Уилям Фридман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уилям Фредерик Фридман
William Frederick Friedman
американски криптолог

Роден
Починал
Погребан Национално гробище Арлингтън[2]

Образование Мичигански щатски университет
Университет Корнел
Научна дейност
Област Математика
Уилям Фредерик Фридман в Общомедия

Уилям Фредерик Фридман (на английски: William Frederick Friedman; на руски: Уильям Фредерик Фридман) е американски криптолог от руски произход. Полковник от Въоръжените сили на САЩ, сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Още като дете Уилям Фридман чете разказите Едгар Алън По и започва да се интересува от криптографията. Особено впечатление му прави Златният бръмбар.

Терминът криптология е създаден от Фридман. Той развива статистически метод (Фридман-тест), за да може шифрованите текстове да бъдат разглеждани чрез езикови специфики и най-вече, за да може се достигне до ключ към тях благодарение на дадените специфики. Неговият метод е публикуван през 1920 г. Той намира приложение в лингвистиката и разчитането на шифровани исторически писмени документи.

Малко преди началото на Втората световна война става организатор и първи директор на американската тайна служба за радиотехническо разузнаване (Signal Intelligence Service), която основно се занимава със засичането, локализирането и разшифроването на чуждестранни съобщения.

Уилям Фридман допринася съществено за разчитането на закодирани военни съобщения през Втората световна война. Той също се опитва, заедно с 16 други специалисти, да разшифрова и Ръкописа на Войнич – след 1 година тези опити са прекратени без никакъв успех.

Фридман е женен за криптоаналитичката Елизабет Фридман.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William Friedman“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.