Павликени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Павликени
България
43.2367° с. ш. 25.3092° и. д.
Павликени
Област Велико Търново
43.2367° с. ш. 25.3092° и. д.
Павликени
Павликени
43.2367° с. ш. 25.3092° и. д.
Павликени
Общи данни
Население 10 784 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 42,221 km²
Надм. височина 144 m
Пощ. код 5200
Тел. код 0610
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 55052
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Павликени
Емануил Манолов
(БСП)
Адрес на общината
бул. „Руски“ №4
тел.: 0610/ 5-35-11; 5-13-45
файс: 0610/5-26-42
pavlikeni.bg
e-mail: obshtina@pavlikeni.bg
Павликени в Общомедия

Павликѐни е град в област Велико Търново, Централна Северна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Павликени. Населението на града към края на 2010 година е 11 604 жители[1][2][3].

География[редактиране | редактиране на кода]

Map of Pavlikeni.png

Градът е гара по ЖП линията София – Горна Оряховица – Варна. През града минават няколко важни пътя, които го свързват с градовете Велико Търново, Севлиево, Плевен, Свищов, ПолскиТръмбеш и Русе.

Мусински карстов извор

Разположен е до шосето Велико Търново – Павликени и попада в регулацията на село Мусина. Изворът е един от най–големите в тази част на страната. В същност той би трябвало да се възприема в съчетание с други дадености около него – римски каптаж за Никополис ад Иструм, пъстървово рибно стопанство, неголяма водна пещера, исторически паметник на Възраждането, стари воденици и други. Разглеждан като своеобразен микро комплекс, той следва да се формира като важен крайпътен обект. Без да „тежи“ с отделните си дадености, този обект действително представлява уникално съчетание между природа, история и стопанска дейност (има се предвид рибното стопанство) и би следвало да се пристъпи колкото се може по–скоро към неговото усвояване. Известните различия във формите на собственост (защитен от закона природен обект, частна мелница, рибно стопанство) могат да се преодолеят чрез създаване на неголямо сдружение, което да съчетае различните интереси.

Пещера Троана

Открита е през 1989 година при спелеоложки проучвания в силно гориста местност на границата на землищата на село Емен. Най-близкият асфалтов път е на 3 километра западно.

В пещерата засега са картирани около 1500 метра. Интересна е с богатството си на натечни пещерни образувания и превъзхожда по атрактивност редица наши благоустроени туристически пещери. Най-представителни в това отношение са първите 500 метра. Предвид характера и тя може да бъде възприемана като единствената „нормална“ пещера с класическите за туристическите пещери подземни образувания. По атрактивност пещерата Троана е напълно съизмерима с редица наши благоустроени туристически пещери като Магурата, Леденика, Ягодинската и определено превъзхожда Бачо Киро край Дряново и Орлова чука край село Пепелина – Русенско.

История[редактиране | редактиране на кода]

Античност и праистория[редактиране | редактиране на кода]

Стара картичка с изглед от Павликени, преди 1916

В района на Павликени са открити следи от праисторическия човек. Тук е имало голям керамичен център през III-V век сл. Хр. Гипсовите тавани на помещенията били богато украсени с цветни растителни орнаменти. Разнообразен археологически материал – глинени съдове, лампи, бронзови апликации, накити, повече от 3700 сребърни римски монети, оброчни плочки, земеделски сечива и други находки разкриват бита на обитателите.

Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват няколко версии за възникването на населеното място. Според някои историци името на града изва от името на болярина Павликян,които се е заселил на тези земи и е основал чифлик. Според легендата,царят му е дал толкова земя,колкото той е могъл да обиколи с коня си от изгрев до залез слънце. Дадени са ми били земите около Павклиневи,Михалци и други околни села. Втората легенда гласи,че населеното място се е образувало,като на негово място са се заселили Павликяни,които са били бежанци от района на Пловдив.

Занаятчията Атанас хаджиСлавчев,който се преселва в района след Освобождението на България,полага усилия Павликени да запази статута си на административен център.Първия свещенник в село Павликени е бил Иван Пенчев. Започва изграждането на Православен храм от Уста Генчо от село Скорцине. Храмът е осветен през 1882-ра година. На 8.ноември.1899 е официално открита железопътната гара. Сградата на популярната банка е построене през 1922. Построява се и часовникова кула от пловдивчанина Таквор Гарабедин. В града се открива е земеделско опитно поле през 1925. През 1932-1933 от Бяла Черква в Павликени се премества държавното коларо-бъчварско училище. Наред с него е открито и Земеделско училище.

Градът възниква след 1943 г. на основата на бившето с. Павликян, чието старо население е изповядвало павликянство. С името Павликян селото се споменава в османските архиви от XV-XIX в. През 1880 г. то има 580 жители.

Селището е създадено от преселници павликяни, дошли през средните векове от Южна България. Били привърженици на религиозна ерес, възникнала през VII век в Западна Армения, която произлиза от гностицизма. С името Бавликян и Павликян селището фигурира в документи от 1430 г. По време на Освобождението (1878) е малко село.

Пазар на дини в Павликени, преди 1930 година

След отказа на земевладелците от Бяла черква павликенецът Атанас Хаджиславчев се съгласява да дари собствени земеделски земи на министерството на железниците, за да се построят жп линията и гара Павликени. Дотогава основната дейност в село Павликени е земеделието.

След прокарването на ж.п. линията София – Варна (1899 г.) селото се развива в търговско и занаятчийско селище. Жп гарата дава в началото на 20 век голям тласък за развитието на селото като икономически и околийски център.

Изграждат се мелница, маслобойна, керамично предприятие, винарска изба, металообработващо предприятие.

Днес град Павликени е важен железопътен възел на централната жп линия София – Варна с развито машиностроене, лека промишленост, хранително-вкусовата промишленост и други отрасли.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Долната таблица показва изменението на населението на града в периода след втората световна война (1946-2009):[1][2][3]

Павликени
година 1946 1956 1965 1975 1985 1992 2001 2005 2007 2009 2015
население 6 383 9 278 11 270 12 228 14 143 13 996 12 879 12 015 11 495 11 151 9 851
Източници: Национален статистически институт[1], „Citypopulation.de“[2] и „Pop-stat.mashke.org“[3]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

  • Професионална гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски"
  • СОУ „Бачо Киро“
  • ОУ „Св. Кл. Охридски“
  • Народно читалище „Братство“

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Павликени е център на община с площ 623 km² и население около 25 200 души (2014). Освен Павликени в нейния състав влизат град Бяла черква и 18 села, като в общинския център живеят около 43% от жителите.

На изборите през 2011 година за кмет на общината е избран кандидатът на Българската социалистическа партия (57% от гласовете на балотаж срещу кандидат на ГЕРБ).[4] Местата в общинския съвет са разпределени както следва:[5]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Тежката индустрия в града е добре развита. Предприятието „Балканкар-Заря“ АД е съсредоточено в производството на стоманени колела и джанти. Компанията „Метарем“ АД е специализирана в производството на части за селскостопанска техника.В Павликени функционира и шивашко предприятие „Елит“ АД както и няколко фирми съсредоточени в хранителната индустрия..

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В град Павликени работи Народно читалище „Братство“ с класове по пиано. Към него функционират библиотека, „Общински младежки съвет“ и Интернет център от 2005 г.

В Павликени се намира единственият в тази част на България зоопарк. Там живеят около 120 животни и птици от 23 вида. Най-интересни за посетителите са щраусите, благородният елен, еленът лопатар, мечката Вера, морските свинчета, язовците, както и патагонската мара.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Зоопарк Павликени

Античен керамичен център[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-добре проученият обект в Югоизточна Европа. Намира се на 5 км от града, в местността Върбовски ливади. По време на археологически разкопки през 1971 г. на мястото са разкрити пещи от римско време за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Разкрити са три архитектурни комплекса, датиращи от периода I - III в. сл. Хр., разположени един до друг на разстояние от 50 до 200 м на обща площ близо 9 900 кв. м.

Първият архитектурен комплекс е централно разположен и по-добре проучен от другите двата, разкрити от двете му страни. Обектът представлява римска вила рустика от края на I в. сл. Хр. с площ 4 100 кв. м. Има неправилна правоъгълна форма и се състои от разположени едно до друго помещения и вътрешен двор с два кладенеца. Римската вила е уникална с това, че разкритите пещи за строителна и битова керамика са отлично запазени. Според археолозите в района през тази епоха се е произвеждала керамична продукция за нуждите на местното население и за търговия. При проучванията на археологическия комплекс са открити следните артефакти: глинени съдове, лампи и теракоти, детски играчки, бронзови апликации, пръстени и гривни, мраморни оброчни плочки, разнообразни земеделски оръдия на труда и други.

Вторият архитектурен комплекс е разположен северозападно от вила рустика. На неговата територия са разкрити пещи за строителна, битова и художествена керамика.

Третият проучен архитектурен комплекс се намира югозападно от централната вила. Тук са намерени още пещи, варовиков бюст на император Комод (180 – 192), мраморна оброчна плочка на Тракийския конник и предмети от метал и кост.

Изследователят Богдан Султов, който открива Античния керамичен център, го превръща през 70-те години на XX в. в първия музей на открито в България. При проучванията и разкопките всичко извадено от земята е вложено в последствие като материал за реставрацията на обекта. По този начин сградите остават напълно автентични.[6]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Димитров
Родени в Павликени

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Павликени и Павликенският край. С., 1977.
  • Павликени в миналото. С., 1998.
  • Павлина Владкова. Античен производствен център при Павликени (Долна Мизия). С., ДАР-РХ, 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]