Политически партии в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Политическите партии в България съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се регламентират със специален закон – Закона за политическите партии.

Създаването на политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт е забранено.[1]

Списък[редактиране | редактиране на кода]

Към 6 септември 2022 година официално регистрираните политически партии в България са (по ред на регистрацията):[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите политически партии в България се създават веднага след Освобождението от османска власт през 1878 г. Това са Консервативната партия и Либералната партия. Последната става родоначалник на четири други партии. След 1883 г. умерените либерали се отцепват и създават Прогресивнолибералната партия, начело с Драган Цанков. За разграничаване от останалите либерали, те се наричат цанковисти. Възприемат русофилството като основен стълб на идеологията им и допускат допирни точки с консерваторите, като дори съставят коалиционно правителство. В средата на 80-те години на 19 в. от редиците на либералите се създават още две партии – Народнолибералната партия, начело със Стефан Стамболов, и Либералната партия на Васил Радославов (радославистите). През 1894 г. от центристкото крило на Либералната партия се обособява Демократическата партия, начело с Петко Каравелов. След прекъсване партията е възстановена през 1989 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]