Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на БЗНС.

Земеделски съюз
„Александър Стамболийски“
АбревиатураЗС „Александър Стамболийски“
Ръководител(и)Спас Панчев
Основана1993 г.
СедалищеСофия, Република България
Член наЛевицата!
ИдеологияАграризъм
Прогресивизъм
Народно събрание
0 / 240
Европейски парламент
0 / 17
Сайтbznsas.org

Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ (ЗС „Александър Стамболийски“) е лявоцентристка земеделска политическа партия в България,[1] част от доминираната от БСП Коалиция за България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Образуван е през 1993 г. като Български земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“ след отделяне от БЗНС. Негов ръководител до 2005 г. е Светослав Шиваров.

На конгреса на 12 февруари 2005 г. за председател на Съюза е избран Спас Панчев. БЗНС „Александър Стамболийски“ участва в изборите за XL народно събрание през 2005 г. като част от „Коалиция за България“. Неговият председател Спас Панчев е заместник министър на отбраната, а началникът на кабинета на министъра на транспорта е заместник-председател и член на Постоянното присъствие на ЗС „Ал. Стамболийски“.

През 2009 г. ЗС „Ал. Стамболийски“ участва на изборите за XLI народно събрание, като председателят Спас Панчев е втори в листата на Коалиция за България, за 27 МИР-Стара Загора. Избран е за народен представител в XLI народно събрание, член на постоянните комисии по земеделие и гори и външна политика и отбрана.

Според последните изисквания на Закона за политическите партии на Конгрес на Съюза през декември 2005 г. БЗНС „Александър Стамболийски“ се преименува, а от февруари 2006 г. е с официална съдебна регистрация като Земеделски съюз „Александър Стамболийски“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]