Български социалдемократи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Български социалдемократи
Ръководител Александра Христова
Основана 26 ноември 1989 г.
Щаб София
Член на Социалистически интернационал
Партия на европейските социалисти
Идеология Социалдемокрация
Народно събрание
0 / 240
Европейски парламент
0 / 17
Сайт pbs-d.bg

„Български социалдемократи“ е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия в България.

Тя се включва в коалицията Съюз на демократичните сили (СДС), а неин ръководител става Петър Дертлиев.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1997 г. БСДП е част от Обединените демократични сили, но в края на годината ръководството на партията решава да се разграничи от дясноцентристкото правителство и да започне сближаване с Българската социалистическа партия (БСП). Това довежда до разцепление на партията на 2 части, оглавявани от Петър Дертлиев и Йордан Нихризов. Те започват продължителен съдебен спор за правата върху името, но групата на Дертлиев е призната за член на Социалистическия интернационал.

През 1998 г. крилото на Дертлиев е оглавено от Петър Агов. През 2001 г. от него се обособява 3-та група, която приема името Българска единна социалдемократическа партия и е оглавена от Вълкана Тодорова. През 2002 г. Агов е заменен начело на партията от Георги Анастасов, който продължава спора за името БСДП, но същевременно преименува партията на Български социалдемократи за да може да участва и юридически в политическия живот на страната.

„Български социалдемократи“ е сред съюзниците на БСП в рамките на „Коалиция за България“, а лидерът на партията Георги Анастасов е народен представител от 2001 г.

На 50-ия Юбилеен редовен конгрес за председател на Българските социалдемократи е избрана Александра Христова, а за президент на партия Български социалдемократи е избрана Светлина Йолчева.

На Консултативния съвет на Социалистическия интернационал, проведен на 11-12 ноември 2013 г. в Истанбул, за член на Етичната комисия, която е в състав от 15 души (само 4 от Европейския съюз) е избрана Светлина Йолчева.

На президентските избори през 2011 г. „Български социалдемократи“ са сред малките партии, подкрепили кандидата на БСП Ивайло Калфин, който е втори на първия тур, а на втория получава 1 527 383 гласа (47,44%). На проведените по същото време местни избори кандидати на партията са избрани за кметове на общините Несебър, Белоградчик и Копривщица.

„Български социалдемократи“ участва в коалиции с БСП, чиито кандидати печелят в общините Перник, Баните, Белене, Искър и Симитли, както и в коалиция с ГЕРБ и ДСБ, която печели в Лясковец.

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България