Вързулица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вързулица
Общи данни
Население 138 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,565 km²
Надм. височина 61 m
Пощ. код 5191
Тел. код 06143
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 12869
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Полски Тръмбеш
Георги Чакъров
(независим)

Вързулица е село в Северна България. То се намира в община Полски Тръмбеш, област Велико Търново. На по-малко от километър от главния път София-Русе.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 57 км. северозападно от гр. Велико Търново и на 23 км. северозападно от гр. Полски Тръмбеш. Разположено е по двата бряга на селското дере. Землището му заема най-северозападната част от Полскотръмбешката община, то възлиза на 17,565 km² . Средната му надморска височина е 100 м. Основните занимания на жителите му са земеделие и скотовъдство. Землището се пресича от пътя В. Търново- Свищов и пътя Плевен -Русе.

Името на селището произлиза от думите на два пътя (върз улица). Най-рано е споменато турски данъчен регистър от XVII в.с името село Вързил.Сред тогавашните му обитатели има християни.

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото селото е било далеч по-голямо от сега като по възрастни хора си спомнят, че е достигало до 800-1000 души. В годините се свива до сегашните 135 жители.

Около 1950 година се открива и селското училище, което обаче работи много кратко преди да затвори поради малкия брой ученици.

В землището на селото са регистрирани два антични археологически обекта. Единият е в м. Клиселика ( Черковището ).Вторият обект е в м. Калето.Късноантичната крепост „Асара“/"Хасара" се намира в едноименната местност, на 3.3 km западно по права линия от центъра на село Вързулица. Построена е на височина, доминираща над околността с отлична видимост във всички посоки.

Надморска височина: 168 m

Данни за селище от времето на Второто българско царство няма. Няма археологически материали от землището и от периода XV XIX в. Очевидно е, че въпросното от данъчния регистър XVII в. селище Вързил е в чертите на днешното с. Вързулица. Несъмнено то възниква в годините на владичеството, след като не е известно по данъчните регистри от XV в. Предполага се, че старото село е в дворовете около днешния център и по на изток. По-късно там идват преселници и от други съседни селища и то се разраства по протежението на селското дере.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

100% от населението изповядва православно християнство. Има функционираща църква „Рождество Богородично“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година се провежда сбор на селото в първата събота на месец ноември.

Споорт[редактиране | редактиране на кода]

Челси (Вързулица)
Основан 10.10.2010 г.
Разформирован 2012 г.
Стадион „Вързулица“
Президент Иван Иванов
Старши треньор Драган Савов
Първенство „А Окръжна – Велико Търново“
Екипи и цветове
Домакин
Гост

В периода 2010 – 2012 г. е създаден футболен клуб с наименование Челси (Вързулица). [1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]