Национален идеал за единство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на ВМРО.

Национален идеал за единство
Ръководител(и)Борис Ячев
Основана2010 г.
Разформирована2014 г.
СедалищеПловдив, България
ИдеологияНационализъм
Полит. позицияДесница
Цветовечервено, черно
Сайтvmro-nie.bg (архив)
Знаме на партията

Национален идеал за единство (НИЕ) е националистическа политическа партия в България. До септември 2012 г. името на партията е Вяра, морал, родолюбие, отговорност – Национален идеал за единство (ВМРО-НИЕ).

История[редактиране | редактиране на кода]

Партията е създадена в началото 2010 г., когато група около кмета на Пловдив Славчо Атанасов се отделя от партията ВМРО-БНД. Това става малко след извънредния конгрес на ВМРО-БНД на 17-18 октомври 2009 г., когато Атанасов не е избран за ръководител на партията на мястото на Красимир Каракачанов.[1]

Председател на партия „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – Национален идеал за единство“ е Петко Атанасов.[1] Структурата на управление на „Вяра, морал, родолюбие, отговорност – Национален идеал за единство“ е Национален изпълнителен комитет (НИК), в състав от 21 души, Национален политически съвет (НПС), Национална контролна комисия (НКК), областни комитети, общински структури, местни организации.[2]

На президентските избори през 2011 г. „Вяра, морал, родолюбие, отговорност - Национален идеал за единство“ не издигат свой кандидат и не подкрепят публично никоя кандидатура. На проведените по същото време местни избори Славчо Атанасов губи на балотаж изборите за кмет на Община Пловдив. Партията участва в различни коалиции, чиито кандидати печелят в общините Карлово, Кресна, Кюстендил, Монтана, Тополовград, Хайредин, Хасково и Ябланица.

През септември 2012 г. на общ конгрес на партията е променено нейното име, устав и ръководните органи[3]. В началото на 2014 г. структурите на партията постепенно се вливат в Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Гешева, Красимира. ВМРО-НИЕ гласува като под строй // Dnes.bg. Инвестор.БГ, 2010. Посетен на 28 септември 2011.
  2. Устав // vmro-nie.bg. ВМРО-НИЕ, 2011. Архивиран от оригинала на 2011-10-13. Посетен на 28 септември 2011.
  3. ВМРО-НИЕ вече ще се казва само НИЕ, dariknews.bg, 16.09.2012 г.