Фейсбук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Facebook)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Facebook
Facebook Logo (2019).svg
Screen of Facebook.PNG
Началната страница на „Фейсбук“
Информация
Уеб адрес www.facebook.com
Вид на сайта интернет продукти
социална мрежа
Тип на сайта комерсиален
Регистрация задължителна
Езици многоезичен
Притежател Meta, Inc.
Създаден от Марк Зукърбърг
Едуардо Саверин
Дъстин Московиц
Андрю Макколъм
Крис Хюз
Създаване 4 февруари 2004 г.
Alexa ранг Безизменение 4 (2020 г.)[1]
Посещаемост Повишение 2,85 милиарда активни потребители месечно (към 31 март 2021)[2]
Приходи 15,10 млрд. щ.д. (2012 г.)
Реклами да
Печалба 538 млн. щ.д. (2012 г.)
Настоящ статус активен
Facebook в Общомедия

Facebook (произнася се „Фейсбук“) е уебсайт, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, предлагана на над 110 езика,[3] включително и на български. Открита е на 4 февруари 2004 г., управлява се и се притежава от частната компания Meta, Inc. със седалище в гр. Менло Парк, щата Калифорния, САЩ.

Потребителите на социалната мрежа се групират по географско положение, месторабота, учебни заведения, интереси и други. Всеки потребител избира каква информация да въведе за себе си, както и какви групи или личности могат да имат достъп до нея. Комуникацията между потребителите в мрежата се осъществява по много начини, включително изпращане на лични съобщения, покани за участия в мероприятия, споделяне на снимки, текст, хипервръзки, видеооткъси („клипове“), създаване и участие в групи по интереси, сравнение на резултатите от тестове, участие в различни игри.

През 2012 г. Facebook има 1 млрд. потребители, спрямо 800 млн. през 2011 г., и 600 млн. през 2010 г.[4][5] Социалната мрежа е оценена на около 100 милиарда щатски долара.

През януари 2013 г. Facebook има почти 700 млн. активни потребители (такива, които ползват Facebook поне веднъж месечно). Те представляват 51% от потребителите на интернет в света. Тя е най-използваната социална мрежа.[6]

Към март 2013 г. съществуват и „Facebook приложения“ за почти всеки нов смартфон, като по този начин хората имат възможност да поддържат връзка със социалната мрежа по всяко време и място.

Входът на централата на Facebook в Калифорния

История[редактиране | редактиране на кода]

Зукърбърг създава Facemash (предшественика на Facebook) на 28 октомври 2003 г. по време на втората си година в Харвард. Сайтът използва снимки от онлайн директория със снимки на студенти от университета, като се сравняват по две едновременно и се търси по-привлекателния между двамата. За да постигне това, Зукърбърг хаква недостъпна информация от мрежата на Харвард и копира личните снимки на студентите от всички общежития. По това време университетът не поддържа цялостна система със снимки и информация за студентите. За първите 4 часа от съществуването си Facemash привлича 450 посетители и 22 000 прегледа на снимки.

Марк Зукърбърг, съосновател на Facebook, в стаята си в общежитието на Харвард, 2005 г.

Сайтът бързо се популяризира в кампуса, но няколко дни по-късно е затворен от администрацията. Зукърбърг е заплашен с изгонване и е обвинен в застрашаване на сигурността, нарушаване на авторски права и на личното пространство. Впоследствие обвиненията биват свалени. Зукърбърг развива този проект същия семестър точно преди изпит по история на изкуството. Той качва 500 снимки от Древен Рим на сайт, като всяка снимка съдържа секция за коментари. Когато разпространява сайта сред останалите студенти, те започват да коментират и да обменят идеи.

През януари 2004 г. Зукърбърг започва да пише код за нов уебсайт. Той споделя, че е бил вдъхновен от статия, свързана с инцидента с Facemash. На 4 февруари 2004 г. той пуска Thefacebook, което предшества днешния сайт (членът the отпада от името през 2005 г.). В работата по сайта скоро се включват и неговите съседи по стая по време на обучението им в Харвардския университет – Едуардо Саверин (Eduardo Saverin), Дъстин Московиц (Dustin Moskovitz), Андрю Макколъм (Andrew McCollum) и Крис Хюз (Chris Hughes).

Сливания[редактиране | редактиране на кода]

На 15 ноември 2010 г. Facebook обявява, че купува домейна fb.com от Федерацията на американските фермери, като сумата обаче остава тайна. На 11 януари 2011 г. Федерацията обявява 8,5 млн. щ.д. като „приходи от продажби на домейн“. Така придобиването на fb.com става една от десетте най-скъпи продажби на домейни в историята.

Приходи[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от приходите на Facebook идват от реклама.

Приходи (млн. щ. д.)
Година Приходи Ръст
2006 г. 52
2007 г. 150 188%
2008 г. 280 87%
2009 г. 775 177%
2010 г. 2000 158%
2011 г. 4270 114%

Facebook има по-нисък коефициент на кликвания (CTR – Click-through rate) на реклами в сравнение с повечето големи уебсайтове. Според BusinessWeek.com банерните реклами във Facebook получават пет пъти по-малко кликове в сравнение с тези в интернет пространството. Например потребителите в Google кликват на първата реклама, която излиза при търсенето, средно през 8% от времето (80 000 клика на 1 млн. търсения). Потребителите във Facebook кликват на реклами средно през 0,04% от времето (400 клика на 1 млн. страници). Като причина за това може да се изтъкне фактът, че много млади потребители вече използват софтуер за блокиране на реклами, като по този начин по-лесно успяват да игнорират рекламни съобщения. Допълнителен фактор е, че сайтът се използва главно за социална комуникация, а не за преглеждане на страници. Въпреки това на страниците на някои марки и продукти се отчита по-висок коефициент на кликвания – 6,49% за постовете на стената в съответната група.

Реклама[редактиране | редактиране на кода]

През август 2013 г. Facebook предлага промени в политиката си за използване на личните данни на потребителите. Те касаят възможността компанията да може да използва публикациите и други лични данни от профила с рекламна цел. Заради множеството критики компанията е принудена да изчака Федералната комисия по търговия да разгледа казуса. Първоначалното предложение бива прието от комисията на 15 ноември с една-единствена промяна, свързана с точката, според която потребителите между 13 и 18 години да декларират при използването на страницата, че поне един от родителите се е съгласил от негово име с условията за ползване. Няколко организации за защита на личните данни разкритикуват социалната мрежа, че твърде много е разширила обхвата на данните, които използва. Всяка информация, публикувана на стената или профила на потребителя, може да бъде закупена от компаниите с цел по-целенасочено таргетиране на техните клиенти. От Facebook твърдят, че нововъведенията не вкарват кой знае какви промени в политиката.[7]

Офиси[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 2011 г. Facebook обявява плановете си да премести щабквартирата си в Менло Парк, Калифорния.

Всички потребители извън САЩ и Канада имат договор с ирландската дъщерна компания Facebook Ireland Limited. По този начин Facebook избягва данъци към САЩ за потребителите си в Европа, Азия, Австралия, Африка и Южна Америка. Компанията се възползва от двустранната спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, която ѝ позволява да плаща едва 2 – 3% корпоративен данък върху приходи от международни дейности.

Щабквартирата на Facebook в Менло Парк, Калифорния
Входът на предишната щабквартира на Facebook в Пало Алто, Калифорния

През 2010 г. Facebook отваря четвъртия си офис в Хайдарабад, който е първият за Азия. През 2010 г. социалната мрежа има повече от 750 милиона активни потребители в целия свят, в това число над 23 милиона само в Индия. Затова и Facebook подчертава, че центърът в Хайдарабад ще поддържа онлайн рекламата и екипи за поддръжка, които ще осигуряват денонощна поддръжка на сайта на множество езици и ще откликват както на потребители, така и на рекламодатели. Така Facebook се нарежда до големи компании като Google, Microsoft, Oracle, Dell, IBM и др. Въпреки че не конкретизира в цифри инвестицията си в Индия, Facebook обявява, че основните позиции в този център вече се попълват. Центърът в Хайдарабад ще подпомага дейностите на компанията в Калифорния, Дъблин и Остин, Тексас.

Специално построен информационен център отваря врати в Прайнвил през април 2011 г. Специфичното при него е, че консумацията на енергия е намалена с 38%. През април 2012 г. Facebook отваря втори информационен център във Форест Сити, Северна Каролина.

На 1 октомври 2012 г. изпълнителният директор Зукърбърг посещава Москва с цел да стимулира иновациите в областта на социалните медии в Русия и да увеличи популярността на Facebook на местно ниво. Руският министър-председател окуражава основателя да отвори изследователски център в Москва. Facebook има едва 9 милиона потребители в Русия, докато местният аналог на социалната мрежа, ВКонтакте, има около 34 милиона потребители.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за наименованието Facebook изглежда е свързана с ученическите години на Марк Зукърбърг в гимназията. В престижната Phillips Exeter Academy, в която той учил, на всеки постъпващ давали справочник със снимките, адресите и телефоните на всички съученици. Оригиналното название на справочника било „The Photo Address Book“, но всички ученици го наричали просто „The Facebook“ (букв. „Книгата с лицата“)

Потребителски интерфейс[редактиране | редактиране на кода]

Много от новите смартфони предлагат достъп до Facebook чрез уеб браузърите си или специално написано приложение, което осъществява директен достъп. Официално Facebook приложение се предлага за операционните системи Android, iOS, и WebOS. Nokia и Research In Motion също предлагат приложения за техните мобилни устройства.

Потребителски профил[редактиране | редактиране на кода]

Потребителите имат възможността да създават свои собствени профили със снимки, списък с интереси, информация за контакт и друга персонална информация. Те могат да общуват с приятели и други потребители чрез лични или публични съобщения, както и с помощта на чат. Освен това те могат да създават и да се присъединяват към групи, свързани с определени интереси и да „харесват“ страници (наричани „фен страници“ до 19 април 2010 г.), сред които има и такива, които се поддържат от компании като средство за реклама. Facebook е многократно предизвикван да добави опцията „трети пол“, „друг“ или „интерсекс“ при таба за двата пола. Социалната мрежа отказва да го направи с обяснението, че хората могат „да изберат да не показват своя пол на профила си“. Изследване, направено през 2012 г. от Pew Internet и American Life, сочи, че между 20% и 30% от потребителите редовно постват, тагват се и правят други неща в социалната мрежа. Потребителската страница е изчистена, с основен син цвят, тъй като Зукърбърг не може да вижда цветовете червено и зелено.

Facebook предлага много на брой опции, чрез които потребителите могат да комуникират. Сред тях са стената, пространство, което е част от потребителската страница, където приятелите могат да оставят (записват) съобщения („постове“), които се виждат от другите. „Сръчкването“ („poke“) позволява на потребителите да се подсещат виртуално (чрез съобщение, което показва, че си бил „сръчкан“). Снимките са друга опция, като потребителите могат да качват албуми и снимки. И накрая е „статусът“, чрез който потребителите уведомяват приятелите си за своето местонахождение, както и с какво се занимават. Всеки може да вижда името на потребителя, но останалата информация е видима в зависимост от настройките за сигурност, които той е избрал.

Лента с новини[редактиране | редактиране на кода]

Основната страница на потребителския интерфейс съдържа Лента с новини – постоянно обновяващ се списък на публикациите на вашите приятели, страници, които следите и друга информация. Потребителят може да реагира на нещо, което вижда, или да потърси хора или теми, с които да допълни списъка. Лентата с новини е съставена така, че да предизвиква реакция у потребителя и той да сподели или коментира това, което го интересува. Целта е потребителят да се завръща многократно към профила си, за да следи промените. Според някои автори това насърчава публикуването на емоционални или сензационни новини, които биха генерирали повече реакции.[8]

Сравнение с Myspace[редактиране | редактиране на кода]

Медията е многократно сравнявана с Myspace, но съществената разлика между двата сайта е нивото на персонализиране. Друга разлика е условието на Facebook потребителите да използват истинската си самоличност и да посочват рождена дата – нещо, което Myspace не изисква. Myspace позволява на потребителите си да декорират страницата си, докато Facebook позволява единствено промяна на текста и заглавните снимки, но не и на цялостния облик.

Бутонът за харесване[редактиране | редактиране на кода]

Бутонът за харесване (Like) е отличителна характеристика на Facebook от 21 април 2010 г. и позволява на потребителите да покажат одобрението си към определено съдържание, като обновления на статус, коментари, снимки и реклами. Продължителното харесване на съдържание, което е публикувано от приятел, би предизвикало огромен наплив от уведомления на профила на потребителя. В такива случаи Facebook ще изпрати съобщение до харесващия, че трябва да намали и да изчака пет минути, преди да продължи да харесва.

След уволнението на служители от шерифа на Хамптън, Вирджиния, САЩ, защото харесали страницата на техен враг във Facebook, съдът приема решение, съгласно което Конституцията на САЩ защитава правата на гражданите да харесват Facebook страници, независимо от тяхното съдържание.

Съдебен спор[редактиране | редактиране на кода]

Патенти, свързани с бутона „харесва ми“, както и други опции на социалните мрежи, които принадлежат на починалия нидерландски програмист Джоанес Джоузеф Еверардъс ван Дер Меер (Joannes Jozef Everardus van Der Meer), са обект на съдебен спор, започнат от Rembrandt Social Media срещу Facebook. Към 2 април 2013 г. няма друга информация относно делото.

Facebook пиксел[редактиране | редактиране на кода]

„Facebook пиксел“ е малко парченце програмен код (бисквитка), чрез което се проследява поведението на потребителите в даден уеб сайт, за да се използват данните при таргетиране на реклама.

Този код се включва в главния програмен код на сайта, за да може да се осъществи предаване на информация. След като потребителят посети даден сайт, Facebook получава информация и отчита какво точно прави той – дали купува и от какво се интересува.[9]

Кодът е средство, което позволява ефективна реклама. Така реклами в социалната мрежа ще се показват само на тези потребители, които вече са посетили сайта и имат интерес да закупят продукт.[10] Това е ефективен инструмент, чрез който собственикът на уебсайта може да следи онези действия, които са от значение за реализиране на висока добавена стойност на продуктите и услугите.

Кодът представлява изображение с размери 1 x 1 px , което се зарежда в браузъра, когато потребителят посети дадената страница. След като изображението е заредено, кодът към него уведомява сървърите на Facebook.

Влияние върху здравето[редактиране | редактиране на кода]

Много потребители на Facebook, особено младежи, споменават употреба на алкохол и наркотични вещества на профилите си. Според проучване на употребата на алкохол при непълнолетните потребители на Facebook, 35,7% от участниците имат в профилите си съдържание, отнасящо се до алкохол. Това включва снимки, представящи непълнолетни, пиещи алкохол, или статуси, които описват употреба на алкохол или други вещества. Това е особено обезпокояващо, тъй като социална мрежа с мащабите на Facebook може да окаже значително въздействие върху младежите, като промотира определени норми на поведение сред тях. Независимо дали тези постове представят истинското поведение на потребителя или са сложени само за да го направят да изглежда „готин“, публикуването на подобни референции би могло да доведе до някакви очаквания от приятелите, че младежът пие или би пил алкохол в бъдеща ситуация.

Потребители[редактиране | редактиране на кода]

Повече от 425 млн. активни потребители достигат до Facebook чрез мобилните си телефони чрез 200 мобилни оператора в 60 страни.

През януари 2013 г. страните с най-голям брой Facebook потребители са[11]:

 • САЩ със 168,8 милиона потребители
 • Бразилия с 64,6 милиона потребители
 • Индия с 62,6 милиона потребители
 • Индонезия с 51,4 милиона потребители
 • Мексико с 40,2 милиона потребители

Общият им брой е 309 милиона или около 38,6% от 1 милиард потребители на мрежата по света. Към март 2013 г. активните потребители са 1,1 милиарда по данни на Facebook.

Според данни от 2017 г. на Pew Research Center 68% от всички възрастни американци използват Facebook. За сравнение Instagram (също притежаван от Facebook) ползват 28%, Pinterest 26%, LinkedIn 25% и Twitter 21%.[8]

Популярност[редактиране | редактиране на кода]

 • Американският автор Бен Мезрич публикува книга за Марк Зукърбърг и създаването на Facebook. Книгата се казва „Facebook – милиардери по неволя“ и излиза през юли 2009 г.
 • „Социалната мрежа“ е драма, режисирана от Дейвид Финчър, и проследява създаването на социалната мрежа Facebook. Филмът излиза на 1 октомври 2010 г. Според създателя ѝ Марк Зукърбърг, „Социалната мрежа“ не пресъздава изцяло истината относно създаването на Facebook.
 • В отговор на суматохата около Деня, в който всеки рисува Мохамед, и забраната върху използването на сайта в Пакистан се появява ислямска версия на уебсайта с името „MillatFacebook“, впоследствие преименува на „MyMFB“.
 • „Имаш 0 приятели“ е епизод от американския анимационен сериал „Саут Парк“, в който открито се пародира употребата на Facebook. Епизодът е излъчен през април 2010 г.
 • Айви Бийн от Брадфорд, Англия, си създава профил във Facebook на 102 години, което я нарежда сред най-старите потребители на мрежата. Когато умира през юли 2010 г., тя има 4962 приятели във Facebook и повече от 56 хил. последователи в Twitter.
 • На 16 май 2011 г. израелска двойка нарича дъщеря си Like, на името на опцията „харесва ми“ във Facebook.
 • Най-големи конкуренти на Facebook са qzone (qq.com) и renren в Китай; Cyworld в Южна Корея; VK и Odnoklassniki в Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Украйна, Узбекистан; Draugiem.lv в Латвия; Cloob в Иран; Zing във Виетнам; mixi в Япония.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Facebook.com Site Info. // Alexa Internet. Посетен на 20 юни 2016.
 2. Facebook Reports First Quarter 2021 Results. // March 31, 2021. Посетен на 31 март 2021.
 3. Facebook Interface Languages. //
 4. Facebook Tops Billion-User Mark. // The Wall Street Journal. Dow Jones, 4 октомври 2012. Посетен на 4 октомври 2012.
 5. 2 млрд. души достигнаха потребителите на интернет, статия в news.bg от 25 януари 2012 г.
 6. Google+ moves up to second place in social networks. // zdnet.com. CBS Interactive, 26 януари 2013. Посетен на 28 януари 2013.
 7. www.standartnews.com
 8. а б Bergstein, Brian. We Need More Alternatives to Facebook. // MIT Technology Review. 10 април 2017. Посетен на 21 май 2017. (на английски)
 9. Какво е Facebook пикселът и какво да правим с него?. // Посетен на 15 февруари 2019.
 10. Как да инсталираш Facebook пиксел в сайта си – практическо ръководство (стъпка по стъпка). // Посетен на 15 февруари 2019.
 11. Статистика за социалните медии