Неделино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Неделино
Nedelino, panorama 2004.jpg
Панорамен изглед на Неделино от 2004 г.
Общи данни
Население 4 224 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 4 564 (НСИ)
Землище 43,33 km²
Надм. височина 526 m
Пощ. код 4990
Тел. код 03072
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 51319
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   - кмет
Неделино
Стоян Беширов
(БСДП)
Неделино в Общомедия

Недѐлино е град в Южна България, област Смолян, в близост до Златоград. Той е административен център на Община Неделино.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът се намира в Родопите. Разположен е на бреговете на Неделинска река, на 15 км от гр. Златоград, на 30 км от Ардино и на 60 км от областните центрове Смолян и Кърджали. Гордост на града са върховете Свети Илия и Света Неделя (865м), а най-високата точка в района е вр. Алада (1241 м). Всеки 6 май - Гергьовден или Адрaлес (както се нарича празникът в Неделино) се организира малък събор на връх Света Неделя.

В землището на град Неделино се намира и село Крайна, което няма собствено землище. Интерес е и най-голямото село в общината - Гърнати. То е райско кътче с уникални пейзажи, запазена архитектура, жени, ходещи облечени както преди 100 години, и запазен родопски говор.

Население

В община Неделино живеят 8928 души, а градът има 4659 жители, от които 4382 са мъже и 4546 са жени. Гъстотата на населението е сравнително висока – 87,27 души/кв. км. Единствено село Гърнати е по-голямо по площ и второ по население, защото е разделено на 5 махали. Наблюдават се тенденции за сезонно обезлюдяване на общината. Темповете на застаряване на населението са по-ниски в сравнение със средните за страната.

Населени места

В състава на общината са включени общинският център – град Неделино и 14 населени места. Узун дере е старото име на Неделино до 09.08.1934 г.

Територия

Община Неделино се простира на 102,3 кв. км. Средната надморска височина е 400-500 м. Общинският център град Неделино е основан през 1607 година. Общината граничи с общините Златоград, Мадан, Джебел и Ардино.

История[редактиране | редактиране на кода]

По исторически данни градът е формиран от скитнически племена, наречени „мечкари“, които обитавали района на Южна България и извършвали различни по вид услуги- ганосване, изработване на дървени сечива и посуда, вкл. гадаене. След опит за заселване в с. Старцево са прогонени на 4 км в северна посока и през долината на река Неделинска, където решават да се заселят за постоянно. С годините се формира и сегашният град Неделино. Някогашното селце Узун дере, което в превод от турски език означава "дълго дере" се превръща в красив център, който от 1934 година носи името Неделино. Името идва от върха „Света Неделя“, в чието подножие е разположен и самият град. Получава статут на град на 3 септември 1974 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В града няма много възможности за работа. Местното население се препитава предимно от отглеждането на тютюн В близост до града няма големи заводи или производства.

Фолклор[редактиране | редактиране на кода]

Неделино е известен със своя неделински двуглас. Това е специфично пеене, което не съществува никъде другаде и се пее на кварти и секунди. Акад. Николай Кауфман пръв открива явлението неделински двуглас и пръв пише статии за него. Сред най-изявените изпълнителки на неделинския двуглас са:

Текстове на мнозина неделински песни се намират тук. Следва текст на хубава народна песен от Неделино:

Изглед от Неделино

Коньче ле, мое хранено,
сяно та хранем каприна,
зейтинь та пуем вадица,
зам да ма , коньче, атведеш
ф Шехинь въф касабъна,
та да си видем либено.

Конче ле, мое хранено,
сено те храня коприна,
зехтин та поя водица,
за да ме, конче, отведеш
в Шехин във касабата,
та да си видя либето.

Забележка: Шехин е селище в днешна Гърция.

Записал: Светозар Любомиров.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

В града традиционно се провежда международен събор в началото на септември. Той се посещава както от българи, така и от гости от разни страни, предимно от Гърция.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Спорт

Неделино разполага с много добри спортисти. Най-големи изяви имат състезателите по джудо, като клубът по джудо в Неделино е с повече от 25-годишна история. Негов основател е Митко Личев. Сегашният треньор е Севдалин Марангозов, който води клуба 20 години. В своята колекция от медали клубът има над 350 медала от републикански първенства, както и няколко от балканиади и европейски турнири - сред тях 50 % златни.

Кухня

Характерните ястия за Неделино са същите, както и в останалите населени места в Родопите: пататник (или, както му казват в Неделино, кашница); качамак; клин и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


п  б  р
Градове в Област Смолян
ДевинДоспатЗлатоградМаданНеделиноРудоземСмолянЧепеларе