Политически партии в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Политическите партии в България съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се регламентират със специален закон — Закона за политическите партии.

Създаването на политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт е забранено.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите политически партии в България се създават веднага след Освобождението от османската власт през 1878 г. Това са Консервативната партия и Либералната партия. Последната става родоначалник на четири други партии. През 1883 г. умерените либерали се отцепват и създават Прогресивнолибералната партия начело с Драган Цанков. За разграничаване от останалите либерали те се наричат цанковисти. Възприемат русофилството като основен стълб на идеологията им и допускат допирни точки с консерваторите, като дори съставят коалиционно правителство. През 1886 г. от редиците на либералите се създават още две партии — Народнолибералната партия начело със Стефан Стамболов (и наричани стамболовисти) и Либералната партия на Васил Радославов (наричани радослависти). През 1894 г. от центристкото крило на Либералната партия се обособява Демократическата партия начело с Петко Каравелов. След прекъсване тя е възстановена през 1990 г.

Идеология на партиите[редактиране | редактиране на кода]

Дясноцентристки демократически партии[редактиране | редактиране на кода]

Дясноцентристките демократически партии отстояват идеята за демократично управление на страната. Те се застъпват за по-слабо административно регулиране на икономиката от държавата и по-голяма свобода на пазара, като въвеждането на пазарни отношения в социални сфери като образование, здравеопазване и други.

Външнополитически повечето демократически партии се ориентират към САЩ, НАТО и Европейския съюз.

Тези партии са антикомунистически по своя характер, защото се появяват като алтернатива на комунистическия режим — СДС, ОДС, а впоследствие и ДСБ, и като алтернатива на управлението на БСП — ГЕРБ.

Парламентарно представена дясна партия е:

Други десни партии, представили се силно на последните парламентарни избори са:

Либерални партии[редактиране | редактиране на кода]

Либералните партии отстояват идеята за либерално управление на страната. Те искат повече права, и свободи за малцинствата, като изграждане на религиозни храмове и паметници, свързани с историческото им минало. Искат повече свобода на словото, като използване на майчиния език на малцинствата в училище, по националните медии и при обществени мероприятия.

Парламентарно представените либерални партии са:

Националистически партии[редактиране | редактиране на кода]

Националистическите партии отстояват идеите на национализма. В управлението на страната това означава силен национален суверенитет, който не се съобразява в голяма степен с исканията, които Европейския съюз, НАТО, СТО и други международни организации предявяват към страната. Силно административно регулиране на икономиката от държавата и ограничаване на някои пазарни свободи заради по-добра защита на потребителите и по-добър достъп до образование, здравеопазване и други социални услуги. В този смисъл националистическите партии в България съчетават леви и крайнолеви убеждения - в областта на стопанството и държавата, и крайнодесни убеждения - по отношение на правата на хората и малцинствата.

Парламентарно представените националистически партии са:

Социалистически партии[редактиране | редактиране на кода]

Социалистическите партии отстояват идеите за социално управление на страната. Това означава силно административно регулиране на икономиката от държавата и по-малка свобода на пазара, заради по-добра защита на потребителите, и по-добър достъп до образование, здравеопазване и други социални услуги.

Парламентарно представените социалистически партии са:

Центристки партии[редактиране | редактиране на кода]

Центристките партии се застъпват за умерено административно регулиране на икономиката от държавата.

Центристки партии в България са:

Извън традиционния политически спектър[редактиране | редактиране на кода]

  • Български съюз за директна демокрация - БСДД

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Конституция на България, чл. 11
     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България