Долна Митрополия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Долна Митрополия
България
43.4667° с. ш. 24.5333° и. д.
Долна Митрополия
Област Плевен
43.4667° с. ш. 24.5333° и. д.
Долна Митрополия
Общи данни
Население 3 393 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 31,824 km²
Надм. височина 48 m
Пощ. код 5855
Тел. код 06552
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 22215
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Долна Митрополия
Поля Цоновска
(ГЕРБ, РБ, НС)
Долна Митрополия в Общомедия

До̀лна Митрополѝя е град в Северна България. Той се намира в Област Плевен и е в непосредствена близост до град Плевен. Градът е административен център на Община Долна Митрополия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Долна Митрополия заема площ 674 814 декара в Централна Северна България. Обхваща част от долините на реките Дунав, Искър и Вит и хълмистите възвишения между тях. Граничи със следните общини: на изток - с Плевен и Гулянци, на запад - с Кнежа и Оряхово, на юг - с Плевен и Долни Дъбник. Северната и граница е с река Дунав. Община Долна Митрополия включва 16 населени места - 2 града и 14 села. Общински център е гр. Долна Митрополия и се намира на 12 км. от Плевен. Релефът е равнинен, с надморска височина 50-75 м, като в с. Оряховица тя е 50 м., а при гр.Долна Митрополия - 62 м. В геоложко отношение районът е част от Мизийската плоча.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има хипотеза, че името на града произлиза от латинското Mitra и polis, т.е. Митрополис/град на бог Митра. В подкрепа на твърдението е фактът, че култът към бог Митра е почитан много от римските войници, а недалеч (в с.Гиген)се е намирал лагерът на два римски легиона. Те са били настанени в римския град Улпия Ескус за отбрана на римската граница по Дунава.

На територията на Долна Митрополия има останки от няколко римски селища. Най-голямото селище се намира западно от града, но в момента голяма част от него е под водите на трите микроязовира. Било е разположено от двете страни на преминаващата от там малка бара. Съдейки по намерените римски монети от района на язовирите, селището е съществувало от I до IV век. При строежите на язовирните диги са попаднали и на стари погребения. Вероятно това селище е загинало в края на IV век, когато през 376г. през Дунава преминават готите. Доказателство за това са последните монети от този период на императорите Валент и Валентиниан I.

Сравнително по-малко римско поселение е разкрито северно от града в местността "Геранчетата". Състояло се е от няколко къщи. Намирани са колониални римски монети от ІІІ век. Открита е и красива бронзова статуетка на бог Бакхус. Мястото за заселване е избрано заради естествената питейна вода в местността.

Останки от единични римски къщи има и източно от Долна Митрополия, в непосредствена близост до р.Вит. Представлявали са богати стопанства разположени на естествено високия западен бряг на реката. При строежа на фуражния завод е попаднато на римски гробове с погребални дарове от глинени култови лампички.

От времето на Първата българска държава, на мястото на антично поселение в местността Барата възникнало ново селище, което просъществувало до XI в. За пръв път името на Долна Митрополия се споменава в официален документ през 1496 г.

По време на Руско турската война 1877-1878 г., в района на Долна Митрополия са били разположени значителни руски военни части. След 3-тия неуспешен щурм на Плевен, през октомври-ноември е предприета обсада на Плевен. Северно от Долна Митрополия е разположена 1 бригада на 5 пехотна дивизия, в чийто състав влизат 18 Вологодски пехотен полк, 17 Архангелгородски пехотен полк, както и няколко батареи към тях.

“Паметник на мястото на лазарета на 5 пехотна дивизия”

В центъра на Долна Митрополия се е намирал полевият лазарет на 5 пехотна дивизия. Северно и южно от Долна Митрополия е изградена система от обсадни траншеи, окопи, люнети и редути. Южно от Долна Митрополия, в района на Копана могила (в момента разрушена), са разположени 9 Сибирски и 10 Малоросийски гренадирски полкове, като част от 6-ти обсаден район на генерал Ганецки. Към тях е била придадена и обсадна артилерия.

“Пробивът на Осман паша при Долна Митрополия”

На 10 декември 1877г. в 07.00 часа Осман паша преминава с войските си през моста на р.Вит и опитва да извърши пробив на обсадата точно в направлението на войските разположени в Долна Митрополия. Турският аскер върви в гъсти редици, с наведени щикове, без да стреля. Вървят цели три километра под убийствения огън на русите без да гръмнат. Начело на атаката е сам Осман паша на ален жребец, подарен му от султана. Достигат до първите окопи на Сибирския полк и със вик „Аллах" се хвърлят в тях като ураган, под който защитниците загиват. Започва бой „на щик" за вторите окопи. Полето между копана могила и Долна Митрополия е било осеяно с труповете на убитите гренадири от 9 Сибирски и 10 Малоросийски полк. В помощ на сибирци пристигат подкрепления от 12 Астрахански и 11 Фанагорийски гренадирски полкове, разположени в резерв до с.Горна Митрополия, както и 18 Вологодски и 17 Архангелгородски полкове. Турците не издържат на руския натиск и започват да отстъпват към река Вит. Пробивът е овладян, а раненият Осман паша се предава в 14.00 часа с 40 000 си армия. 12 пехотинци от Вологодския полк и 1 артилерист от 6 батарея към полка са погребани недалеч от мястото на сражението в гробищата на Долна Митрополия. През 1879г. в знак на признателност на мястото е изграден с руски средства паметник с възпоменателна плоча.

“Братска могила 18 Вологодски пехотен полк”

През 1860 г. населението ѝ наброява около 650 души. През това време в селището се активизира стопанската дейност – пряко свързана с плевенския пазар на зърнени храни. На 15.03.1919 г. е регистрирано коневъдно дружество "Черноглавка".

Особено и важно място в историята на Д. Митрополия заема основаната от д-р Палаузов и проф. Асен Златаров производителна кооперация "Българска захар" и пуснатата в действие фабрика на 30 юни 1930 г. През 1948 г., тя става държавна собственост. Кооперацията притежавала собствена електрическа централа в с. Койнаре, а през 1942 г., започва рафинирането на масла –- основана на днешната маслена фабрика. През 1949 г., "Българска захар" - Д. Митрополия става инвеститор за изграждане на първия фуражен завод в България.

Успоредно със стопанския напредък успех бележи и културно-просветния живот на Долна Митрополия. Най-стари устни сведения за съществуването на училище в частни къщи, където са се учили да четат църковни книги, да пишат и смятат върху пясък пет-шест момичета, са от 1865/66 г. След освобождението, Пеньо Савов организира училище в дома на баща си, на мястото на сегашния дом Цеко Прокопов, където обучава будни деца от селото. Едва през 1885 г. е построена училищна сграда. През 1921 г. се открива прогимназия, а на 29.03.1967 г. е направена първа копка на нова училищна сграда. През 1989 г., училището прераства в гимназия. През 1995 г. се открива техникум по туризъм. Днес средното училище на Долна Митрополия е СОУ "Васил Априлов".

На 22 март 1927 г. от група прогресивни учители и младежи е запалена първата искра за създаване на читалище. Неговите основатели са Донка Януцева, Здравка Кръстева, Здравка Маркова, Тодорка Йовчева, Йордан Ячев, Димитър Цоновски и Цветан Прокопов, който е пръв председател на Читалището. В зората на своето създаване, Читалището се е помещавало в една от класните стаи на училището. Новосъздадената библиотека с фонд от 48 книги, първоначално се е помещавала в дома на Дамян Лазаров. През 1985 г., се открива новата сграда на НЧ "Просвета".

На територията на гр. Д. Митрополия се намира и ВВВУ "Г. Бенковски". То е наследник на богатите традиции на българската авиационна школа. След Втората световна война, със заповед на командира на Въздушните народни войски, № 28/14.01.1945 г., на летище "Враждебна" край София се създава като самостоятелно учебно заведение НВУ "Г. Бенковски", което през 1948 г. се премества на летище Д. Митрополия. През 1959 г., училището се реорганизира във Висше авиационно. Първият випуск летци с висше образование излизат през 1964 г. В този випуск е първият български космонавт Георги Иванов. От създаването си през 1945 г. до днес, училището е обучавало летци и авиационни специалисти за ВВС и БГА "Балкан". Подготвени са кадри за ВВС на Алжир, Виетнам, Мозамбик, Никарагуа, Йемен, Сирия. От 1995 г. е възстановен приема за девойки във ВВВУ "Г. Бенковски". От 1952 г. в Долна Митрополия се полагат грижи и за най-малките и жители. На 01 юни 1988 г. се открива най-новата сграда на ОДЗ "Здравец". Красива, удобна и просторна.

Всичко това нарежда Долна Митрополия сред проспериращите селища в Плевенския край и през 1977 г. тя е обявена за град. През 1979 г. градът става център на селищна система от 10 селища, а през 1987 г. се реорганизира в община със 16 селища.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

“Радослав Иванов - първият свещеник на Долна Митрополия”
Църква “Св. Димитър”

В центъра на Долна Митрополия се намира православен храм "Св. Димитър", с добре поддържани иконостас и стенописи. Построен е през 1935 година, а през 1937 е осветен. Църквата е умалено копие на храма “Св. Александър Невски” в София, което я прави уникална. До момента са извършвани няколко частични ремонти – отстранени са течове, ремонтиран е големия купол на църквата, освежавания. На всеки празник храмът е отворен за желаещи да се поклонят и помолят. По традиция в деня, в който православната църква чества Димитровден, храмовото настоятелство на църквата, местната Община и свещеника в Долна Митрополия организират водосвет за здраве на жителите на града и раздават курбан. Първият свещеник на Долна Митрополия е Радослав Иванов.

“Курбан за здраве на Димитровден”

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Сдружение “Не на кражбите в Долна Митрополия”, организиращо граждански патрули, подпомагащи дейността на местното РПУ.
  • ОДЗ "Здравец"

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Долна Митрополия се намират 4 язовира. 3 от тях са развъдници за риболовен спорт, а четвъртият и най-голям (яз. „Вълчовец“).

Училище[редактиране | редактиране на кода]

В Долна Митрополия има СОУ „Васил Априлов“ (Долна Митрополия)

Най-ранните данни за училище в Долна Митрополия са от 1865-1866, когато в частни къщи са обучавани по 5-10 деца на смятане, църковнославянски и четене на църковни книги. Първото официално училище е открито през 1879 от будния гражданин Пеко Савов. В дома си той обучава 10-15 будни деца от селото. Едва през 1885 е построена училищна сграда. Тя се състои от 2 учебни стаи, коридор и малка канцелария. В тези стаи са I и II отделение и III и IV отделение, обучавани от един учител. През 1920 сградата се разширява с още две стаи и коридор.

“Първи учебен ден в СОУ "Васил Априлов" гр.Долна Митрополия”

През 1921/1922 г. в Долна Митрополия се открива прогимназия, а през 1930 е построена напълно нова училищна сграда в центъра на селото. Тя има шест класни стаи върху площ от 11 декара[2]. Вероятно тогава е прекръстена на ОУ "Цар Борис III"[3]. През 1970 е завършена новата (и настояща) училищна сграда. На 1 март 1971 година ОУ "Васил Априлов" приема възпитаниците си от I до VIII клас. Новата сграда е с 14 стаи, обширни и напълно обурудвани кабинети. През 1989 г. основното училище прераства в ЕСПУ "Васил Априлов" (Единно средно политехническо у училище. Всички ученици завършват VIII клас и получават работа в Учебно-производствен комплекс. От очебната 1990 ЕСПУ "Васил Априлов" става СОУ "Васил Априлов". От 1990 горният курс е трансформиран в Средно общообразователно училище с разширено изучаване на чужди езици и овладяване на професия "Администратор в туризма". В училището има паралелки с четири езика - английски, руски, немски и френски. През 2004 е възстановено СОУ "Васил Априлов". От 2008 е средищно училище.

Днес училището разполага с кабинети по физика и химия; по руски език (до 90-те години; днес класна стая); два кабинета по информационни технологии; Физкултурен салон; библиотека

Театри[редактиране | редактиране на кода]

В Долна Митрополия има зала със средни размери. В нея НЧ "Просвета" организира отделни постановки и концерти. Всяка Коледа се организира тържество където участват таланти от града.На тържеството има народни танци, рецитал и музика.

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Музей на въздухоплаването, който се намира във ВУБ „Георги Бенковски“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Ивановден се организира кукерски събор в центъра на града.

На 1 април се организира вечер на преведения зет (заврян зет).

Организират се състезания по супермото.

В местното читалище "Просвета" се организират танцови и театрални постановки на местните деца.

ежегодишен празник на детското танцово изкуство гр. Долна Митрополия

Други[редактиране | редактиране на кода]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]