Българово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Българово
Общи данни
Население 1 990 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 52,035 km²
Надм. височина 72 m
Пощ. код 8110
Тел. код 05915
МПС код А
ЕКАТТЕ 7332
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   - кмет
Бургас
Димитър Николов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Българово
Йордан Йорданов
(ГЕРБ)

Бъ̀лгарово (до 1934 г. Урум Еникьой) е град в Югоизточна България. Той се намира в Област Бургас, Община Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 20 km от областния град Бургас и на 15 km от Айтос

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на османското владичество селището е било с гръцкоговорещо население и се е наричало на турски Урум Еникьой (Гръцко Ново село), а на гръцки - Стакстохори (Пепелно село). По-време на Руско–турската война през зимата на 1877/78 година по-голямата част от населението е избито от отстъпващи башибозушки и черкезки банди.[1][2] По-късно селището започва да се населва с българи - предимно с бежанци от Източна (Беломорска) Тракия, които са се заселили тук след Балканските войни от 1912-13 година.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Св. Атанасий” е построена в средата на 1854 г. от гръцкото население на селището. През 1904/5 година българите построяват свой храм, посветен на „Св. цар Борис”, разрушен през 1946 г.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

  • Футболен клуб "Урожай"/Българово/ участник в „Б” Регионална група - Юг на Бургаска област.
  • Футболен клуб "Мастер" (Бургас), играе мачовете си в гр. Българово, печели първенството в Южната Б областна група през сезон 2009/10, след това спечелва А областна група и от сезон 2011/2012 играе в Югоизточна В група.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Землището на гр. Българово е на площ 39 000 дка. Обработваемите площи са разпределени между двете кооперации "Съединение 00Д" и "Земя-92".

На запад от града при хълма "Кара баир" е открито голямо находище на скален материал "българит" за производство на стъкло. Ценното е, че българитите нямат нужда от боядисване - те "носят боята в себе си". Покрай града минава и автомагистрала "Тракия" Бургас -София.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Марин Tачев кмет на Българово до 26/10/1999, Ирина Иванова е кмет на Българово до 04/11/2007 г.Сега тази длъжност се изпълнява от Йордан Илиев Йорданов, член и учредител на политическа партия ГЕРБ.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

1.Тракийско дружество "Яни Попов" - Председател: Ирина Иванова Създадено през 1925 год. Начело на организацията са стояли винаги изтъкнати и патриотични настроени, предани на българската кауза тракийски дейци като Стойко Пашалиев, Илия Парасков...и др.

2.Народно читалище "Съгласие" Председател Веселка Йорданова,секрета-Стела Папанчева Създадено през 1906 година от родолюбиви местни учители.Днес развива богата обществена и културна дейност.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Кукеров ден[редактиране | редактиране на кода]

Една седмица преди Сирни Заговезни в отделни дворове на града се чува звън на хлопки.Всеки участник в кукерските игри подготвя муницията си – кожен колан, ремъци за хлопките, маска, костюм. Кипи трескава подготовка за Сирна неделя – тогава в Българово е Кукеров ден. Подготовката на ритуала и обличането на участниците в маскарадните игри става на скрито място-за да не ги разпознаят съгражданите им.С изгрева на слънцето маскираната дружина, водена от главния кукер или бабата, излиза на мегдана /хорището/ и тръгвайки на изток, обхожда къщите.

Дружината е пъстра и колоритна, весела и страшна!Най-напред на дървено конче препуска Царски предвестник и вика:”Хора, пазете жените и децата, че идва царската войска!”.След него , возен в двуколка, теглена от два вола /маскирани кукери/, пристига кукерският цар с корона на главата.Водачът на воловете носи кросно и дисаги.Съпровождат ги булка и младоженец, баба и дядо, поп и клисар, доктор, бирник и бръснар, моми,харчари/войници/ и кукери.Всички участници влизат в ролите си- веселят и плашат хората по улиците. Срещайки хора по пътя, докторът ги преглежда и лекува, намазвайки ги с лекарство /боя/ от специално шише.Бирникът налага глоби, бабата проси за бебето си , бръснарят бръсне мъжете и иска да му се плати за труда.Войниците искат откуп, за да пуснат пленените минувачи и ги цапат с кал и пепел.Кукерите задяват момите , вдигат шум, скачайки високо, плашат мало и голямо , удрят с тояги и бичове за здраве и плодородие – да бяга зло!И така... докато обходят целия град.

Когато влязат в двора на стопаните, кукерите извършват символични обредно-мистични действия.Стопаните излизат да ги посрещнат:”Добре дошли, скъпи гости ,кукери!От ланшното ви идване, каквото нарекохте, се сбъдна.Берекетът беше добър, овцете близниха, кравите повече мляко дадоха и домът ни се огласи от наследник.”Младоженците се покланят и целуват ръка на стопаните.Булката мята кърпа на рамото на стария стопанин, в която трябва да завърже и върне дар.”И ето този колак ви подарявам и тези грошове, и другата година пак да дойдете, пак ще ви чакаме.Да сте живи и здрави!”Кукерският водач отговаря и нарича:”Добра стопанке и добър стопанино,ние мислихме, че като потропаме на вашата порта, ще се разсърдите, а вие с колак ни дарихте.Затова Господ да ви помага да навъдите още два чифта волове,да орете, да преоравате, да сеете бяло жито, да го жънат малки моми – българовки, да го връзват млади момци – българовци, да има брашно - като на Коледа снега, да има здраве в таз къща - като на Ивановден леда, да има радост - като по Гергьовден цвета, да има сладост - като по Илинден меда,като тези момчета – Българовските кукери! Амин!”

По улиците парадът продължава!Срещайки хора по пътя, докторът ги преглежда и лекува, намазвайки ги с лекарство /боя/ от специално шише.Бирникът налага глоби, бабата проси за бебето си , бръснарят бръсне мъжете и иска да му се плати за труда.Войниците искат откуп, за да пуснат пленените минувачи и ги цапат с кал и пепел.Кукерите задяват момите , вдигат шум, скачайки високо, плашат мало и голямо , удрят с тояги и бичове за здраве и плодородие – да бяга зло!И така... докато обходят целия град.

Следобед, преди залез слънце, към площада се стича старо и младо ,привлечено от все по-шумния ехтеж на звънците, от веселието по улиците.Идва ред на финалния, но най-важен ритуал на кукерския празник – обредното заораване.Главно действащо лице е царят.Той тържествено пристига на мегдана, качен в „колесница” ,теглена от кукери ,маскирани като волове.За царя слагат трапеза – топла бяла пита,пържени яйца, бъклица вино.Докато се храни, водачът на воловете ги впряга в ралото.Царят заорава леха.На три пъти кукерите дърпат силно и събарят царя на земята, но той продължава.Хвърля семена /от различни зърнени култури/ и благославя:”Да дава Господ берекет!Най-малкото жито да бъде колкото мене! От едно да стане хиляда! Да има мамули много, стоката да се множи, деца да има повече!”Като засее, се обръща към събралите се хора: ”Хайде вие, граждани , от зимен сън се събудете, че вече се е пролет задала, че нивята чакат преораване и засяване.Всичко да засеете – много да изкарате !Хамбарите да препълните и за нас колаци да сторите. За нас – българовските кукери!”После търкулва шиника по площада и всички гледат как ще падне – ако отворът му е отгоре, ще има богата реколта. Празникът завършва с кукерско хоро, което прераства във всеобщо веселие на площада.Кукерите се събират на гощавка, а част от събраните пари даряват на читалището.

Ритуалът е пренесен от бежанците от Източна /Беломорска/ Тракия ,които са се заселили тук през 1913 година. За първи път Кукеровден се провежда в Българово /тогавашното Урум-еникьой/ през 1922 година. Остатък от езическо време , традицията на чудноватите кукерски игри представя древния мироглед на дедите ни , който свързва вечния кръговрат на живата природа- раждане, разцвет, смърт и ново раждане, с трудовата дейност на човека и социалното развитие на обществото.Извършваните мистични действия са насочени към предизвикване и стимулиране на плодовитост, здраве и жизненост във всички сфери на стопанския, обществения и личния живот.Страшните маски, шумните звънци изваждат наяве спотаилото се зло – придават му образ, който ни помага да се освободим от него, да го опознаем, за да преодолеем страховете си.Благопожеланията за здраве и плодородие , колорита и богатството на кукерските костюми ,ужасните им лица и ехтежът на звънците се сливат в онзи здравословен баланс на енергии и емоции, който ни вади от зимната летаргия и ни дава нови сили да продължим напред...още една година!

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Храм "Св.Атанасий", обявен за паметник на културата, 1979 год.

Личности, родени в Българово[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освобождаване на Бургас. // Посетен на 2 ноември 2011.
  2. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов: История на Бургас. От древността до средата на ХХ век, Печат Тафпринт ООД, Пловдив, 2011, ISBN 978-954-92689-1-1, стр. 135-138
  3. Валя Стоянова. Тончо Карабулков публикува във Франция книга с досието си. // dnevnik.bg, 02 сеп 2003. Посетен на 2013-10-29.
  4. Тончо Карабулков. // Литературен свят. Посетен на 2013-10-29.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]