Направо към съдържанието

Караисен

Караисен
България
43.3799° с. ш. 25.346° и. д.
Караисен
Област Велико Търново
43.3799° с. ш. 25.346° и. д.
Караисен
Общи данни
Население790 души[1] (15 март 2024 г.)
16 души/km²
Землище49,536 km²
Надм. височина97 m
Пощ. код5230
Тел. код06132
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ36289
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Павликени
Емануил Манолов
(БСП за България; 2011)
Кметство
   кмет
Караисен
Марияна Блажева
(БСП)

Карàисен, срещано и с неправилното Карайсен, е село в Централна Северна България, област Велико Търново, община Павликени.

Велико Търново отстои на 60 км, Павликени – на 15 км, а Свищов е на 38 км от Караисен. Съществуват добри транспортни връзки с Павликени и Свищов, а главният път София-Русе е на 7 км.

Разположено е в Дунавската равнина. Релефът в района е хълмисто-равнинен, пресечен от голям язовир. Освен за риболов има условия и за лов. В района има плодородни почви – черноземни и сиви горски. Климатът е умерено континентален със средна годишна температура на въздуха 11,5 °С.

Село Караисен е най-голямото в община Павликени. Населението на село Караисен е основно българско.

Легенда разказва, че името на селото идва от Кара Асан, Кара Хасан (Черния Асен), който помогнал на хората от селото при епидемия, като намерил ново безопасно място за селото. В негова чест селото получило днешното си име.

В най-новата българска история селото е известно с първата битка, която през пролетта на 1868 г. четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води с редовната турска армия в местността Чамкория. Името на селото влиза епизодично и в литературата. В първа глава на „Немили-недраги“, описвайки интериора на кръчмата на Странджата, Иван Вазов казва, че на стената е висяла картина от битката на четата на двамата поборници с турците в караисенските лозя. Днес на мястото на битката се издига паметник, а устната традиция сред местните твърди, че човек от селото е погребал в къщата си обезглавените трупове на загинали четници.

  • Паметник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
  • Язовир „Караисен“
  • Винарска изба

Всеки понеделник се провежда пазар. На него се продават стоки, необходими на жителите на селото.

Всяка година в края на октомври се провежда сбор на селото.

Ежегодно се чества денят на първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с празнична заря.