Британско кралско научно дружество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сградата на Кралското дружество в Лондон

Британското кралско дружество (на на английски: Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge или кратко Royal Society) е името на британската институция – аналог на национална академия на науките. Дружеството има 1400 члена (fellows) и чуждестранни членове и е една от най-уважаваните научни институции в света. Президенти на Royal Society са били Кристофър Рен, лорд Релей, Самюел Пийпс, Исак Нютон и др., а в днешно време членове са проф. Стивън Хокинг, Тим Бърнърс-Лий, Питър Хигс и много други видни учени.

Неофициалната дата на основаване е 28 ноември 1660, когато група учени от т.нар. „невидим колеж“, посветен на критика на работите на Франсис Бейкън, се събират и основават „Колеж за популяризиране на експерименталното обучение по физико-математически науки“. Основният обединяващ принцип на тези учени е пропагандиране на нова, „експериментална“ форма на философия в противовес на практикуваната дотогава от учените, привърженици на религията и Аристотел. През 1662 дружеството е официално утвърдено с кралска харта, която му дава право да публикува научни статии. Днес е най-старото научно дружество в света. Изданието му Philosophical Transactions of the Royal Society, накратко „Философски записки“ продължава да излиза и е най-старото научно списание на английски език.

Още при създаването си научното общество на академията разработва програма за изследвания свързана от една страна с практиката – практическа навигация и съставяне на карти, военно дело (изучаване движението на снаряда във въздуха), металургията, медицината и други, а от друга – необходимостта да се разработи нов научен подход при изучаване на природата и ново отношение към Коперниковата революция и Великите географски открития.

През 1850 британското правителство признава авторитета на Дружеството, като отпуска стипендия от 1000 лири за подпомагане на научните изследвания.

Royal Society има повече от 100 служители и е научна неправителствена, но подпомагана от държавата организация, чиято цел е да насочва и популяризира научната дейност, да следи спазването на етичните принципи в науката и да подпомага таланта във всеки вид и форма.

Както и при други научни дружества, организацията се основава на членство. Нови членове се избират ежегодно от вече съществуващите членове, като критерий за избор е наличието на „съществен принос към подобряване на знанията по естествени науки, включително математика, инженерство и медицина“. Редовните членове трябва да са граждани или постоянно пребиваващи в някоя от страните на Общността на нациите или Ирландия, в противен случай могат да бъдат избрани като чуждестранни членове.

Мотото на дружеството е „Nullius in Verba“ (латински: „на думите на никой“) пресъздава стремежа за установяване на истината в научните търсения чрез експеримент, а не чрез позоваване на авторитети. Макар и днес това да изглежда очевидно, философската база на организацията се различава коренно от предшестващите я философии като например схоластиката, която установявала научната истина чрез дедуктивна логика, позоваване на божественото провидение и цитиране на такива древни авторитети като Аристотел.

Лондонското кралско общество като независима от правителствените научни учреждения частна организация, играе важна роля в организацията и развитието на научните изследвания във Великобритания и действа като съвещателен орган при решаване на основни въпроси на научната политика в качеството си на национална академия на науките. Част е от Британския съвет по наука.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • М.Р.Гатина, Д.В.Михель. Ранняя история Лондонского Королевского общества глазами современных историков науки. – Диалог со временем. Альманах интеллектуальной истории, 34, 2011,