Направо към съдържанието

Дете

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Детство)

Дете е човек, който не е достигнал зрялост.

В биологичен смисъл това е човек във възрастта между раждането и пубертета. Деца на своите родители са и възрастните хора, независимо на колко години са. Някои дефиниции включват и фетуса, който е неродено дете. За синоним на дете могат да се ползват невръстен, подрастващ, малолетен или непълнолетен (в зависимост от навършените години). Периодът, в който хората са деца, се нарича детство, като децата от мъжки пол са момчета, а от женски пол – момичета.

Деца играят с топка, римско произведение на изкуството, 2 век
Деца на различни възрасти
Дете в Общомедия

Периоди на развитие[редактиране | редактиране на кода]

В най-ранната фаза на живота си за току-що родените деца казват новородени деца, на възраст до ок. 1 година се наричат бебета или невръстни деца, след това са подрастващи, а във възрастта на юношеството са наричани юноши (за мъже) и девойки ( за жени)

Докато са все още бебета, децата играят с по-възрастни или сами; после се заиграват сами, като обикновено не обичат да дават или делят играчките си с други деца; когато поотраснат още малко, заиграват с други деца – обикновено около 3-годишна възраст. Когато достигнат училищна възраст, повечето деца са изградили основни качества и могат да участват в групови игри. Много важно значение за психическото, физическо и умствено развитие на децата имат както играчките, така и контактите с по-големите деца и особено с възрастните хора, особено родители и други роднини, на които се опитват да подражават.

Биологичното развитие на детето е предмет на изучаването на процесите и механизмите, които съпътстват физическото и психическото му развитие, от момента на раждане, докато достигне полова зрялост.

Педиатрията е клон на медицината, свързана с грижата за децата от ранното им детство до юношеството, а понякога дори и когато станат млади хора (на възраст до 19 години). Възрастовите групи според физическото и емоционално израстване на децата са приблизителни и могат да се различават в различните култури и страни. Следният списък отразява концепцията за развитието на детето в XXI век. Като цяло тя се основава на твърдението, че развитието на децата започва с тяхното раждане, макар да съществуват и други мнения, които пораждат оспорвани мнения по въпроса.

Оформянето на детето преди раждането преминава през следните фази:

 • зигота, една-единствена клетка при зачеването;
 • ембрион, периодът от първото делене на зиготата до началото на органогенезата;
 • плод, след началото на органогеназата, настъпваща в началото на 11-а гестална седмица или 9-а след оплождането.[1][2].

Фази след раждането:

 • новородено – в първите ок. 40 дни след раждането
 • кърмаче (бебе) – от раждането до навършване на 1 година
 • предучилищна възраст – от 1 до 5 – 6 години
 • начална училищна възраст – на възраст от 5 – 6 до 10 – 11 години
 • средна училищна възраст – на възраст от 10 – 11 до 14 – 15 години
 • горна училищна възраст – на възраст от 14 – 15 до 18 – 19 години

В когнитивното и емоционално развитие на децата се включват няколко области:

 • език: научава се да говори, да се изразява и да общува чрез езика, вербално и невербално;
 • обучение: разбирането на света и околната среда главно чрез игра, с помощта на родителите и заедно с връстниците си;
 • образование: грамотност, обучение, придобиване на знания и умения, и др. Образованието бива официално и неформално;
 • психическо развитие: придобиване на социални навици и приобщаване. Включва научаване на правилата на обществото и културата;
 • изкуство (вкл. музика): научава се как да изрази себе си чрез различни техники в изкуството и музиката;
 • морално или етично развитие: извършва се на етапи.

В рамките на семейството възрастните хора, естествено, продължават да бъдат деца на родителите си, независимо от възрастта, която са достигнали. Децата в семейството, според пола си, са синове (когато са от мъжки пол) и дъщери (когато са от женски пол). Родителите на децата са майки и бащи.

Юридически статут[редактиране | редактиране на кода]

Навършване на пълнолетие

Дете по смисъла на Закона за закрила на детето [3] е всяко физическо лице до навършването на 18 години. В повечето страни за възрастно лице пред закона се счита човек на 18 години, но има вариации. Най-ниската възраст е 15 години, в Куба например е 16 години. Някои от дейностите, които не са разрешени за индивиди под 18 години, включват: употребата на алкохол или цигари, женитба без съгласието на родителите, гласуване на избори, хазартни игри, управление на моторно превозно средство и други.

Права на детето

Правата на детето са човешки права на децата, с подчертано внимание към правата на специална закрила и грижа, осигурявани на младите [4], включително правото на общуване с двамата биологични родители, на човешка идентичност, както и правото на основните нужди като храна, платено от държавата образование, здравеопазване и наказателното право, подходящо за възрастта и развитието на детето. [5] Интерпретациите на правата на децата варират от позволяване за децата на способността за автономни действия до прилагане на законова и държавна грижа за освобождаване на децата от физически, умствени и емоционални злоупотреби.

Терминът „дете“ не се отнася непременно до непълнолетен и може да включва също и пълнолетни независими деца.[6] В международното право няма дефиниции за други термини, използвани за деца, като юноши и младежи. [7]

Детска смъртност[редактиране | редактиране на кода]

През 1600-те години в Англия очакваната продължителност на живота е около 35 години, основно поради това че 2/3 от децата умират преди да навършат 4 години[8] По време на индустриалната революция, очакваната продължителност на живота на децата се увеличава драстично.[9] Около половината от смъртните случаи на деца днес са в Африка.

Според мнението на експерти, детската смъртност е намаляла значително след 1990 година. Смъртните случаи на деца до 5-годишна възраст са спаднали с 42% в САЩ, докато в Сърбия и Малайзия с почти 70%.[10]

Причини

Според УНИЦЕФ[11], повечето смъртни случаи при деца (и 70% в развиващите се страни)[12] се дължат на следните 5 причини или на някаква комбинация от тях: остри дихателни инфекции, диария, морбили, малария, недохранване.

Страни с най-висока детска смъртност

Десетте страни с най-висока детска смъртност са[13] (брой смъртни случаи на 1000 новородени):

Официални празници[редактиране | редактиране на кода]

Международният ден за защита на детето се празнува всяка година на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

Този празник става популярен в България след 1949 г., когато в Москва е обявено, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. Празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Не му е придавана политическа окраска. След промяната на политическата система в тези страни празникът се запазва.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • УНИЦЕФ (Детски фонд на обединените нации)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Klossner, N. Jayne Introductory Maternity Nursing (2005): „The fetal stage is from the beginning of the 9th week after fertilization and continues until birth“
 2. The American Pregnancy Association // Архивиран от оригинала на 2014-07-02. Посетен на 2011-12-02.
 3. Закон за закрила на детето
 4. ((en)) Права на децата, Amnesty International. Линк от 2/23/08.
 5. ((en)) Convention on the Rights of the Child. Обединени нации. 1993-09-02. Линк от 2009-05-16.
 6. ((en)) Права на децата, Правен институт на Университет Корнел. Линк от 2/23/08
 7. ((en)) Children and youth, Human Rights Education Association. Линк от 2/23/08
 8. W. J. Rorabaugh, Donald T. Critchlow, Paula C. Baker (2004). "America's promise: a concise history of the United States Архив на оригинала от 2019-12-20 в Wayback Machine.". Rowman & Littlefield. p.47. ISBN 0-7425-1189-8
 9. "Modernization – Population Change". Encyclopædia Britannica.
 10. Child mortality rates dropping // Архивиран от оригинала на 2018-09-08. Посетен на 2011-12-02.
 11. UNICEF – Health – the big picture // Архивиран от оригинала на 2019-01-05. Посетен на 2011-12-02.
 12. UNICEF – Health // Архивиран от оригинала на 2019-01-05. Посетен на 2011-12-02.
 13. Monitoring the situation of children and women, Statistics by area