Момин проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Момин проход
Главната улица на Момин проход
Главната улица на Момин проход
Общи данни
Население 1582 души[1] (15 юни 2020 г.)
Землище  – [2] km²
Надм. височина 494±1 m
Пощ. код 2035
Тел. код 07142
МПС код СО
ЕКАТТЕ 50245
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Костенец
Йордан Ангелов
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Момин проход
Йорданка Митрова
(СДС)
Момин проход в Общомедия

Момин проход е град в Западна България. Той се намира в община Костенец, Софийска област на около 70 км от гр. София.

География[редактиране | редактиране на кода]

Момин проход се намира в Средногорието в близост до планините Средна гора и Рила, както и до прохода Траянови врата. През града минава река Баншница.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старата баня (действаща)

Землището на Момин проход е населено от древността. Известно е с топлите си минерални извори още от времето на римската империя, като преди това тук се е намирало тракийско селище на серди и беси.

През римското владичество, когато баните с минерални води са високо каптирани горещите минерални води в Момин проход. През 1922 г., при разкопки са установени антични градежи, където днес се намира старата баня.[3]

По времето на Османското владичество селището е известно с името Солудервент – Воден проход или Проход на водите.

През 1950 г. Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение. През 1964 г. е административно обединен с гара Костенец и става квартал от новообразувания град Костенец.

На 21 септември 2006 г. Момин проход отново получава административна самостоятелност и статут на град.[4]

Минералните извори в Момин проход са съществували като център на старо тракийско селище на серди и беси. Използвани са от римляните през епохата на императорите. Селището е разрушено през V и VI век от нашествията на хуните и готите.

През 976 г. в този район цар Самуил разгромява армията на византийския император Василий II, а през 1443 г. полският крал Владислав Варненчик разбива турските войски и се сключва сегединския мир.

От 1576 г. курортът се именува Солудервент – Воден проход или Проход на водите. Наричан е още Момина клисура (по легендата за отбраната на прохода от девойки) и Момина баня (по поверието за появата на нимфи-моми в радиоактивните изпарения). От 1939 г. курортът носи името Момин проход.

Баните и инхалаториумът са построени през периода 1925 – 1938 г., а санаториумите и почивните домове – в следващите няколко десетилетия.

През 1981 година в селото е основан Фолклорен ансамбъл „Момин проход“, изпълняващ традиционна местна народна музика, който през 1997 година получава Европейска награда за народно изкуство на Фондация „Алфред Тьопфер“.[5]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Момин проход е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56 °C, и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-а в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Момин проход е разположен в землището на село Долна Василица
  3. otioti.info
  4. Момин проход вече е град, dnes.bg, 21 септември 2006
  5. Пейчева, Лозанка. Между Селото и Вселената: старата фолклорна музика от България в новите времена. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2008. ISBN 978-954-322-257-5. с. 151.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България