Междуправителствен панел за климатични промени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лого на организацията.

Междуправителственият панел за климатични промени (МПКП) (на английски: Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) е научна и междуправителствена организация в структурата на Общността на обединените нации, сформирана по настояване на правителствата на страните-членки със задачата да предостави на света обективен научнообоснован поглед върху климатичните промени и политическите и икономически последствия от тях. Организацията е първоначално основана през 1988 година от две организации на ООН – Световната метеорологична организация и Програмата за околната среда на ООН. Впоследствие получава санкцията на Общото събрание на ООН с Резолюция 43/53. Членството в МПКП е отворено за всички членове на двете организации. Панелът издава доклади, които подкрепят Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени, която е основният международен договор, свързан с промените на климата. Основната цел на рамковата конвенция е „да стабилизира концентрациите на парникови газове в атмосферата до ниво, което би предотвратило опасно антропогенно смущение на климатичната система“. Докладите на панела включват „научната, техническата и социоикономическата информация, свързана с разбирането на научната основа на риска от причинени от човека климатични промени, техните потенциални влияния и възможностите за адаптация и смекчаване на риска“.

Панелът не провежда собствени научни изследвания, нито извършва собствен мониторинг на климата и климатичните явления. Панелът основава оценките си на публикувани литературни източници, които включват както преминали, така и непреминали процес на рецензиране източници.

Хиляди учени и експерти допринасят – на доброволчески начала, без заплащане от МПКП – към изготвянето и рецензирането на докладите, които след това се предоставят за преглед от националните правителства. Докладите на МПКП съдържат резюмета за лицата, отговорни за изготвянето на национални политики, и те са обект на одобрение от делегатите на всички участващи в панела правителства. Обичайно, това означава представители на повече от 120 държави.

МКПКП е международно приет авторитет по климатичните промени, чиито доклади са резултат на консенсуса между водещи учени-климатолози и участващите в панела правителства. През 2007 година Нобеловият комитет разделя поравно Нобеловата награда за мир между американския политик Ал Гор и Междуправителствения панел за климатични промени.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Intergovernmental Panel on Climate Change“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.