Суперкомпютър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Суперкомпютър Cray-2 от 1985 г.

Суперкомпютър се нарича компютър, който за момента на създаването си притежава най-високите показатели на капацитет на обработка на данни и в частност, скорост на изчисленията.

История на суперкомпютрите[редактиране | редактиране на кода]

Суперкомпютрите се появяват през 1960 г. и са проектирани предимно от Сиймор Крей (Seymour Cray) в Control Data Corporation (CDC), които са водещи на пазара дo 1970 г., когато Крей напуска, за да създаде своя собствена компания, Cray Research. Тогава той превзема пазара на суперкомпютрите с нови разработки, като задържа водещата позиция за пет години (1985-1990).

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Суперкомпютрите се използват за решаване на задачи, които изискват огромни количества изчисления в секунда. Такива са например проблеми от квантовата механика, метеорологични прогнози и изследвания на климата, моделиране на структури и свойства на химични съединения, биологични макромолекули, полимери и кристали, криптоанализ, физични симулации (например на самолет във аеродинамичен тунел, на взривяване на ядрени оръжия, на ядрен синтез).

Основни потребители на суперкомпютри са големите световни университети, научноизследователски институти, военните ведомства.

В днешно време суперкомпютрите са уникални машини, създавани само по поръчка от компании като Cray, IBM и Hewlett-Packard, в които са се влели много по-малки компютърни компании през 1980те, придобити заради техния опит.

Към ноември 2012 най-бързият суперкомпютър е Титан с производителност от 20 петафлопс, разположен в Националната лаборатория Оук Ридж [1] Разработва се и Cray XC30 с изчислителна мощ от 100 петафлопс, планиран за първото тримесечие на 2013 г. [2]

В България[редактиране | редактиране на кода]

В годините на разцвет на производството на компютри в България ИЗОТ 1014 Е (ЕС 2709) е българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда, изпреварил съветските машини от програмата „Елбрус“. Машина от този тип е монтирана в Института по космически изследвания на АН на СССР и на нея се извършва компютърно моделиране на траекториите на космическите сонди Вега 1 и Вега 2[3].

В днешно време България разполага със суперкомпютър Blue Gene от 2008 г., разположен в Националния център за суперкомпютърни приложения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Суперкомпютърът Titan влиза в действие. // Посетен на 12 ноември 2012.
  2. 100 петафлопс изчислителна мощ обещава новият суперкомпютър Cray XC30. // Посетен на 12 ноември 2012.
  3. Димитрова, Милена. Златните десетилетия на българската електроника. София, Труд, 2008. ISBN 9789545288456.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]