Суперкомпютър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Суперкомпютър Cray-2 от 1985 г.

Суперкомпютър се нарича компютър, който за момента на създаването си притежава най-високите показатели на капацитет на обработка на данни и в частност, скорост на изчисленията.

История на суперкомпютрите[редактиране | редактиране на кода]

Суперкомпютрите се появяват през 1960 г. и са проектирани предимно от Сиймор Крей (Seymour Cray) в Control Data Corporation (CDC), които са водещи на пазара до 1970 г., когато Крей напуска, за да създаде своя собствена компания, Cray Research. Тогава той превзема пазара на суперкомпютрите с нови разработки, като задържа водещата позиция за пет години (1985 – 1990).

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Суперкомпютрите се използват за решаване на задачи, които изискват огромни количества изчисления в секунда. Такива са например проблеми от квантовата механика, метеорологични прогнози и изследвания на климата, моделиране на структури и свойства на химични съединения, биологични макромолекули, полимери и кристали, криптоанализ, физични симулации (например на самолет във аеродинамичен тунел, на взривяване на ядрени оръжия, на ядрен синтез).

Основни потребители на суперкомпютри са големите световни университети, научноизследователски институти, военните ведомства.

В днешно време суперкомпютрите са уникални машини, създавани само по поръчка от компании като Cray, IBM и Hewlett-Packard, в които са се влели много по-малки компютърни компании през 1980-те, придобити заради техния опит.

Към ноември 2012 г. най-бързият суперкомпютър е Titan с производителност от 20 петафлопс, разположен в Националната лаборатория Оук Ридж [1] Разработва се и Cray XC30 с изчислителна мощ от 100 петафлопс, планиран за първото тримесечие на 2013 г. [2] Към края на 2016 г. обаче и двата най-мощни суперкомпюъра в света са китайски – Sunway TaihuLight и Tianhe-2[3]. Особено интересен е TaihuLight, построен изцяло с проектирани и произведени в Китай процесори.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В годините на разцвет на производството на компютри в България ИЗОТ 1014 Е (ЕС 2709) е българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда, изпреварил съветските машини от програмата „Елбрус“. Машина от този тип е монтирана в Института по космически изследвания на АН на СССР и на нея се извършва компютърно моделиране на траекториите на космическите сонди Вега 1 и Вега 2[4].

От 2008 г. България разполага със суперкомпютър Blue Gene, разположен в Националния център за суперкомпютърни приложения.

От юли 2016 г. в София Тех Парк работи клъстерът НЕСТУМ, базиран на компактна хомогенна PC архитектура с общо 768 процесорни ядра, всяко с по 4 GB оперативна памет (общо 3 TB), с теоретична производителност на изчисленията 23 347 Gflops[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Суперкомпютърът Titan влиза в действие. // Посетен на 12 ноември 2012.
  2. 100 петафлопс изчислителна мощ обещава новият суперкомпютър Cray XC30. // Посетен на 12 ноември 2012.
  3. Актуална класация на суперкомпютри за обща употреба, данни от 1993 насам
  4. Димитрова, Милена. Златните десетилетия на българската електроника. София, Труд, 2008. ISBN 9789545288456.
  5. Главчев, Александър. Представиха официално суперкомпютъра на София Тех Парк. // Computerworld.bg, 17 март 2017. Посетен на 21 март 2017.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]