Неделински двуглас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Неделинският двуглас е специфично пеене, характерно с образуващите се в него кварти и секунди. То се различава коренно от родопското пеене (което е едногласно) ладово и ритмически.

Обикновено се пее от двойки, като първият глас „води“, а вторият „следи“. Често пъти се пее и антифонно от 2 двойки, като първата запява, а втората отпява.

Неделинският двуглас силно се отличава от двугласа в шопските и пиринските райони, като вторият глас използва почти само първия и четвъртия степени на дела. (Рядко използва и други тонове, когато и първият глас пее въпросните тонове.)

Песните са предимно безмензорни, но има и бързи, ритмични. Те са строго специфични за района, тъй като всяка фраза на ритмичните песни завършва с корона и това поражда впечатлението за спиране на ритмическата линия.

Неделинският двуглас се изпълнява единствено в гр. Неделино. Известни изпълнители са Сестри Георгиеви и Сестри Хаджиеви.

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България