Българска комунистическа партия (Владимир Спасов)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Българска комунистическа партия.

През септември 1990 г. в Софийския градски съд са регистрирани промени в Партията на трудовия народ, както следва: променя се наименованието на партията в Българска комунистическа партия (БКП) с нов устав и представителни органи на ЦК на БКП – председател Владимир Асенов Спасов, заместник-председател Иван Владимиров Пейчев и секретар Иван Цветанов Георгиев.

До 2000 г. в България се учредяват и други компартии, повтарящи абревиатурата, но след многобройни съдебни дела битката за абревиатурата е спечелена от председателя на БКП Владимир Спасов. Едва през 2005 г. в „Държавен вестник“ излиза ново решение на СГС, с което е сложен край на спора.

Софийският градски съд на основание чл. 19 ЗПП регистрира промени по ф.д. № 2809/90 за политическа партия „Българска комунистическа партия“:

  • вписва промени в устава на партията, приети на Национално партийно събрание, проведено на 31.VII.2004 г.;
  • заличава вписаните с решение от 23 март 2001 г. членове на Политбюро на ЦК на БКП;
  • вписва ново Политбюро.

Партията се представлява от председателя на ЦК на БКП Владимир Асенов Спасов (ДВ, бр. 80 от 7 октомври 2005 г.) Председателят на партията е избиран последователно на 15, 16, 17 и 18 конгреси на БКП от делегатите на тези конгреси.

Историческа заслуга на председателя на ЦК на БКП Владимир Спасов е, че успява да запази БКП жива в годините на преход, регистрирайки пръв името „Българска комунистическа партия“.

Изключително важна е ролята на вестниците „Комунистическо дело“ и „Работническо дело“ – печатни органи на БКП и ЦК на БКП.

На 21 октомври 2009 г. умира Владимир Спасов, а от 20 март 2010 г. БКП има нов председател на ЦК. Това е Зонка Златкова Спасова – съпругата на Владимир Спасов. Новият председател е избран единодушно от делегатите на 22-рия редовен Конгрес на Българската комунистическа партия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България