Криптоанализ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Криптоанализ (от гръцки κρυπτός — скрит и анализ) — наука за методите на получаване на изходното значение на зашифрована информация, без да е на разположение секретна информация (тоест ключ), необходима за това. В повечето случаи под това се разбира намирането, откриването на ключа. В нетехнически смисъл, криптоанализът е взлом върху шифъра (кода). Терминът е бил въведен от американския криптограф Уилям Ф. Фридман през 1920.

Резултатите от криптоанализа на конкретен шифър се наричат криптографическа атака върху този шифър. Успешната криптографическа атака, напълно дискредитираща атакуемия шифър, се нарича взлом или откриване.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Криптоанализ“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]