Дете

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Деца на различни възрасти
Baby with baseball hat and red-and-white shirt, age 10 months.jpg
Child-Messy-8207.jpg
South Africa (4108284811) (3).jpg
Az- Laughing Child. e-citizen.JPG
Green for Growth & Peace.jpg
Childrens Korca Albanians.jpg
Boy and girl on skateboards.JPG
Panama Embera 0610.jpg

Дете е човек, който не е достигнал зрялост, в биологичен смисъл това е човек във възрастта между раждането и пубертета. Деца на своите родители са и възрастните хора, независимо на колко години са. Някои дефиниции включват и фетуса, който е неродено дете. За синоним на дете могат да се ползват невръстен, подрастващ, малолетен или непълнолетен (взависимот от навършените години). Периодът, в който хората са деца, се нарича детство, като децата от мъжки пол са момчета, а от женски пол – момичета.

Ребёнок (2017).jpg

Периоди на развитие[редактиране | редактиране на кода]

Деца играят с топка, римско произведение на изкуството, 2 век.

В най-ранната фаза на живота си, обикновено на възраст до една-две години, децата се наричат бебета или невръстни деца, след това са подрастващи, а във възрастта на пубертета са наричани тийнейджъри или младежи, също и с традиционните български названия юноши (за момчета) и девойки (за момичета). Току-що родените деца се наричат новородени. Докато са все още бебета, децата играят сами и обикновено не обичат да дават или делят играчките си с други деца, като поотраснат малко, започват да допускат и други деца. Това става обикновено около тригодишна възраст. Когато достигнат училищна възраст, повечето деца са изградили някакви основни качества и могат да участват в групови игри. Много важно значение за психическото, физическо и умствено развитие на децата имат както играчките, така и контакта с възрастните хора, особено родители и други роднини, на които те се опитват да подражават.

Биологичното развитие на едно дете представлява изучаването на процесите и механизмите, които съпътстват физическото и психическото му развитие, от момента на раждане докато достигне полова зрялост.

Педиатрията е клон на медицината, свързана с грижата за децата от ранното им детство до юношеството, а понякога дори и когато станат млади хора (на възраст 0 – 19 години). Възрастовите групи, базирани именно на физическото и емоционално израстване на децата са приблизителни и могат да се различават в различните култури и страни. Следният списък отразява концепцията за развитието на детето в XXI век. Като цяло, тя се основава на твърдението, че развитието на децата започва с тяхното раждане, макар да съществуват и други мнения, които пораждат противоречиви мнения по въпроса.

Преди раждането, оформянето на детето преминава през следните фази:

 • Зигота, точката на зачеването, в този момент е една единствена клетка.
 • Ембрион е периодът, от първото делене на зиготата до началото на органогенезата.
 • Плод е след началото на процеса на органогеназа, настъпващ в началото на 11та гестална седмица или 9та след оплождането.[1][2].

Фази след раждането:

 • Кърмаче (бебе), от първия месец до навършване на една година.
 • Предучилищна възраст – от 1 до 5 години.
 • Начална училищна възраст – на възраст от 6 до 11 години.
 • Средна училищна възраст – на възраст от 11 – 12 до 13 – 14 години
 • Младеж (тийнейджър, гимназиална възраст) на възраст от 14 – 15 до 18 години.

В когнитивното и емоционално развитие на децата се включват няколко области:

 • Обучение: разбирането на света и околната среда главно чрез игра, с помощта на родителите и заедно с връстниците си.
 • Език: Научава се да говори, да се изразява и да общува чрез езика, вербално и невербално.
 • Образование: грамотност, обучение, придобиване на знания и умения, и др. Образованието бива официално и неформално.
 • Психическо развитие: придобиване на социални навици и приобщаване. Включва научаване на правилата на обществото и културата.
 • Изкуство и музика: Научава се как да изрази себе си чрез различни техники в изкуството и музиката
 • Морално или етично развитие: то се извършва на етапи.

Роля в семейството[редактиране | редактиране на кода]

В рамките на семейството, възрастните хора продължават да бъдат деца на родителите си, независимо от възрастта, която са достигнали. Децата в семейството, според пола си, са синове, когато са от мъжки пол и дъщери, когато са от женски пол. Родителите на деца са майки и бащи.

Юридически статут[редактиране | редактиране на кода]

Навършване на пълнолетие[редактиране | редактиране на кода]

Дете по смисъла на Закона за закрила на детето [3] е всяко физическо лице до навършването на 18 години. Децата до 14 години са малолетни лица, а от 14 до 18 години – непълнолетни. В повечето страни за възрастно лице пред закона се счита човек на 18 години, но има вариации. Най-ниската възраст е 14 години, в Куба например е 16 години. Някои от дейностите, които не са разрешени за индивиди под 18 години включват: употребата на алкохол или цигари, женитба без съгласието на родителите, гласуване на избори, хазартни игри, управление на моторно превозно средство и други.

Права на детето[редактиране | редактиране на кода]

Правата на детето са човешки права на децата, с подчертано внимание към правата на специална закрила и грижа, осигурявани на младите [4], включително правото на общуване с двамата биологични родители, на човешка идентичност, както и правото на основните нужди като храна, платено от държавата образование, здравеопазване и наказателното право, подходящо за възрастта и развитието на детето. [5] Интерпретациите на правата на децата варират от позволяване за децата на способността за автономни действия до прилагане на законова и държавна грижа за освобождаване на децата от физически, умствени и емоционални злоупотреби.

Терминът „дете“ не се отнася непременно до непълнолетен и може да включва също и пълнолетни независими деца.[6] В международното право няма дефиниции за други термини, използвани за деца, като юноши, младежи, тийнейджъри.[7]

Детска смъртност[редактиране | редактиране на кода]

По време на 1600-те в Англия, очакваната продължителност на живота е около 35 години, основно поради това че 2/3 от децата умират преди да навършат четири години.[8] По време на индустриалната революция, очакваната продължителност на живота на децата се увеличава драстично.[9] Около половината от смъртните случаи на деца са в Африка.

Според мнението на експерти, детската смъртност е намаляла значително след 1990 година. Смъртните случаи на деца до 5-годишна възраст са спаднали с 42% в САЩ, докато в Сърбия и Малайзия с почти 70%.[10]

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Според УНИЦЕФ[11], повечето смъртни случаи при деца (и 70% в развиващите се страни)[12] се дължат на следните пет причини или на някаква комбинация от тях:

Страни с най-висока детска смъртност[редактиране | редактиране на кода]

Десетте страни с най-висока детска смъртност са:[13] (резултатите са брой смъртни случаи на 1000)

 1. Чад – 209
 2. Афганистан – 199
 3. Демократична република Конго – 199
 4. Гвинея-Бисау – 193
 5. Сиера Леоне – 192
 6. Мали – 191
 7. Сомалия – 180
 8. Централна африканска република – 171
 9. Буркина Фасо – 166
 10. Бурунди – 166

Официални празници[редактиране | редактиране на кода]

Международният ден за защита на детето се празнува всяка година на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България този празник става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. Празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Не му е придавана политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът остава съхранен.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

 • УНИЦЕФ – Фондация на обединените нации за децата

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Klossner, N. Jayne Introductory Maternity Nursing (2005): „The fetal stage is from the beginning of the 9th week after fertilization and continues until birth“
 2. The American Pregnancy Association
 3. Закон за закрила на детето
 4. ((en)) Права на децата, Амнести интернешънъл. Линк от 2/23/08.
 5. ((en)) Convention on the Rights of the Child. Обединени нации. 1993-09-02. Линк о 2009-05-16.
 6. ((en)) Права на децата, Правен институт на Университет Корнел. Линк от 2/23/08
 7. ((en)) Children and youth, Human Rights Education Association. Линк от 2/23/08
 8. W. J. Rorabaugh, Donald T. Critchlow, Paula C. Baker (2004). "America's promise: a concise history of the United States". Rowman & Littlefield. p.47. ISBN 0742511898
 9. "Modernization – Population Change". Encyclopædia Britannica.
 10. Child mortality rates dropping
 11. UNICEF – Health – the big picture
 12. UNICEF – Health
 13. Monitoring the situation of children and women, Statistics by area