Символ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Везната като символ на закона и правдата

Символ (от гръцки: σύμβoλoν) е знак, рисунка, която представя в съкратен вид същността или значението на даден предмет, събитие или идея.[1] За символ се приема всеки условен писмен, графичен знак, означаващ някаква величина. Във всекидневния език думата „символ“ обобщено означава „предмет, слово или действие, които условно означават някакво понятие, идея“.

Например кръстът е символ на Христос и християнството, а везната е символ на законност и справедливост. Елементите в периодичната таблица на Менделеев са представени със символи, така както и пътните знаци[2].

Произход и значение[редактиране | редактиране на кода]

Оранжевата лентичка е символ на борбата с недохранването

В Древна Гърция като σύμβoλoν /sýmbolon/ са се означавали двете счупени части на един и същи предмет, и думата буквално означава да съединиш. В днешно време символът се използва, за да създаде аналогично съответствие между два елемента. Това съответствие може да бъде алегорично, метафорично, кодово или във формата на емблема.

Символи в науката[редактиране | редактиране на кода]

Математика[редактиране | редактиране на кода]

Таблица на математически символи представя повечето от символите използвани в математиката, с които се означават различни операции и функции.

Физика[редактиране | редактиране на кода]

Физиката използва много гръцки и латински букви, които символизират определено понятие или единици за измерване. Така например се използва за означаване на маса, λ за означаване дължина на вълната, и съответно за специфична топлина при постоянно налягане и постоянен обем.

Химия[редактиране | редактиране на кода]

Всички химични елементи имат свой символ (виж Периодична система на елементите), който е приет в цял свят.

Електротехника[редактиране | редактиране на кода]

В електротехниката съществуват специални символи за резистор, кондензатор, бобина, транзистор и другите елементи в електрическите схеми. Така например, знакът за резистор в Европа е , а в Америка .

Биология и медицина[редактиране | редактиране на кода]

В биологията, медицината, и фармакологията се използват много символи като едни от най-известните са тези за означаване на мъжки и женски пол (от планетарните символи на Марс и Венера).

Поетика[редактиране | редактиране на кода]

В реториката и литературната поетика символът се определя значително по-сложно – като троп (словесен обрат), който характеризира художествения образ в неговото осмислено изразяване на художествената идея[3], неотделимо от образната му структура (за разлика от алегорията), с неизчерпаема многозначност (метафоричност) на съдържанието си и съотнесеност с други образи (паралелизъм).

Религиозни символи[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. РБЕ
  2. Наредба № 18 ОТ 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци // Посетен на 16.04.2022. Чл. 2. (1) Пътният знак е равнинно изображение с определена форма, размери, цветове и символи.
  3. Пашова, Галина и др. Речник на чуждите думи в българския език. Първо издание. Пловдив, Хермес, 2001. ISBN 954-459-841-6. с. 566.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]