Смядово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Смядово
Смядово
Общи данни
Население 4 024 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 3 623 (НСИ)
Землище 96,758 km²
Надм. височина 200 m
Пощ. код 9820
Тел. код 05351
МПС код Н
ЕКАТТЕ 67708
Администрация
Държава България
Област Шумен
Община
   - кмет
Смядово
Иванка Николова
(ГЕРБ)
Адрес на общината
ул."Княз Борис I" 2
п.к. 9820
тел.: 5351/20-33
Смядово в Общомедия
д-р Севи Севев, бивш кмет на Смядово при откриване на Ветеринарномедицинската историческа експозиция на Шуменска област, 17 декември 2010 г.

Смя̀дово е град в Североизточна България. Той се намира в Област Шумен, в близост до Велики Преслав. Градът е административен център на община Смядово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Смядово е разположена в полите на северните склонове на Източна Стара планина и попада в две физико-географски области: на Дунавската равнина, източна подобласт (Лудогорско-Добруджанска); Шуменско-Провадийски район и Старопланинската област, подобласт на Предбалкана. На север граничи с община Шумен, на североизток с общините Провадия и Дългопол (област Варна), на юг с общините Руен и Сунгурларе (област Бургас), на запад с община Върбица и на северозапад с община Велики Преслав. В източната част на общината и на няколко километра от града преминава река Голяма Камчия като в близост до нейните брегове са разположени няколко от селищата на общината. През града преминава жп линията Шумен – Комунари, на която Смядово е гара. От тук преминава и главен път от Шумен в посока юг като навлиза в Ришки проход и е пряка връзка с Южна България. Градът има пряка връзка и с градовете Велики Преслав и Дългопол.

История[редактиране | редактиране на кода]

СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“

При извършени археологически разкопки са открити артефакти доказващи наличието на живот в района от средата на 5 хил.пр.н.е. Известна е селищната могила наречена с името „Назлъмова могила“ или „Дядо Златева могила“. В нея се разграничават седем пласта от седем последователно съществуващи селища. Тук са намерени и много оръдия на труда като ножове, върхове на копия, брадви, мотики и много глинени съдове с разнообразна големина и украса.

Местна легенда свързва възникването на града с времето на османско владичество. Негова основателка била вдовицата Смяда и 14-те ѝ сина. Съпругът ѝ е бил убит от турците и тя е предвождала местното население в борбата срещу робството.

В градът е регистрирано и заселване на бежанско население от с. Медвен, Сливенско.

В османски данъчни регистри на немюсюлманското население от казата Шумну, вилает Силистра, от 1620-1621 година е отбелязано село Смядава с 251 джизие ханета (домакинства)[1] Според Евлия Челеби през 1667 година Смедовак е чисто българско, невернишко село.[2].

През 1969 година с Указ на Президиума на Народното събрание Смядово е обявено за град, а от 1979 година е общински център.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Археологическите находки в околностите на Смядово говорят за непрекъснат живот в продължение на хилядолетия. Проучванията, които са извършени на праисторическата могила в местността „Голям Йордан“, разкриват културата на човека от 3500-3100 г.пр.н.е. Десетте могилни некропола, намиращи се в Смядово, се свързват с живота на траките от V-IV в. пр.н.е. Гръко-римската култура се потвърждава от намерените монети.

През 2000 година е открита Тракийска гробница датираща IV в.пр.н.е. Тя е изключително красива и с ефектна фасада и е единствената известна досега гробница в България от този период, на която има надпис. В Община Смядово интерес представляват селищните могили и крепости, разположени в Смядово и селата Кълново, Янково, Веселиново, Бял бряг, Желъд, Черни връх и Риш.

С цел да се увековечи паметта на загиналите войници по време на войните през 1912-1918 година, в центъра на Смядово е построен мост-паметник.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегоден градски събор в предпоследната неделя на ноември и традиционен панаир в последната неделя на август.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Други[редактиране | редактиране на кода]

На герба на община Смядово е изобразен стилизиран образ на прасе от породата Източно балканска свиня.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

През XX век градът става известен с производството на Смядовска луканка.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Футболният отбор на Смядово е „Юнак“, който през 2006 г. се отказва от „В“ група. През последните години той захранва състава на ФК „Шумен“ с млади футболисти и на практика се е превърнал в сателитен отбор на шуменци. В момента отборът се състезава в окръжната група.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Турски извори за българската история, т. VII, София 1986, с. 278.
  2. Евлия Челеби, Пътепис, София 1972, с. 78

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]