Умереноконтинентален климат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зони в света с умереноконтинентален климат

Умереноконтиненталният климат е вид климат, характеризиращ се с горещо лято, хладна зима и малки количества валежи.

Обхваща обширни области от масивните суши (континентите) в умерените пояси на средната географска ширина, където съществува сблъсък на полярни и тропически въздушни маси.

Умереноконтиненталният климат е маркиран с непостоянно време и с голяма сезонна температурна амплитуда. Тя може да бъде както 33 °C, така и 15 – 22 °C. Температурната разлика между най-топлите и най-студени месеци се увеличава в зависимост от това, колко навътре в континента е разположена дадена територия и какво е влиянието на океана над нея.

В България умереноконтиненталният климат обхваща Дунавската равнина и Предбалкана.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Humid continental climate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.