Да, България!

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Да, България!
DB logo.png
Ръководител Христо Иванов
Основана 7 януари 2017 г.
Щаб София, бул. „Драган Цанков“
Член на Демократична България
Идеология Либерализъм
Цветове зелен, лилав
Сайт dabulgaria.bg

Движение „Да, България!“ е политическа партия, учредена на 7 януари 2017 г. Главните цели на партията са съдебна реформа и демонтиране на корупционния модел.

История[редактиране | редактиране на кода]

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки, наследен във второто правителство на Бойко Борисов, обявява на 9 декември 2016 своя политически проект, който впоследствие прераства в политическа партия Движение Да, България! Учредители са 77 души, начело с Христо Иванов, Кристиан Таков, Мануела Малеева и популярни имена от различни сфери на обществения живот. [1]

Партията е учредена формално на 7 януари 2017 година[2]. Учредители на партията са 1235 души при очаквани 800 и необходими 500.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

 • Национална конференция – свиква не по-рядко от веднъж на три години.
 • Национален съвет – състои се от Председател на Движението и не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция.
 • Председател – ръководи осъществяването на текущата политическа дейност и представлява движението в отношенията с други лица.
 • Изпълнителен съвет – оперативен ръководен орган и се състои от Председателя на Движението и не по-малко от 6 членове, избрани от Националния съвет за срок от 3 години.
 • Национална контролна комисия – контролен орган. Състои се от седем редовни и трима резервни членове, избирани от Националната конференция за срок от три години.

Основна цел на Движение Да, България![редактиране | редактиране на кода]

Демонтиране на корупционния модел на управление на страната, реформиране на правоохранителната система и установяване върховенство на закона.

Символи[редактиране | редактиране на кода]

Думата ДА, изписана с главни букви, поставена в кръг, и непосредствено до нея думата България, завършваща с удивителен знак. Над думата България е изписана думата ДВИЖЕНИЕ с главни букви. Цветовото съчетание при изобразяване на символите е светлозелено и лилаво.

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Христо Иванов – Председател

Изпълнителен съвет[редактиране | редактиране на кода]

17 членове: Александър Кръстев, Антоанета Цонева, Атанас Славов, Божидар Божанов, Веселин Калановски, Веселина Александрова, Георги Илиев, Даниел Неделчев, Дмитрий Иванов, Емил Георгиев, Ивайло Мирчев, Калоян Янков, Мануела Малеева, Марта Джалева, Младен Минков, Надежда Йорданова, Стефан Тафров

Инициатива Български манифест за Европа[редактиране | редактиране на кода]

На 18 ноември 2017 г. Да, България!, ДСБ, Зелените, ДЕОС и БЗНС обявяват заедно инициативата Български манифест за Европа[3].

Платформата е надпартийна, като целта ѝ е да бъдат обединени активни личности, които да отстояват пълноценния европейски път на страната ни. Да се върне „усещането за посока“ на българското общество[4].

Обединение Демократична България[редактиране | редактиране на кода]

Да, България! заедно с Демократи за силна България (ДСБ) и Зелените е съучередител на дясно-центриското обединение Демократична България. Трите партии се обединяват след като няколко месеца водят разговори за сътрудничество на следващите избори[5].

Участия в избори[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарни избори през 2017 г. и Коалиция Движение Да, България![редактиране | редактиране на кода]

След опит партията да бъде спряна от участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. чрез жалби, Движение „Да, България!“ решава да се коалира със Зелените и ДЕОС, за да участва в изборите. За целта е необходима изцяло нова подписка с поне 2500 валидни подписа. За един ден партията успява да събере 20 хиляди, така че става възможно регистрирането на Коалиция Движение Да, България, в която влизат Зелените, ДЕОС и кандидати от ПП „Да, България“.[6]

Коалицията получава 101 177 действителни гласа или 2,96% от гласувалите, поради което не влиза в 44 Народно събрание. От тези гласове 46 273 или 45,7% са подадени в София и 11 413 или 11,3% в чужбина, тоест общо 57% от подкрепилите я са в столицата или зад граница. В останалите избирателни райони в България резултатите ѝ варират между 282 гласа или 0,33% в Кърджали, 325 гласа или 0,54% в Търговище, 450 гласа или 0,75% в Разград (три най-ниски процентни резултата) и 2281 гласа или 1,94% в София област, 5596 гласа или 2,66% във Варна, 6714 гласа или 4,26% в Пловдив град (три най-високи процентни резултата).[7]

Избори за Европейски парламент 2019[редактиране | редактиране на кода]

Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 26 май 2019 г. На тях „Да, България!“ се явява като част от Обединение Демократична България, в което участват още Демократи за силна България и Зелените.

Кандидатите на Да, България! за кандидатската листа на Обединение Демократична България в изборите за Европейски парламент бяха избрани от 4 до 10 февруари на предварителни вътрешни избори. Вътрешните избори бяха проведени чрез електронно дистанционно гласуване – първото електронно гласуване в България, и по пощата, след регистрация. В гласуването участваха 5896 души[8].

Резултати от гласуването за кандидатска листа на Да, България!:

 1. Стефан Тафров
 2. Мария Спирова
 3. Алина Добрева
 4. Велизар Шаламанов
 5. Емил Герогиев
 6. Цвета Дряновска
 7. Сева Памукчиева
 8. Михаил Панайотов
 9. Георги Кралев
 10. Владимир Джувинов
 11. Николай Христов
 12. Александра Стеркова
 13. Александър Сандев
 14. Кирил Мучев
 15. Момчил Якимов
 16. Ивайло Ганчев
 17. Михаил Цеков

Местни избори (2019)[редактиране | редактиране на кода]

Местните избори ще се проведат в края на октомври.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. clubz.bg
 2. www.mediapool.bg
 3. dabulgaria.bg
 4. news.bg
 5. www.mediapool.bg
 6. Централна избирателна комисия, Решение № 4263-НС от 08.02.2017. Посетен на 12.04.2017.
 7. Централна избирателна комисия, „Резултати от парламентарни избори 26 март 2017“. Посетен на 12.04.2017.
 8. dabulgaria.bg

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]