Дете

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дете е човек, който не е достигнал зрялост.

В биологичен смисъл това е човек във възрастта между раждането и пубертета. Деца на своите родители са и възрастните хора, независимо на колко години са. Някои дефиниции включват и фетуса, който е неродено дете. За синоним на дете могат да се ползват невръстен, подрастващ, малолетен или непълнолетен (в зависимост от навършените години). Периодът, в който хората са деца, се нарича детство, като децата от мъжки пол са момчета, а от женски пол – момичета.

Ребёнок (2017).jpg
Деца играят с топка, римско произведение на изкуството, 2 век
Деца на различни възрасти
Baby with baseball hat and red-and-white shirt, age 10 months.jpg
Child-Messy-8207.jpg
South Africa (4108284811) (3).jpg
Az- Laughing Child. e-citizen.JPG
Green for Growth & Peace.jpg
Childrens Korca Albanians.jpg
Boy and girl on skateboards.JPG
Panama Embera 0610.jpg
Дете в Общомедия

Периоди на развитие[редактиране | редактиране на кода]

В най-ранната фаза на живота си за току-що родените деца казват новородени деца, на възраст до ок. 1 година се наричат бебета или невръстни деца, след това са подрастващи, а във възрастта на юношеството са наричани юноши (за мъже) и девойки ( за жени)

Докато са все още бебета, децата играят с по-възрастни или сами; после се заиграват сами, като обикновено не обичат да дават или делят играчките си с други деца; когато поотраснат още малко, заиграват с други деца – обикновено около 3-годишна възраст. Когато достигнат училищна възраст, повечето деца са изградили основни качества и могат да участват в групови игри. Много важно значение за психическото, физическо и умствено развитие на децата имат както играчките, така и контактите с по-големите деца и особено с възрастните хора, особено родители и други роднини, на които се опитват да подражават.

Биологичното развитие на детето е предмет на изучаването на процесите и механизмите, които съпътстват физическото и психическото му развитие, от момента на раждане, докато достигне полова зрялост.

Педиатрията е клон на медицината, свързана с грижата за децата от ранното им детство до юношеството, а понякога дори и когато станат млади хора (на възраст до 19 години). Възрастовите групи според физическото и емоционално израстване на децата са приблизителни и могат да се различават в различните култури и страни. Следният списък отразява концепцията за развитието на детето в XXI век. Като цяло тя се основава на твърдението, че развитието на децата започва с тяхното раждане, макар да съществуват и други мнения, които пораждат оспорвани мнения по въпроса.

Оформянето на детето преди раждането преминава през следните фази:

 • зигота, една-единствена клетка при зачеването;
 • ембрион, периодът от първото делене на зиготата до началото на органогенезата;
 • плод, след началото на органогеназата, настъпваща в началото на 11-а гестална седмица или 9-а след оплождането.[1][2].

Фази след раждането:

 • новородено – в първите ок. 40 дни след раждането
 • кърмаче (бебе) – от раждането до навършване на 1 година
 • предучилищна възраст – от 1 до 5 – 6 години
 • начална училищна възраст – на възраст от 5 – 6 до 10 – 11 години
 • средна училищна възраст – на възраст от 10 – 11 до 14 – 15 години
 • горна училищна възраст – на възраст от 14 – 15 до 18 – 19 години

В когнитивното и емоционално развитие на децата се включват няколко области:

 • език: научава се да говори, да се изразява и да общува чрез езика, вербално и невербално;
 • обучение: разбирането на света и околната среда главно чрез игра, с помощта на родителите и заедно с връстниците си;
 • образование: грамотност, обучение, придобиване на знания и умения, и др. Образованието бива официално и неформално;
 • психическо развитие: придобиване на социални навици и приобщаване. Включва научаване на правилата на обществото и културата;
 • изкуство (вкл. музика): научава се как да изрази себе си чрез различни техники в изкуството и музиката;
 • морално или етично развитие: извършва се на етапи.

В рамките на семейството възрастните хора, естествено, продължават да бъдат деца на родителите си, независимо от възрастта, която са достигнали. Децата в семейството, според пола си, са синове (когато са от мъжки пол) и дъщери (когато са от женски пол). Родителите на децата са майки и бащи.

Юридически статут[редактиране | редактиране на кода]

Навършване на пълнолетие

Дете по смисъла на Закона за закрила на детето [3] е всяко физическо лице до навършването на 18 години. В повечето страни за възрастно лице пред закона се счита човек на 18 години, но има вариации. Най-ниската възраст е 15 години, в Куба например е 16 години. Някои от дейностите, които не са разрешени за индивиди под 18 години, включват: употребата на алкохол или цигари, женитба без съгласието на родителите, гласуване на избори, хазартни игри, управление на моторно превозно средство и други.

Права на детето

Правата на детето са човешки права на децата, с подчертано внимание към правата на специална закрила и грижа, осигурявани на младите [4], включително правото на общуване с двамата биологични родители, на човешка идентичност, както и правото на основните нужди като храна, платено от държавата образование, здравеопазване и наказателното право, подходящо за възрастта и развитието на детето. [5] Интерпретациите на правата на децата варират от позволяване за децата на способността за автономни действия до прилагане на законова и държавна грижа за освобождаване на децата от физически, умствени и емоционални злоупотреби.

Терминът „дете“ не се отнася непременно до непълнолетен и може да включва също и пълнолетни независими деца.[6] В международното право няма дефиниции за други термини, използвани за деца, като юноши и младежи. [7]

Детска смъртност[редактиране | редактиране на кода]

През 1600-те години в Англия очакваната продължителност на живота е около 35 години, основно поради това че 2/3 от децата умират преди да навършат 4 години[8] По време на индустриалната революция, очакваната продължителност на живота на децата се увеличава драстично.[9] Около половината от смъртните случаи на деца днес са в Африка.

Според мнението на експерти, детската смъртност е намаляла значително след 1990 година. Смъртните случаи на деца до 5-годишна възраст са спаднали с 42% в САЩ, докато в Сърбия и Малайзия с почти 70%.[10]

Причини

Според УНИЦЕФ[11], повечето смъртни случаи при деца (и 70% в развиващите се страни)[12] се дължат на следните 5 причини или на някаква комбинация от тях: остри дихателни инфекции, диария, морбили, малария, недохранване.

Страни с най-висока детска смъртност

Десетте страни с най-висока детска смъртност са[13] (брой смъртни случаи на 1000 новородени):

 1. Чад – 209
 2. Афганистан – 199
 3. Демократична република Конго – 199
 4. Гвинея-Бисау – 193
 5. Сиера Леоне – 192
 6. Мали – 191
 7. Сомалия – 180
 8. Централна африканска република – 171
 9. Буркина Фасо – 166
 10. Бурунди – 166

Официални празници[редактиране | редактиране на кода]

Международният ден за защита на детето се празнува всяка година на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

Този празник става популярен в България след 1949 г., когато в Москва е обявено, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. Празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Не му е придавана политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът се запазва.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • УНИЦЕФ (Детски фонд на обединените нации)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Klossner, N. Jayne Introductory Maternity Nursing (2005): „The fetal stage is from the beginning of the 9th week after fertilization and continues until birth“
 2. The American Pregnancy Association
 3. Закон за закрила на детето
 4. ((en)) Права на децата, Amnesty International. Линк от 2/23/08.
 5. ((en)) Convention on the Rights of the Child. Обединени нации. 1993-09-02. Линк от 2009-05-16.
 6. ((en)) Права на децата, Правен институт на Университет Корнел. Линк от 2/23/08
 7. ((en)) Children and youth, Human Rights Education Association. Линк от 2/23/08
 8. W. J. Rorabaugh, Donald T. Critchlow, Paula C. Baker (2004). "America's promise: a concise history of the United States". Rowman & Littlefield. p.47. ISBN 0-7425-1189-8
 9. "Modernization – Population Change". Encyclopædia Britannica.
 10. Child mortality rates dropping
 11. UNICEF – Health – the big picture
 12. UNICEF – Health
 13. Monitoring the situation of children and women, Statistics by area