Община Неделино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Неделино
Map of Nedelino municipality (Smolyan Province).png
Общи данни
Област Област Смолян
Площ 102.25 km²
Население 6 456 души
Адм. център Неделино
Брой селища 16
Сайт www.nedelino.bg
Управление
Кмет Стоян Беширов
(БСДП)
Общ. съвет 13 съветници
   СДП (4)
   ГЕРБ (2)
   РБ (2)
   БДЦ (2)
   РЗС (1)
   БДФ (1)
   НАРОДЕН СЪЮЗ (1)

Община Неделино се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Смолян. Теренът е със силно пресечен планинско - горски релеф, а средната надморска височина е 400-500 м. Община Неделино граничи с общините Златоград, Джебел, Ардино, Мадан. Съществува изградена пътна мрежа. Единственият път IV клас, минаващ през общината е село Бял Извор - Неделино - Златоград, останалите пътища са местни. Общината има 16 населени места с общо население 7 221 жители (01.02.11 г.).

Населени места в община Неделино[редактиране | редактиране на кода]

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Основните култури, които се отглеждат са тютюнът, поради особено благоприятните климатични и географски особености, и картофите. Неделино е една от водещите общини в региона по производство на ориенталски тютюн.

Горският фонд обхваща 72 795 дка, от тях 19 741 са заети от широколистни гори, а иглолистните са разположени на 46 642 дка.Над неделинското село Гърнати се намира връх Алада.. Горите са стратегически резерв на почти всички дейности в общината от значение за развитието на общинската икономика - туризъм, дърводобив и дървопреработване, лов и риболов, култивирано отглеждане и преработка на билки, гъби и горски плодове.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]