Раданово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Раданово
Общи данни
Население 1 749 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 31,089 km²
Надм. височина 48 m
Пощ. код 5185
Тел. код 06141
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 61279
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Полски Тръмбеш
Георги Чакъров
(независим)
Кметство
   - кмет
Раданово
Георги Стамов
(ГЕРБ)

Раданово е село в Северна България, намиращо се в Община Полски Тръмбеш, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Раданово се намира на около 2 километра югоизточно от общинския център град Полски Тръмбеш и на 30 км северно от областния Велико Търново. На запад то граничи с Иванча, а на изток и юг съответно със селата Орловец , Петко Каравелово и Полски Сеновец .

Раданово е най-голямото село в община Полски Тръмбеш. Стоящо в плодородната долина на река Янтра, селото притежава удобни съобщителни връзки с цялата страна, чрез пресичащите го магистрала Русе – Велико Търново и построената през 1901 година железопътна линия Русе – Горна Оряховица, на която Раданово е сега спирка (някога гара). Теренът е равнинен, а в околностите хълмисто-равнинен с надморска височина, варираща в границите между 30 и 350 метра.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път с днешното си наименование село Раданово се споменава в османските регистри през 1618 година (История на България, изд. на БАН, София, 1981 г.).

Фактите и преданията, обаче, сочат за една приемственост с различни по вид поселения от Античността до наши дни. В района, като част от общата етнокултурна картина в Северна България, се преплитат много култури и цивилизации. В местности като „Градище“, „Бели бряг“, „Кутра“, „Манастира“(вж Ст. Стефанов (1956) „Старините по долния басейн на Янтра“, стр. 18, Издание на БАН гр. София) и други се откриват артефакти като стрели, върхове на копия, сечива, накити и монети от различни епохи.

Можем да смятаме, че крепостта „Кутра“ функционира от тракийско време, чак до отхвърлянето на турската власт. Тя е важен опорно – наблюдателен пункт, защитен западно от река Янтра. Оформения защитен комплекс е природно защитен, доукрепен и свързан с възвишенията на изток от него, наречени „Вишиш“. По време на римското владичество тук е преден пост на град Никополис ад Иструм и държи главния път за важните тогава дунавски крепости Нове, Ятрус и Сексагинта Приста.

Именно тук, в коритото на р. Янтра, в началото на ХХ век е намерена бронзова глава с човешки ръст на император Гордиан III (В момента се съхранява в НАМ).

Около и във селото общо досега са открити поне две тракийски предримски погребения. Има и римски могили.

Римската власт тук е установена около 46 г.сл.хр. след кръвопролитни сражения с местните кробизи и е отхвърлена някъде към III в. след готските набези. По-късно е временно възстановена, вече под юрисдикцията на източноримските василевси, но както е известно, след установяването на българите по тези земи (VI – VII в.) тя е окончателно отхвърлена. Находки от това време са намерени в местността Таш тепе.

По време на османското владичество селото е с преобладаващо турско население. Голяма част от мъжете в селото били принудително отлъчвани в най-усилното за полска работа време, за да изпълняват царската си служба като войнугани, а жените и децата им оставали да се оправят със земя и добитък, както могат и доколкото могат. („Българите през XVI век. По документи от наши и чужди архиви“ Елена Грозданова, Стефан Андреев).

След Освобождението през 1878 г., на мястото на напускащите турци в Раданово се заселват българи, предимно от Балкана и Предбалкана, но има и бежанци от Македония и Сърбия.

Още през Средновековието, а по-късно и по време на Османското владичество край селото е преминавал важен сухоземен път, свързващ дунавското пристанище Свищов с черноморското Варна.

Важен факт е, че селото дава много участници във всички войни за национално обединение. Дадени са свидни жертви, като в тяхна чест е издигнат паметник в центъра на селото.

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

Според една местна легенда, след разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на 18 юли 1868 г., един от четниците му, бягайки от преследващите го турци, се озовал в покрайнините на Раданово, в местността „Старите лозя“. Изморен от пътя, той легнал да си почине и неусетно задрямал. За негово нещастие наблизо минавали кадъни и една от тях го забелязала. Тя побързала да се върне в селото, където съобщила за спящия четник.
Един местен турчин на име Край Рустем, който имал проблеми с властта, заради нежеланието си да служи във войската, издебнал нищо неподозиращия българин, убил го и му отрязал главата. Той побързал да занесе отрязаната глава на властите в Търново. Заради това негово дело му били опростени досегашните провинения и от този момент нататък той се радвал на особени привилегии сред местното турско общество.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • Църква „Св. Възнесение Христово“, построена през 1895 г.
  • Читалище „Светлина“, основано през 1883 г.
  • Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“, основано през 1917 г., но училище като постоянна институция има още през 1886 г., като често се сменят сградите.