Спешна медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Спешна помощ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вход за спешна помощ (Emergency) към щатската болница в Торонто

Спешна медицина е медицинската специалност за лекарска и хирургична грижа и помощ за пациенти с остри оплаквания и заболявания или наранявания, които изискват незабавна медицинска намеса или дори интервенция, в някои случаи тя може да бъде животоспасяваща. Макар често спешната помощ да не означава продължително лечение и престой (освен при някои травми), специалистите от спешна медицинска помощ диагностицират и лекуват множество различни заболявания, състояния и травми, за да стабилизират и възстановят доброто здраве на пациентите си. Спешната медицинска помощ е задължение на всеки лекар в Република България. Спешната медицинска помощ се осъществява от лекари, хирурзи (в зависимост от тяхната специалност, също акушер-гинеколози), които са подпомагани от лекарски асистенти, медицински сестри, парамедици, водачи на коли за спешна медицинска помощ и санитарни автомобили, както доброволци на Българския червен кръст.

В България[редактиране | редактиране на кода]

Телефонът за спешна медицинска помощ е 112.

В София: Основно институт Пирогов, а също и Спешно отделение на ИСУЛ са болници, специализирани в областта на спешната помощ.

Спешната помощ в България е напълно безплатна по закона за Здравето.

Спешната помощ в Европейския съюз за български граждани е безплатна и става при платени здравни осигуровки, но удостоверението, предлагано от нашите здравни институции не винаги се приема за валиден документ в ЕС, а за такава се приема европейска здравна карта[1].

Създадена през 1935 г. столичната „Бърза помощ”, както е популярна и до днес за жителите на града, е най-старото звено за оказване на спешна медицинска помощ в България. През години много автори на документални филми са се докоснали до работата на хората, които спасяват човешки животи.

Режисьор на „Последната линейка на София“ е Илиян Метев. Филмът е с множество международни награди, една от които най-престижната от филмовия фестивала в Кан.

Документалният филм „Час на живота“ е посветен на историята на столичната Бърза помощ. Той е продукция на Българска Национална Телевизия с автор и сценарист на филма Диана Гарова. Лентата ни връща 70 години назад, проследявайки развитието на спешната помощ в София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Emergency medicine“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.