Лиу Сяобо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Nobel prize medal.svg
Лиу Сяобо
китайски писател и общественик
Роден: 28 декември 1955 г.
Починал: 13 юли 2017 г. (61 г.)

Лиу Сяобо, срещано и като Лю Сяобо (традиционен китайски: 劉曉波, опростен китайски: 刘晓波, пинин: Liú Xiǎobō) е китайски правозащитник и лауреат на Нобеловата награда за мир през 2010 година.

Роден е на 22 декември 1958 година в Чанчун, провинция Дзилин. Следва литература в Дзилинския университет, а след това защитава докторска дисертация в Пекинския университет. Взема участие в събитията от площада Тиенанмън през 1989 година. От 2003 година е начело на китайския International PEN. Сяобо е един от подписалите Харта 08, която прокламира нуждата от демократични реформи в Китайската народна република. Арестуван е два дни преди публикуването на хартата от китайските власти. През декември 2009 е осъден на 11 години затвор за „подриване на държавния строй“.

Присъда на китайските власти е осъдена от Евросъюза, САЩ и от върховния комисар на ООН по правата на човека. В началото на 2010 е предложен за Нобеловата награда за мир, която му е присъдена на 8 октомври 2010 „за продължителната му и ненасилствена борба за основни човешки права в Китайската народна република“.

Официалните власти в КНР заявяват, че неговото награждаване противоречи на нобеловите принципи, тъй като Лиу Саобо е в затвора за нарушение на китайските закони, а Нобеловата награда е създадена в интересите и укрепването на мира и дружбата между народите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]