УНИЦЕФ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
УНИЦЕФ
UNICEF
Информация
Типфонд
Основана11 декември 1946 г.
Част отОбщо събрание на ООН
СедалищеНю Йорк, САЩ
Отличия Нобелова награда за мир 1965 г.
Сайтwww.unicef.org
УНИЦЕФ в Общомедия

Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (на английски: United Nations Children’s Fund, UNICEF) е създаден на 11 декември 1946 г. от Общото събрание на ООН, за да осигурява спешна помощ, храна и здравни грижи за децата, пострадали от Втората световна война.

През 1953 г. УНИЦЕФ става неразделна част от системата на Организацията на обединените нации и името му е съкратено от United Nations International Children’s Emergency Fund на съкращението UNICEF. След промяната на името продължава да се използва възприетият акроним UNICEF (УНИЦЕФ). Седалището на УНИЦЕФ е в Ню Йорк (САЩ).

Главна цел на УНИЦЕФ е да помага на децата на човечеството по отношение на изхранването им, опазване на здравето им, а също така по отношение на просветата. Организацията действа в целия свят.

Първоначално УНИЦЕФ има за цел да оказва помощ на децата, живеещи в трудните следвоенни условия, чрез доставка на лекарства, дрехи, храни и пр.

След 1953 г., когато УНИЦЕФ става неразделна част от системата на ООН, обсегът на неговата дейност значително се разширява. Към задачите му се включва широка хуманитарна дейност в развиващите се страни, в т.ч. медицинска и просветна дейност в полза на майките и децата от тези страни.

За тази дейност УНИЦЕФ става лауреат на Нобеловата награда за мир през 1965 г.

УНИЦЕФ играе важна роля в подготовката и приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето.

През 2001 г. от спонсорирането на УНИЦЕФ се отказва Ватикана, като реакция срещу прокламираната от организацията поддръжка на правото на аборт и отделянето на 1 % от фонда за дотиране на аборти. Като втора причина Светият престол изтъква инвестициите на УНИЦЕФ в предприятия от ЮАР със съмнителна репутация.

УНИЦЕФ разчита на частни дарители и на дарения от правителствата. За 2008 г. събраните от организацията пари възлизат на $ 3,372,540,239 като правителствата допринасят за две трети от ресурсите на организацията. За останалата част допринасят над 6 млн. души чрез национални комитети в 190 страни. На територията на тези страни има изградени над 200 представителства, за чиято работа спомагат 17 главни представителства.

Цялостно управление и администриране на организацията се провежда в централата в Ню Йорк. Центърът за доставки УНИЦЕФ е със седалище в Копенхаген и служи като основна точка на разпределение на ваксини, лекарства за деца и майки с ХИВ, хранителни добавки, спешни заслони, учебни пособия и др. 36-членният Изпълнителен съвет създава политики, утвърждава програми и наблюдава административни и финансови планове. Изпълнителният съвет се състои от правителствени представители, които са избрани от Икономическия и социален съвет на Организацията на обединените нации, обикновено за три години. Изпълнителен директор на организацията от 2010 г. е Антъни Лейк.

Във Флоренция (Италия) се намира Изследователския център на УНИЦЕФ „Иноченти“. Създаден е през 1988 г., да укрепи научноизследователското способността на Детския фонд на ООН и в подкрепа на своето застъпничество за децата по света.

Национални комитети на УНИЦЕФ[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват национални комитети в 36 [индустриализирани] страни по света, всеки от които е създаден като независима местна неправителствена организация. Националните комитети набират средства от частния сектор.

УНИЦЕФ се финансира изключително от доброволни вноски и заедно с Националния комитет генерират около една трета от годишния доход на организацията. Това става чрез вноски от корпорации, организации на гражданското общество и повече от 6 милиона индивидуални дарители по целия свят. Те също така се обединят – различни партньори, включително медиите, национални и местни държавни служители, неправителствени организации, специалисти като лекари и адвокати, корпорации, училища, младите хора и широката общественост свързани с правата на децата.

Популяризиране и набиране на средства[редактиране | редактиране на кода]

В САЩ, Канада и някои други страни УНИЦЕФ е позната от своята програма „Trick-Or-Treat for UNICEF“. В нея деца събират пари от къщите на Хелоуин вместо бонбони, в помощ на други деца чрез УНИЦЕФ.

1979 г. е обявена за 'Година на детето' от УНИЦЕФ. Много звезди взимат участие в благотворителен концерт, организиран от организацията през декември 1979 г.

Много хора в развитите страни за първи път чуват за работата на УНИЦЕФ чрез дейността на 36-те национални комитети. Тези неправителствени организации (НПО) са основно отговорни за набирането на средства, продажбате на УНИЦЕФ поздравителни картички и продукти, създаването на частни и публични партньорства, които се застъпват за правата на децата, както и предоставяне на друга безценна помощ. Американският фонд на УНИЦЕФ е най-старият национален комитет, основан през 1947 г.

Спонсорство[редактиране | редактиране на кода]

Лионел Меси с логото на УНИЦЕФ върху фланелката си

На 7 септември 2006 г. е постигнато споразумение между УНИЦЕФ и ФК Барселона, с което клубът ще дарява 1,5 милиона евро годишно на организацията в продължение на пет години. Като част от споразумението Барселона ще носят логото на УНИЦЕФ на предната част на фланелките си, което ги прави първия отбор, носещ логото на организацията. Това е и първият път, в историята на ФК Барселона, в който името на друга организация е в предната част на фланелките. Към момента Лионел Меси носи логото на УНИЦЕФ в Барселона.

Шведският клуб Хамарбю ИФ също носи логото на УНИЦЕФ и набира средства за фондацията. През лятото на 2008 г. примерът му е последван от датския футболен клуб Брьонбю ИФ.

ФК Сидни от австралийската А-Лига обявява, че ще влезе в партньорство с УНИЦЕФ за набирането на средства за деца в Азиатско-тихоокеанския регион, а също така ще носи логото на УНИЦЕФ за остатъка на А-Лига сезон 2011/12 г.

Жак Вилньов също е сред състезателите, подкрепящи УНИЦЕФ и носещи логото на фондацията.

Шотландския клуб Рейнджърс обявява, че ще си партнира с УНИЦЕФ и обещава ръст на средствата с над 300 000 лири за 2011 г.

През 2010 г. гръцката Phi Iota Alpha събира над 20 000$ за УНИЦЕФ, което я прави първата гръцка организация, работила в подкрепа на УНИЦЕФ.

Trick-or-Treat UNICEF box[редактиране | редактиране на кода]

От 1950 г., когато една група децата във Филаделфия (Пенсилвания) дарява $ 17, които са получили на Хелоуин, за да помогнат на жертвите след Втората световна война II, 'Trick-or-Treat UNICEF box' е традиция в Северна Америка през есента. Тези малки оранжеви кутии се поставят в училищата и на други места (като магазини) преди 31 октомври. Към днешна дата от кутиите са събрани около $ 91 млн. в Канада и над $ 132 млн. в САЩ.

Правата на децата[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. УНИЦЕФ провежда среща на високо равнище за насърчаване създаването на индивидуални анимирани клипове, които показват международните права на децата. Създадена е колекция от анимирани късометражни филми, въз основа на Конвенцията за правата на детето на УНИЦЕФ.

Корпоративно партньорство[редактиране | редактиране на кода]

За набиране на средства за образование и програми за ограмотяване, УНИЦЕФ работи съвместно с фирми от целия свят – международни, както и малки и средни предприятия. От 2005 г. организацията е подкрепяна от Montblanc, с които работят в тясно сътрудничество, за да се осигури на децата по света по-добър достъп до образование.

Корпоративна социална отговорност[редактиране | редактиране на кода]

УНИЦЕФ работи директно с компании, за подобряване на техните бизнес практики, привеждането им в съответствие със задълженията, произтичащи от международното право, и гарантира, че те спазват правата на децата в сферите на пазара за работни места. През 2012 г. УНИЦЕФ работи със „Спасете децата“ за разработване на правата на децата и бизнес принципите на Глобалния договор на ООН. Сега тези принципи са съветите на УНИЦЕФ към компаниите. УНИЦЕФ работи с компании, които се стремят да се подобри тяхната социална устойчивост чрез процес на надлежна проверка.

Проекти на УНИЦЕФ България[редактиране | редактиране на кода]

Семейство за всяко дете – цели чрез подкрепа, създаване на мрежа от услуги, които да предотвратят изоставянето на деца от семействата им в домове. Приемна грижа – Кампанията, обхващаща периода април – август 2010 г. и имаща за цел повишаване на информираността и чувствителността на обществото относно тази социална услуга.

Ранно детско развитие – кампания „Мълчанието днес, ражда викове утре" за ранното детско развитие, която обхващаща периода юни – октомври 2009 г. И имаща за цел повишаване на информираността на българските родители, журналисти, общественост и политици за важността на първите 3 години в развитието на децата, както и стимулиране на пълноценното общуване с децата в този период.

Детски кът за развитие – модел на интегрирани обществени социално-здравни услуги за деца с увреждания и техните семейства. Целта е да бъдат изследвани различните начините за функциониране на интегрирана социално-здравна услуга, компенсираща съществуващите недостатъци на здравната и социална системи по отношение на детското психично здраве.

Закрила на децата от насилие – една от приоритетните си области на работа в страната, за подкрепа усилията на българското правителство, за намаляване броя на децата ставащи жертви на насилие.

Подкрепа на деинституционализацията – директна работа с общините за планиране и създаване на алтернативни социални услуги, като намаляване броя на децата в специализирани институции.

Община–приятел на детето – целта е да се подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето и да се постигнат условия, позволяващи реална защита на правата на децата и повишаване тяхното благосъстояние в отделните общини, градове или други системи на самоуправление.

Превенция на отпадането от училище – разработване и прилагане пилотно на един успешен модел за превенция на отпадането от училище на общинско ниво за периода 2006 – 2009 г., както и повишаването на чувствителността и информираността на местната общественост към проблемите, свързани с отпадането от училище и последиците за местните общности.

Подкрепа на децата от Могилино

Борбата срещу тетанус

Надежда за децата на Хаити

Посланици на добра воля на УНИЦЕФ[редактиране | редактиране на кода]

Световни посланици на добра воля на УНИЦЕФ
Посланици за своите страни
Посланици за България

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]