IBM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
IBM
Лого на IBM
Основана 15 юни 1911 г.
Седалище Армонк, САЩ
Служители 399 409 (към 2009 г.)[1]
Уебсайт www.bg.ibm.com
IBM в Общомедия

IBM (ай би ем, съкращение от първите букви на International Business Machines) е американска компания, най-големият в света доставчик на софтуер, хардуер и комплексни услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 50,26 милиарда евро и общ обем на продажбите от 72,58 милиарда евро (2006) [2][1]. IBM съществува вече повече от век благодарение на влагането на много средства в изследвания, умелото привличане на водещи учени (вкл. нобелисти), инженери и търговски представители по целия свят, внимателното проучване на пазарните нужди, както и премереното инвестиране в нови технологични направления или отказване от по-нататъшна дейност в други такива. Компанията е създател на мейнфрейм компютрите и продължава да е лидер в производството им до днес. Хардуерната ѝ продукция варира от мощни суперкомпютри до последните постижения в областта на микро- и наноелектрониката. Компанията е притежател на огромно количество патенти.

Разпространеното прозвище на компанията – Big Blue, може да се преведе от английски като „големият син“ или „синят гигант“.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1890 г. на територията на САЩ се извършва преброяване на населението. За обработка на резултатите за пръв път се използва „електрически табулатор“, изобретен от Хърман Холерит (Herman Hollerith). Благодарение на табулатора данните от преброяването успешно са обработени само за година, докато предишното преброяване от 1880 г. се обработвало осем години. Въодушевен от успеха, изобретателят основал през 1896 г. в окръг Broome, щата Ню Йорк, САЩ, компанията Tabulating Machine Company.

През 1911 г. Чарлс Флинт (Charles F. Flint) организира сливането на Tabulating Machine Company с две други компании – Computing Scale Company of America и International Time Recording Company. Обединената компания е наречена Computing-Tabulating-Recording Company (CTR). Новосъздадената компания се занимавала с производството и продажбата на електрически машини, като се започне от търговски везни и индустриални регистратори за работно време, премине се през калкулатори и перфокарти, и се стигне до машини за рязане на месо и сирене. Поради сложността да се управлява такъв разнороден бизнес, през май 1914 г. за генерален директор е поканен 40-годишният Томас Дж. Уотсън старши (Thomas John Watson Sr), дотогава втори изпълнителен директор на National Cash Register (NCR). След това компанията започва да се специализира в създаването на големи табулационни машини. Базирана днес в Армонк,Ню Йорк, компанията е имала по онова време 1300 работници в заводите и офисите си в щатите Ню Йорк, Охайо, Вашингтон и др.

Като част от мерките развитие на компанията Уотсън измисля и девиза „THINK“ (Мисли!). За първите четири години приходите са удвоени до 9 милиона щатски долара. Той също слага началото на експанзията на компанията в Европа, Южна Африка, Азия и Австралия.

В годините след Първата световна война служителите на CTR разработват подобрени механизми, за да посрещнат нарастващите нужди на клиентите си. В следващите години компанията прави различни нови разработки, придобива компании и патенти, свързани с изчислителни машини, перфокарти и отчитане на работно време. Ръстът и разширяването на дейностите на CTR правят старото име на фирмата твърде ограничено и на 14-ти февруари 1924, с излизането на канадския пазар, името CTR официално е променено на International Business Machines Corporation', или, съкратено, IBM.

Лого[редактиране | редактиране на кода]

IBM logo

През 1972 г. хоризонталните черти заменят плътните букви, използвани дотогава, за да придават „скорост и динамика“. Това лого (в две версии, 8-линии и 13-линии), както и предишното, са направени от графичния дизайнер Paul Rand.[3]

Логотипите, създадени през 70-те години са били съобразени с техническите ограничения на фотокопирната техника, която по това време се е разпространявала все по-широко. Лого с големи плътни области се е копирало лошо от фотокопирните машини през 70-те години. Затова компаниите предпочитали да имат лого без големи плътни области. Логото на IBM от 1972 е пример за такова съобразяване с техниката на онова време. С навлизането на цифровите копирни машини в средата на 80-те години това техническо ограничение отпада; по същото време и 13-линийното лого е излязло от употреба поради обратната причина – било е трудно за точно пресъздаване при ниската разделителна способност на цифровите принтери (240 точки на инч) по това време.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 379.
  2. Енциклопедия А-Я, БАН, 1999 г.
  3. "IBM Archives: IBM international recognition (1972- )." посетен на 16 януари, 2007.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]