Направо към съдържанието

Ал Гор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ал Гор
Al Gore
американски политик
1994 г.
Роден
Албърт Арнолд Гор
31 март 1948 г. (76 г.)

Религиябаптизъм
Учил вХарвардски университет
Политика
ПартияДемократическа партия
45-и вицепрезидент на САЩ
20 януари 1993 – 20 януари 2001
Отличия Нобелова награда за мир (2007)
Семейство
СъпругаТипър Гор (1970 – 2010)
Деца4

Подпис
Уебсайтwww.algore.com
Ал Гор в Общомедия

Албърт Арнолд „Ал“ Гор, Младши (на английски: Albert Arnold „Al“ Gore, Jr.) е американски политик, преподавател, бизнесмен и природозащитник, лауреат на Нобелова награда за мир през 2007 съвместно с Междуправителствения панел за климатични промени.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 1969 г. завършва Харвардския университет със степен бакалавър по изкуствата.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Албърт Гор заема 45-ия вицепрезидентски пост в администрацията на Бил Клинтън от 1993 до 2001 г. Преди това е бил в камарата на представителите и сенатор от щата Тенеси.

Ал Гор е номиниран от демократите в кампанията за президент на САЩ в изборите през 2000 г. Гор печели народния вот с около половин милион гласа повече от опонента си от Републиканската партия Джордж Уокър Буш, но според американската конституция губи в Избирателната колегия с 271 на 266 гласа.

Гор понастоящем е президент на телевизонния канал Current TV, председател на Generation Investment Management, член на съвета на директорите на „Apple“ Inc. и неофициален съветник на ръководството на „Google“. Той преподава в областта на глобалното затопляне, или както той го нарича „климатична криза“. [1] Ал Гор се появява на видеомузикалните награди на MTV на 31 август 2006 година и държи реч за глобалното затопляне.

Има спекулации за евентуалното кандидатиране на Ал Гор за президент на изборите през 2008 г., но самият той казва: „Не възнамерявам да се кандидатирам за президент отново“,[2][3] но не изключва бъдещето си от политиката.[4]

На 12 октомври 2007 г.[5] е присъдена Нобелова награда за мир на Ал Гор и на Междуправителствения панел на ООН за климатичните промени (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) за „усилията им да изградят и да разпространяват по-голямо познание за измененията на климата, предизвикани от човека, както и да поставят основите за мерките, които са необходими, за да се противодейства на такава промяна“ (цитат). Американският учен – метеоролог Уилиам Грей определя това присъждане на Нобелова награда като „смехотворно“.

През юни 2010 г. чрез „Асошиейтед прес“ става известно, че Ал Гор и съпругата му Типър се разделят след 40-годишен брак.

Според имейл, изпратен до приятелите на семейството, бившият американски вицепрезидент и неговата жена обясняват, че това е „взаимно и имащо взаимна подкрепа решение, което ние взехме заедно след процес на дълго и внимателно обмисляне“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за