IBM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
IBM (Ай Би Ем)
Лого на IBM (Ай Би Ем)
Основана 15 юни 1911 г.
Седалище Армонк, САЩ
Служители 399 409 (към 2009 г.)[1]
Уебсайт www.bg.ibm.com
IBM (Ай Би Ем) в Общомедия

Ай Би Ем (IBM, съкращение от първите букви на Международни бизнес машини, на английски International Business Machines) е американска компания, най-големият в света доставчик на софтуер, хардуер и комплексни услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 50,26 милиарда евро и общ обем на продажбите от 72,58 милиарда евро (2006) [2][1]. IBM съществува вече повече от век благодарение на влагането на много средства в изследвания, умелото привличане на водещи учени (вкл. нобелисти), инженери и търговски представители по целия свят, внимателното проучване на пазарните нужди, както и премереното инвестиране в нови технологични направления или отказване от по-нататъшна дейност в други такива. Компанията е създател на мейнфрейм компютрите и продължава да е лидер в производството им до днес. Хардуерната ѝ продукция варира от мощни суперкомпютри до последните постижения в областта на микро- и наноелектрониката. Компанията е притежател на огромно количество патенти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията, която по-късно дава началото на IBM, е основана през 1888 година под името Tabulating Machine Company от Хърман Холерит (Herman Hollerith), в окръг Broome, щата Ню Йорк, САЩ. IBM (International Business Machines) е основана на 15 юни 1911 като корпорация Computing Tabulating Recording Corporation (CTR), и е регистрирана на Ню Йоркската фондова борса.

През 1911 година Чарлс Флинт (Charles F. Flint) организира сливането на Tabulating Machine Company с две други компании - Computing Scale Company of America и International Time Recording Company. Обединената компания е наречена Computing- Tabulating- Recording Company (C-T-R). Новосъздадената компания се е занимавала с производството и продажбата на машини като се започне от търговски везни и индустриални регистратори за работно време, премине се през калкулатори и перфокарти, и се стигне до машини за рязане на месо и сирене.

Базирана днес в Армонк,Ню Йорк, компанията е имала по онова време 1300 работника в заводите и офисите си в щатите Ню Йорк, Охайо, Вашингтон и др. Когато обаче многообразните браншове, в които работи C-T-R, се оказват трудни за управление, Флинт се обръща за помощ към бившия втори изпълнителен директор на National Cash Register (NCR) Томас Дж. Уотсън старши. През 1914 година Уотсън (тогава на 40 години) постъпва в компанията и заема длъжността на генерален директор.

Като част от мерките Уотсън измисля и девиза "THINK," (Мисли). За първите четири години, приходите са удвоени до 9 милиона щатски долара. Той също слага началото на експанзията на компанията в Европа, Южна Африка, Азия и Австралия.

В годините след Първата световна война служителите на C-T-R разработват подобрени механизми за да посрещнат нарастващите нужди на клиентите си. В следващите години компанията прави различни нови разработки, придобива компании и патенти свързани с изчислителни машини, перфокарти и отчитане на работно време. Ръстът и разширяването на дейностите на C-T-R правят старото име на фирмата твърде ограничено и на 14-ти февруари 1924, името C-T-R официално е променено на International Business Machines Corporation.

Лого[редактиране | редактиране на кода]

IBM logo

През 1972 хоризонталните черти заменят плътните букви, използвани дотогава, за да придават "скорост и динамика". Това лого (в две версии, 8-линии и 13-линии), както и предишното, са направени от графичния дизайнер Paul Rand.[3]

Логотипите, създадени през 70-те години са били съобразени с техническите ограничения на фотокопирната техника, която по това време се е разпространявала все по-широко. Лого с големи плътни области се е копирало лошо от фотокопирните машини през 70-те години. Затова компаниите предпочитали да имат лого без големи плътни области. Логото на IBM от 1972 е пример за такова съобразяване с техниката на онова време. С навлизането на цифровите копирни машини в средата на 80-те години това техническо ограничение отпада; по същото време и 13-линийното лого е излязло от употреба поради обратната причина — било е трудно за точно пресъздаване при ниската разделителна способност на цифровите принтери (240 точки на инч) по това време.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 379.
  2. Енциклопедия А-Я, БАН, 1999 г.
  3. "IBM Archives: IBM international recognition (1972- )." посетен на 16 януари, 2007.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]