Направо към съдържанието

Костинброд

Костинброд
Знаме
      
Центърът на град Костинброд преди обновяването през 2018 и 2019 г.
Центърът на град Костинброд преди обновяването през 2018 и 2019 г.
България
42.8101° с. ш. 23.2168° и. д.
Костинброд
Софийска област
42.8101° с. ш. 23.2168° и. д.
Костинброд
Общи данни
Население12 321 души[1] (15 март 2024 г.)
298 души/km²
Землище41,41 km²
Надм. височина548 m
Пощ. код2230
Тел. код0721
МПС кодСО
ЕКАТТЕ38978
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Костинброд
Трайко Младенов
(ГЕРБ; 2015)
Адрес на общината
гр. Костинброд
ул. Охрид 1
тел.: 0721/68701
сайт: www.kostinbrod.bg
Уебсайтwww.kostinbrod.bg
Костинброд в Общомедия

Костинброд е град в Западна България, Софийска област, в близост до градовете София, Божурище и Сливница. Градът е административен център на община Костинброд.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът се намира в Софийската котловина на около 16 km северозападно от центъра на София, на 6 km северно от Божурище и на 15 km източно от Сливница.[2] През него минават две реки: в северната част – река Блато, а в южната – река Белица, притоци на река Искър. На името на града е наречен намиращият се в Антарктида Костинбродски проход.

История[редактиране | редактиране на кода]

Античност[редактиране | редактиране на кода]

Регионът на днешен Костинброд е известен с минералните си води още от римско време. Южно от него в покрайнините му е минавал древен римски път за Константинопол. В местността „Изворо“, срещу днешния завод „Кока-кола“, е имало римска баня, чиито останки личат и до днес.

В Костинброд има два уникални антични паметника — късноримската резиденция Скретиска (Palatium Scretisca) на Константин Велики и пътната станция Скретиска (Mutatio Scretisca) — първата спирка западно от Сердика по античния трансбалкански диагонален път; както и ранно-византийското селище Кратискара (ΚΡΑΤΙΣΚΑΡΑ) в местността Градището край днешния гр. Костинброд. В античността тази местност е била красива и плодородна, в близост до топъл минерален извор и важен път, до десния бряг на р. Белица, приток на р. Блато. На терена на археологическия обект са разкрити три по-важни периода: резиденция Скретиска (IV-V в. сл. Хр.), неукрепено село, ранновизантийско укрепено селище Кратискара.

Изследователите приемат, че резиденцията Скретиска е била предпочитаното място за пребиваването на Константин Велики при посещенията му в Сердика и че тя е възникнала именно като императорска резиденция. Основание за това намират в годините на построяването ѝ, които съвпадат с началото на продължителните престои на императора в Сердика, а е общоизвестна и знаменитата му фраза „Сердика е моят Рим!“. Сред материалите от края на III и началото на IV век, открити при археологическото проучване през 1973–1978 г. под ръководството на арх. Виолета Божилова, палеоорнитологът проф. Златозар Боев е открил отлично запазен череп на розов пеликан [3][4] Вероятно резиденцията се е поддържала от управителя на провинция Сердика. Не се изключва и възможността резиденцията да е била използвана и от епископите делегати на Сердикийския събор през 343 г.

Основният архитектурен комплекс на резиденцията — Palatium Scretisca, е един от най-впечатляващите образци на представителната късноримска жилищна архитектура (141/110 m) — най-забележителната извънградска резиденция в провинция Вътрешна Дакия, или Средиземноморска Дакия (Inner Dacia, или Dacia Mediterranea) в околностите на столицата ѝ Сердика (Serdica) и най-голямата сред познатите перистилни жилищни комплекси от Античността на Балканите, с голяма зала (aula), трапезария (triclinum) с усложнен, вероятно триконхален план, многобройни жилищни помещения (cubicula), банска част (balneum), огромен двор (peristylium) с площ 4,5 дка, с градина (hortus) и монументални входове. Общата площ на намерените подови мозайки в северния перистил надхвърля 1000 m², а общата дължина на перистила и външният южен портик е повече от 400 m. Резиденцията е ядрото на внушителен вилен комплекс и център на впечатляващо имение (fundus dominium). Проучван е също така един кръгъл в план обект (диаметър 32 m), условно наречен „Ротонда“ (Божилова/Витски, 1985), вероятно с мемориални или култови функции, разположен на 100 m южно от резиденцията, а така също и некропол. Силен повсеместен пожар унищожава резиденцията, което съвпада с времето, за което според писмените извори при хунските нашествия през 40-те г. на V в. е пострадала и Сердика.

Пътната станция Скретиска (Mutatio per/ad Scretisca) – „за резиденцията“ се намира на 1000 m южно от резиденцията, възникнала е вероятно за нейното обслужване с основно предназначение taberna – страноприемница с няколко помещения и вътрешен двор. Scretisca се споменава в пътеводителя Hinerarium Burdigalense (333). Намерените тук най-ранни монети са от времето на император Константин Велики.

Ранновизантийско укрепено селище Кратискара (ΚΡΑΤΙΣΚΑΡΑ) запазва с малки изменения името на римската резиденция и името на римската станция Scretisca, а при изграждането му са преизползвани останките от по-ранната резиденция. Възниква вероятно през втората четвърт на VI в. сл. Хр., упоменато в изворите от Прокопий Кесарийски като πολιχνιον (градче) ΚΡΑΤΙΣΚΑΡΑ, върху останките на римската резиденция и играе ролята на локален административен център. Животът вероятно е прекъснал при славянските нашествия в края на 70-те г. – началото на 80-те на VI в. сл. Хр. Запазени са ценни свидетелства за фортификационната система, градежа, крепостните кули, жилищни и караулни помещения.

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията град Костинброд е основан от човек на име Коста, който много отдавна се заселил до брода през р. Белица (сега при влизането в града от посока София). Там направил крайпътна кръчма, като мястото станало любимо за много търговци, пристигащи в столицата. Хората започнали за по-кратко да го наричат Костинброд, вместо „на брода при Коста“. Постепенно е било създадено село Костинброд. Днес центърът на тогавашното селце се намира на изток от Ломски път. Наблизо се намира също и Шияковският манастир, където Васил Левски е основал революционен комитет.

През 1924 г. в селото е открита телефонно-пощенска станция.[5]

През годините на социализма идеята е била Костинброд да се превърне в голям град. Затова селото е обединено със съседните села Шияковци и Маслово (днес квартали на града). Хора от балканските села в района също се заселват в новия град. И до днес, тръгвайки на запад от Ломски път, отклонявайки се при кръстовище „Белица“ в посока към кварталите „Шияковци“ и „Маслово“, трябва да се изминат около 4 km по шосе, на което от 2-те страни има по няколко реда къщи.

Квартал „Маслово“ заема северозападната част на града, между квартал „Шияковци“ и с. Петърч. Има стадион и язовир.

През годините Костинброд е известен като града с утопичните идеи на БКП за големи успехи в птицевъдството и животновъдството. В близост на територията на общината се намират институт по птицевъдство, птицекомбинат, институт по животновъдство, хибридни центрове. По-рано тук се е намирал и най-големият на Балканския полуостров институт по ягодоплодни култури. Под патронажа на Тодор Живков е създаден един от най-големите за времето си институти, наречен Институт за зърнени храни и фуражна промишленост, който днес е в критично състояние. През 1990-те г. много от останалите институти прекратяват дейността си.

Олио „Нива“ е може би най-яркият елемент, с който в годините на социализма се гордее община Костинброд. Едва ли има домакинство в България, на което да не е познато прочутото производство на Държавни заводи „Георги Димитров“, макар че всъщност те са изградените далеч преди 9 септември 1944 г., като заслугата за това е на видния български индустриалец Никола Чилов (1885 – 1936). Той е създал и рядко срещаната в ония години дори в Европа социална система от безплатни топлофицирани жилища, столове и възможности за нисколихвени заеми за работниците си. Въвеждал е най-модерните технологии, обновявани на всеки 3 – 5 години според най-новите постижения за времето си (включително безотпадни технологии). Така той поставя основите на мощна индустрия (най-големите химически заводи на Балканите до 50-те години), имаща за суровинна база това, което България сама може да произвежда в големи количества, а именно селскостопанска продукция. От началото на 1930-те години заводът неотменно е сред първите 5 данъкоплатци на държавната хазна в Царство България, с годишен оборот винаги над 1 милиард тогавашни лева (за сравнение – в онези времена един много голям и луксозен апартамент в центъра на София струва около 200 000 лева). Заводът е и най-големият източник на валутни приходи в Царството, особено по отношение на английски лири и щатски долари, и не е надминат дори след края на 30-те години, когато се разраства неимоверно износът на тютюни за Германия. Продукцията (главно хранителни и смазочни масла, торове, сапуни, козметика) е с много високо качество и е била предназначена основно за чужбина – съседните страни, Европа и даже САЩ и Япония. Производството задоволявало напълно и вътрешните потребности, но трябва да се има предвид, че по това време те не са толкова големи, а и част от продуктите са се произвеждали масово и на други места в страната – в по-малки предприятия или в домашни условия. С настъпването на комунизма заводът веднага е национализиран (в тези години управляван от наследниците на Никола Чилов), а той посмъртно е заклеймен с класическото „чорбаджия-изедник, подъл експлоататор на човешкия труд“. По-нататъшната индустриализация на България протича по известния ни вече начин – развитие на тежка металургия и химия, основани на вносни суровини.

През 1959 г. в града е построена една от най-мощните за времето си късовълнова радиостанция. през 2001 г. става първата радиостанция в България, започнала въвеждането на цифровизацията на ефира, със стартирането на редовно цифрово излъчване на къси вълни чрез предавател, модернизиран от фирма Spice Line.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на град Костинброд е над 12 хиляди души – основно българи.

Изповядва се предимно православно християнство. В града съществува общност, която посещава Българската петдесятна църква.

Численост на населението според преброяванията през годините:[6][7]

Година на
преброяване
Численост
19343961
19464612
19566281
196510 151
197512 053
198512 600
199212 123
200112 220
201112 193
202112 392

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През периода 1994 – 2011 г. градът се управлява от БСП, а от 2011 г. кмет е представителят на ГЕРБ Милен Димитров, спечелил изборите с 63%. От 2015 г. кмет е Трайко Младенов от ГЕРБ. Той управлява вече трети последователен мандат, след като печели местните избори през 2019 и 2023 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Поради близостта си със столицата, след 1990 г. градчето се утвърждава като добро място за инвестиции. Най-големият изграден завод е този на Кока-Кола, разположен е на площ от 120 дка. Изграден е и завод за пакетиране на кафеНова Бразилия“, завод на „Олинеза“, множество цехове на по-малки фирми. През месец юни 2007 г. бе пуснато и най-модерното за България птицепреработвателно предприятие „Джиев“.

Процентът на безработицата е по-нисък от средния за страната, което се дължи на работещи промишлени предприятия и близостта до столицата. Миграционните процеси като индикатор за условията на живот и привлекателност на територията имат двояко значение, предвид близостта на столицата. На територията на Костинброд преди 1990 г. се намираха 7 научноизследователски селскостопански института.

На територията на общината има над 17 малки и средни предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост, като частният сектор е навлязъл агресивно в общинската власт и в местната икономика.

Характерно за местното население е отглеждането на високопродуктивни животни.

Основните земеделски култури, които се засяват на територията на общината, са: пшеница, ечемик, грах, царевица, слънчоглед, картофи. Отглеждат се редица зеленчуци.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

В града голяма част от сградите са останали от времето на комунизма. Типични са квадратните, многоетажни къщи. Сградата на общинската администрация е реновирана. В последните години се изграждат множество жилищни сгради от инвеститори, което спомага за прираста на населението. Строят се музей и детска градина, третата в града.

През Костинброд минава бул. Ломско шосе. Централен за града е бул. Йордан Йовков, както и улиците Славянска, Обединена и Юрий Гагарин. Голяма част от пътната мрежа на града е остаряла и в последните години усилено се реновира. Извършени са ремонти на повечето главни и по-малки улици. С оглед на нарастващото население на града през 2022 г. са изградени няколко нови улици с тротоар.

През землището на град Костинброд и общината минава железопътна линия №1, свързваща Калотина със Свиленград. В близост до центъра на града има жп гара. В индустриалната част на града има жп спирка. Предстои модернизация на жп трасето и директното му свързване със Софийското метро. Ще се изгради т.нар. S-бан.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Кирил и Методий“
Читалище „Св. Кирил и Методий“

В Костинброд се намира Шияковският православен манастир „Свети Архангел Михаил“. Разположен е на около 14 km северозападно от гр. София в посока към Петроханския проход и на 1 km над гр. Костинброд по Ломско шосе. Дотам се стига по здрав черен път след около 400 m. Манастирът е отворен всеки ден за посетители, действащ е и се завежда от йеромонах и църковно настоятелство.

В Костинброд има клуб на пенсионера „Люляк“ с около 100 члена, съюз на офицерите и сержантите от резерва с около 60 члена. Голяма и силна е организацията на СБУ в общината. Една от най-големите организации в града е народно читалище „Иван Вазов“. Общото събрание на читалището е от 126 члена.

Театър „Съвремие“ е самодеен театър към читалище „Иван Вазов“ в гр. Костинброд. Той е създаден през 1996 г. Първоначално се е наричал просто „читалищен театър“, през 2000 г. тогавашният ръководител на трупата Христо Попов предлага на читалищното настоятелство името на театъра да бъде „Съвремие“ и настоятелството приема идеята.

От 1996 г. до 2010 г. театър „Съвремие“ е подготвил и изиграл в Костинброд, в страната и чужбина 24 пиеси и е участвал в:

 • Балканския фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира в Тополовград,
 • Националния фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна,
 • Националния фестивал на кафе-театрите и кратките театрални форми в Свищов,
 • театрални празници в Трявна,
 • театрален фестивал „Кръстьо Пишурка“ в Лом и
 • „Балкан театър фест“ в Димитровград (Цариброд), Сърбия.

Съставът има 18 първи награди – индивидуални и колективни. През 2009 г., след смъртта му, съставът приема името на най-популярния си и награждаван актьор Цветан Станков.

От 2009 г. в НЧ „Иван Вазов“ започва да работи и младежка театрална формация с постановчици учителките Велислава Георгиева и Надя Асенова. Този състав също бележи успехи и получава заслужено признание от местната публика.

Иконостасът на храма „Св. св. Кирил и Методий“ е дело на дебърски майстори от рода Филипови.[8]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Съборът в Костинброд се провежда на 24 май.
 • На 28 август се провежда съборът в кварталите Маслово и Шияковци.
 • Празникът на града се провежда на 17 септември.
 • Празникът на манастира в кв. Шияковци е 8 ноември („Свети Архангел Михаил“)
 • Празникът „Успение Богородично“ на 15 август в Шияковския манастир
 • венци на 19 февруари в Шияковския манастир от общинското ръководство, граждани и гости на манастира пред паметника на Васил Левски
 • Фестивал на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“ („меч, който дарява живот“).
 • През пролетта се провежда фестивал „Шопски наниз“.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Костинброд е известен с един от първите отбори по ръгби в България. Първото спортно дружество в Костинброд е създадено през 1924 г.

Спортната дейност се осъществява от 4 спортни клуба. Дейност развиват РК „Химик“, ЛСК „Химик“, СК „Олимпик“ – джудо и самбо, и ФК „Бенковски“.

Градът разполага с 2 спортни комплекса – спортен комплекс „Белица“, чието обновление предстои и за момента се ползва от детско-юношеската школа на ФК „Костинброд“, и спортен комплекс „Бенковски“. В града развива дейност спортен клуб „Фуна“. Клубът провежда тренировки по Айкидо.

За най-именит спортист, роден и израснал в Костинброд, е считан Павел Павлов – класирал се на 3-то място по борба на олимпийските игри в Москва през 1980 г. Негов треньор е Никола Божков, също жител на Костинброд. Никола Божков е с основен принос за утвърждаването на борбата като спорт, донесъл много успехи за общината.

От 2016 г. Александър Радовски е избран за зам.-председател на Апелативна комисия към БФС, както и за делегат на БФС за Първа професионална лига[9].

Дълги години благодарение на ентусиазма на учителката по физическо възпитание в ЕСПУ „Петър Берон“ Виктория Славкова се развива успешно и спортна акробатика, дала на града спортисти и личности като Дани Милев, Димитър Милев, Илияна Захариева, Емил Младенов и много други.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Николай Куменов – председател на „Федерация на българските пчелари
 • Проф. дсн Димитър Гудев – български учен по физиология на стреса при селскостопански животни и птици. Завеждащ отдел „Биохимия и физиология“ в „Институт за животновъдни науки“, Костинброд.
 • Мариян Димитров – геолог от Стара Загора, преселил се със семейството си в града.
 • Георги Гълов – журналист и писател, председател на Бирената партия на България
 • Дани Милев – композитор и музикант
 • Людмил Мирков – журналист и собственик на Рекламна агенция „Очи“
 • Христо Попов – български театрален актьор и режисьор
 • Виолета Гюлмезова – естрадна певица, съпруга на Красимир Гюлмезов, с когото пее заедно в дует „Шик“ и групите „Стил“ и „Домино“.
Михаил Дюзев е един от най-популярните радио и телевизионни водещи в България.

Починали

От Костинброд са редица известни в съвременната българска литература писатели и поети: Виктор Мирков, Харалампи Харалампиев, Станчо Станчев, Иво Георгиев, Асен Димитров, Нина Заркова и Христо Ранков.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

1. Вачкова, Доц. Веселина Кирилова. „Един път, един храм, един дворец и десет века история“ (с. 368), Предговор Проф. Валерия Фол – Тангра ТанНакРа ИК ООД, 2015 г., София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.grao.bg
 2. http://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.732892&lon=23.457184&z=11&m=w&gz=0;230403900;428137884;1737213;0;0;342421
 3. Боев, З. 1989. Птици и археология. – Космос – Наука и техника за младежта, 12: 38 – 41.
 4. Boev, Z. 1996. The Holocene avifauna of Bulgaria (A review of the ornitho-archaeological studies). – Historia naturalis bulgarica, 6: 59 – 81.
 5. Дневни новини – Независим информационен ежедневник Ред. к-т. – Варна; печ. Зора, бр.8 / 26 юли 1924. / стр. 2.
 6. „НСИ Преброяване на населението 2011 г.“ // nsi.bg. Посетен на 18 септември 2021.
 7. „Bulgarian cities population“ // mashke.org. Посетен на 18 септември 2021. (на английски)
 8. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 250.
 9. Личен сайт на Ал. Радовски
 10. „Нова книга разкрива забравени исторически факти за войводата Георги Хазнатарски“, в-к Труд, 11 юни 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]