Графичен дизайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цветът е една от основните теми в графичния дизайн

Графичният дизайн е дейност, при която на даден обем информация се придава удобна и естетична форма. Това често става чрез използване на типография, изображения, цветове и други.

Продуктите на графичният дизайн са в много форми, най-разпространените са:
- Печатен дизайн и оформление - книги, периодични издания, плакати
- Уебдизайн и потребителски интерфейси
- Филми, CD, DVD - дизайн на встъпителните елементи, анимация, рекламни материали
- Графична идентичност, графичен дизайн на фирмени знаци, фирмени рекламни материали, указателни табели и други
- Продуктов дизайн, опаковки,

Графичният дизайн включва в себе си задълбочени познания за композиция и форма, цвят, цветни гами и видове специализирани палитри, използвани и стандартизирани в съвременните графични програми. Художественните познания и наличието на чувство за естетика у графичния дизайнер, също допринасят за изработката на добър продукт на графичния дизайн. Съчетаването на цветове и отчетливост на визията и контраста на цветовете и сенките също допринасят за доброто възприемане на посланието. Не трябва да се забравя и основното - освен технически и естетически познания дизайнерът трябва да притежава и частица интуитивност и да бъде носител на идеи и иновативност. Всичко това събрано в едно с необходимата доза баланс и подчиненост на идеята, внушението и основната цел са предпоставки за добрия графичен или рекламен продукт.Приемният изпит на кандидатите за дневна форма на обучение за специалност “Графичен дизайн”, професия „Графичен дизайнер” се състои в рисуване на група обемни тела по натура. Изпълнението е с черен материал по избор на кандидата. Размерът на рисувателния лист е 35/50 см и се осигурява от училището. Времето за изпълнение е 6 (шест) учебни часа.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Fiell, Charlotte & Peter (Editors). Contemporary Graphic Design. TASCHEN Publishers, 2008. ISBN 978-3-8228-5269-9
  • Wiedemann, Julius & Taborda, Felipe (Editors). Latin-American Graphic Design. TASCHEN Publishers, 2008. ISBN 978-3-8228-4035-1