Български социалдемократи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Български социалдемократи
Ръководител(и)Александра Христова
Основана26 ноември 1989 г.;
преди 33 години
 (1989-11-26)
СедалищеСофия, Република България
Член наСоциалистически интернационал
Партия на европейските социалисти
ИдеологияСоциалдемокрация
Народно събрание
0 / 240
Европейски парламент
0 / 17
Сайтpbs-d.bg

Български социалдемократи е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия в България. През 2016 г. партията има структури в 157 общини в България. Председател на партията е Александра Христова (от 2016 г.).[1]

Тя се включва в коалицията Съюз на демократичните сили (СДС), а неин ръководител става Петър Дертлиев.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1997 г. БСДП е част от Обединените демократични сили, но в края на годината ръководството на партията решава да се разграничи от дясноцентристкото правителство и да започне сближаване с Българската социалистическа партия (БСП). Това довежда до разцепление на партията на 2 части, оглавявани от Петър Дертлиев и Йордан Нихризов. Те започват продължителен съдебен спор за правата върху името, но групата на Дертлиев е призната за член на Социалистическия интернационал.

През 1998 г. крилото на Дертлиев е оглавено от Петър Агов. През 2001 г. от него се обособява 3-та група, която приема името Българска единна социалдемократическа партия и е оглавена от Вълкана Тодорова. През 2002 г. Агов е заменен начело на партията от Георги Анастасов, който продължава спора за името БСДП, но същевременно преименува партията на Български социалдемократи за да може да участва и юридически в политическия живот на страната.

„Български социалдемократи“ е сред съюзниците на БСП в рамките на „Коалиция за България“, а лидерът на партията Георги Анастасов е народен представител от 2001 г.

На 50-ия Юбилеен редовен конгрес за председател на Българските социалдемократи е избрана Александра Христова, а за президент на партия Български социалдемократи е избрана Светлина Йолчева.

На Консултативния съвет на Социалистическия интернационал, проведен на 11 – 12 ноември 2013 г. в Истанбул, за член на Етичната комисия, която е в състав от 15 души (само 4 от Европейския съюз) е избрана Светлина Йолчева.

На президентските избори през 2011 г. „Български социалдемократи“ са сред малките партии, подкрепили кандидата на БСП Ивайло Калфин, който е втори на първия тур, а на втория получава 1 527 383 гласа (47,44%). На проведените по същото време местни избори кандидати на партията са избрани за кметове на общините Несебър, Белоградчик и Копривщица.

„Български социалдемократи“ участва в коалиции с БСП, чиито кандидати печелят в общините Перник, Баните, Белене, Искър и Симитли, както и в коалиция с ГЕРБ и ДСБ, която печели в Лясковец.

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Ръководство избрано на 50-ия юбилеен конгрес на партията през 2016 г.:[1]

  • Александра Христова – председател
  • Еленко Божков – заместник–председател
  • Светлина Йолчева – президент

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]