Община Неделино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Неделино
Map of Nedelino municipality (Smolyan Province).png
Общи данни
Област Област Смолян
Площ 102.25 km²
Население 6 456 души
Адм. център Неделино
Сайт www.nedelino.bg
Управление
Кмет Стоян Беширов
(БСДП)

Община Неделино се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Смолян. Теренът е със силно пресечен планинско - горски релеф, а средната надморска височина е 400-500 м. Община Неделино граничи с общините Златоград, Кирково, Ардино, Мадан. Съществува изградена пътна мрежа. Единственият път IV клас, минаващ през общината е село Бял Извор - Неделино - Златоград, останалите пътища са местни. Общината има 16 населени места с общо население 7 221 жители (01.02.11 г.).

Населени места в община Неделино[редактиране | редактиране на кода]

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Основните култури, които се отглеждат са тютюнът, поради особено благоприятните климатични и географски особености, и картофите. Неделино е една от водещите общини в региона по производство на ориенталски тютюн.

Горският фонд обхваща 72 795 дка, от тях 19 741 са заети от широколистни гори, а иглолистните са разположени на 46 642 дка.Над неделинското село Гърнати се намира връх Алада.. Горите са стратегически резерв на почти всички дейности в общината от значение за развитието на общинската икономика - туризъм, дърводобив и дървопреработване, лов и риболов, култивирано отглеждане и преработка на билки, гъби и горски плодове.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]