни
Население 452 души[1] (15 юни 2020 г.)
15,3 души/km²
Землище 29,492 km²
Надм. височина 118 m
Пощ. код 5198
Тел. код 06143
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 47439
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   кмет
Полски Тръмбеш
Георги Чакъров
(независим)
Кметство
   кмет
Масларево
Петранка Маринова
(БСП)

Масларево е село в Северна България. То се намира в община Полски Тръмбеш, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на 34 км южно от Свищов, и на 45 км северно от гр. В.Търново. То е разположено на юг от магистралата Русе – Плевен, в непосредствена близост до нея.

Земите на Масларево са разположени в централната част на Дунавската хълмиста равнина – долините на реките Осъм и Янтра. Теренът на землището е хълмисто-равнинен. Землището се пресича от четири дерета, които в долния край на селото – източната част – се събират и образуват река, която е ляв приток на река Янтра и се влива в нея при с. Ценово, Русенски окръг.

Землището на селото възлиза на 29 354 декара, от която 22 859 е обработваема земя.{{книга инфо

История[редактиране | редактиране на кода]

Първия зеслник в селото е Никола Войника от Караисен. Първата църква в селото е построена през 1859 година. Първия кмет на селото след 1887 година е Ламби Банев. До 1944 година единственото предпприятие е мелницата на Караколеви. След освобождението Бъкърджеив от Горна Оряховица закупува 5000 декара от турците и ги разпродава на преселници от Балкана. Георги Радков от Сухиндол е инициатор за създаване на първото училище в селото. През 1904 година в селото е закупена първата парна вършачка. Селото е разделено на три махали:Горна, Самододска и Липнишка.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В землището на селото има две могили, но те не са изследвани. По сведения на Стефан Стамболов, който описва старините на долния басейн на Янтра, има сравнително малко могили, разположени главно по възвишенията между българскосливовското, карайсенското и масларевското дере. Тъй като могилите в Масларевското землище не са проучени, не може да се каже дали са надгробни или не.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Ганчо Димов – опълченец[редактиране | редактиране на кода]

Gancho Dimov1.jpg

Роден през 1852 г. в с. Кованлъка (дн. Пчелище), Търновско, починал през 1935 г. в с. Яйджий (дн. Масларево), Свищовско. В с. Яйджий се преселва със семейството си едва петгодишен през 1857. На 19 май 1877 г. е зачислен в 1-ва дружина 2-ра рота на Българското Опълчение. По-късно приведен в 4-та рота. Уволнен на 1 юли 1878 г. След Руско-турската война (1877 – 1878) се завръща в с. Яйджий. Прехраната на семейството си изкарва като среден земеделски стопанин с около 100 дка земя. Известно време служи като стражар в Свищов.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Боб по Масларски

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Жорж Атанасов – Масларево, 1984