Патреш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Патреш
Общи данни
Население 348 души[1] (15 юни 2020 г.)
12,8 души/km²
Землище 27,231 km²
Надм. височина 188 m
Пощ. код 5225
Тел. код 061306
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 55573
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   кмет
Павликени
Емануил Манолов
(БСП)
Кметство
   кмет
Патреш
Валентин Вълев
(БСП)

Патреш е село в Северна България. То се намира в община Павликени, област Велико Търново. Селото отстои на 7 км североизточно от град Павликени и на 38 км от град Велико Търново. Климатът на селото е умереноконтинентален – студена зима и горещо лято.

География[редактиране | редактиране на кода]

Патреш се намира в северния централен регион на 178,31 км от столицата, площта му е 27,23 кв. км.

История[редактиране | редактиране на кода]

Данни за селото съществуват в турските регистри за плащане на данъци още от 15-16 век. Патреш е изцяло българско село. През османския период селото е имало училище и църква, вкопана в земята, но е съборена през 20 век при строежа на новата читалищна сграда. Има предание, че жителите са преселници от град Левски (тогава Кованлък) след като е бил залян от придошлата река Осъм.

През Руско-турската война (1877-1878) през селото преминава отряд на генерал Йосиф Гурко. След 1924 година в Патреш се заселват български бежанци от Литовой, Егейска Македония[2].

До 1944 г. основният поминък на хората е бил земеделието, а и по-късно също при колективизацията на земята. До 1972 г. е съществувало ТКЗС с. Патреш, по-късно преминава на управление в АПК Павликени. След 1989 г. се ликвидират кооперациите и земите се реституират. Землището на селото се арендува от частни земевладелци, а реалната собственост върху земята е на селяните.


Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото има работещо читалище, а училището и детската градина са закрити през 2006 година.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В селото е основан пенсионерски клуб, който отбелязва всички по-важни събития като организира събирания с музика, танци и голямо веселие, на което хората забравят поне за момент своите грижи и тревоги от ежедневието си.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

За селото има написана краеведска история – „Село Патреш“ с автор Божан Георгиев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Бабев, Иван, „Македонска голгота – Спомени и изповеди от Ениджевардарско“, ТАНГРА ТанНакРа ИК, София 2009 г., стр.271