Лого

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за символ. За езика за програмиране вижте Лого (език за програмиране).

Логото на Уикипедия – емблема и име

Лого също логотип (от гр. λογότυπος = логотипос) е графичен елемент или емблема, представящ по определен начин корпорация, сдружение, организация, продукт или дори отделна личност.

Логата са или изцяло графични (символи или икони) или с придружаващ текст, интегриран като част от логото. Често в средствата за масова комуникация думата лого се използва като синоним на понятията търговска марка или бранд (марка).

Лого дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Лого дизайнът е важна област на приложение на графичния дизайн. Графичният дизайн на логото е част от продукта, марката или организацията, чрез която се предават определени стойности, които трябва да бъдат ясно и правилно разбрани от потребителите.

Сред най-известните и разпознаваеми логотипи в световен мащаб са тези на IBM, Coca Cola, Apple, FedEx, Adidas, Nike. В България едно от най-разпознаваемите лога последните десетилетия е това на бензиностанциите „Петрол“.

Лого дизайнери[редактиране | редактиране на кода]

Сред българските лого дизайнери, получили световно признание, е покойният Стефан Кънчев. Той е автор на десетки логотипи (ЦУМ, Родопа, БНТ, Балкан, Мусала и др.), част от които са избрани в международни каталози с образци от цял свят още през 1970-те години. Неговото творчество може да се види и днес в годишните каталози на Съюза на българските художници.