Оскар Ариас Санчес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Оскар (пояснение).

Оскар Санчес
Óscar Rafael de Jesús Arias Sánchez
костарикански политик
Óscar Arias (cropped).jpg
Роден

РелигияКатолическа църква
Учил вБостънски университет
Лондонско училище по икономика и политически науки
НаградиНобелова награда за мир (1987)[1]
Политика
ПартияНационална либерална партия
Президент
8 май 2006 – 8 май 2010
Семейство
СъпругаМаргарита Гарсия
ПодписFirmaOAS.jpg
Оскар Санчес в Общомедия

Оскар Рафаел де Хесус Ариас Санчес (на испански: Óscar Rafael de Jesús Arias Sánchez) в периода от 8 май 2006 г. до 8 май 2010 е президент на Коста Рика, длъжност която е заемал и в периода (8 май 1986 – 8 май 1990) г. Посветил първия си мандат на защитата на мира в Централна Америка. На 10 декември 1987 е удостоен с Нобелова награда за мир за приносите му към установяване на траен мир в региона.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Оскар Ариас Санчес е роден на 13 септември 1940 в Ередия при Сан Хосе, той е син на собственик на плантация. Посещава местното училище в града, след което учи във Францисканския колеж в Моравия. Следва икономика и право в Сан Хосе, Есекс и Лондон.

Дипломира се в Есексия университет през 1974. След своето завръщане в Коста Рика преподава политология в университета Сан Хосе. През това време е финансово политически съветник на президента Хосе Ферер.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

По време на следването си Оскар Санчес постъпва в Партията за национално освобождение (PLN).

Министър на икономиката (1972 – 1977), избран за секретар на вътрешните работи на партията през 1975. Депутат в парламента на Коста Рика (1978 – 1982). Генерален секретар на партията (1981 – 1983). През 1982 Луис Алберто Монге Алварес печели президентските избори в Коста Рика (благодарение на предизборната агитация проведена от Оскар Санчес). Оскар Санчес се оттегля от поста Генерален секретар на партията през 1984 и решава сам да се кандидатира на следващите избори за Президент. Същите печели с убедително мнозинство през 1986. С това той става най-младия Президент на своята страна, придобива известност преди всичко с процеса на демократизация, борбата с корупцията, икономическия напредък и обезпечаването на мира в региона.

На срещата на президентите на Централно американските страни през 1987 той представя така наречения Ариас Санчес – план, които има за цел налагането на дълготраен мир в Централна Америка. Планът намира широко одобрение и е подписан освен от него и от президентите на Хондурас, Никарагуа, Салвадор и Гватемала. Същата година Оскар Ариас Санчес получава Нобелова награда за мир за своя план.

През 1990 той напуска поста си, (по конституция президентът на Коста Рика не може да бъде преизбран за втори последователен мандат) впоследствие използва своите политически връзки за напредъка на мирния процес в региона. Печели отново президентските избори на 5 февруари 2006 и от 8 май 2006 е отново Президент на Коста Рика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Абел Пачеко де ла Есприеля Президент на Коста Рика (8 май 2006 – 8 май 2010) Лаура Чинчила