Неделински двуглас

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Неделинският двуглас е специфично пеене, характерно с образуващите се в него кварти и секунди. То се различава коренно от родопското пеене (което е едногласно) ладово и ритмически.

Обикновено се пее от двойки, като първият глас „води“, а вторият „следи“. Често пъти се пее и антифонно от 2 двойки, като първата запява, а втората отпява.

Неделинският двуглас силно се отличава от двугласа в шопските и пиринските райони, като вторият глас използва почти само първия и четвъртия степени на дела. (Рядко използва и други тонове, когато и първият глас пее въпросните тонове.)

Песните са предимно безмензурни, но има и бързи, ритмични. Те са строго специфични за района, тъй като всяка фраза на ритмичните песни завършва с корона и това поражда впечатлението за спиране на ритмическата линия.

Неделинският двуглас се изпълнява единствено в гр. Неделино. Николай Кауфман нарича Неделино „двугласен остров в едногласното море на родопския фолклор“. Вероятно това се дължи и на преселници от Разложко, установили се в района на Неделино преди около шест века. Към 2014 година има нотирани събрани около 350 песни с неделински двуглас.[1] Известни изпълнители са Сестри Георгиеви и Сестри Хаджиеви.

Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в Неделино от 2002 година и пази песенната традиция.[2][1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Петричанска, Антоанета. Три дни „Неделински двуглас” за любители на фолклора // БНР, 2014-09-05. Посетен на 2023-09-30.
  2. Чернокова, Радостина. 4000 изпълнители от фолклора участваха на фестивала в Неделино // БНР, 2023-09-04. Посетен на 2023-09-30.