Университет на щата Мичиган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Не бива да се бърка с Мичигански университет.
Университет на щата Мичиган
Michigan State University
Кула „Бомонт“
Кула „Бомонт“
Девизна английски: Advancing Knowledge. Transforming Lives
За напредъка на науката. За преобразяването на живота
Основан1855
ВидОбществен университет
Финансиране2 млрд. долара (2014)
ПрезидентЛу Анна Саймън
Преподавателиок. 4700
Студентиок. 49 300
МестоположениеИйст Ленсинг, Мичиган, САЩ
Цветовезелено и бяло    
Район и площ21 км2
ЧленствоААУ
Сайтmsu.edu
42.7019° с. ш. -84.4822° и. д.
Местоположение в САЩ Мичиган
Университет на щата Мичиган в Общомедия
Табела на Ѐбът Хол.

Университетът на щата Мичиган (на английски: Michigan State University, MSU) е държавен изследователски университет, разположен в Ийст Ленсинг в щата Мичиган, САЩ. Учреден е на 12 февруари 1855 г. като Земеделски колеж на щата Мичиган от тогавашния губернатор на Мичиган Кинсли Бингъм. Първите занятия започват през май 1857 г., когато има на разположение три сгради, пет преподавателя и 63 студента от мъжки пол.

В университета се водят занятия по над 200 академични програми. Програмите по по ядрена физика, инженерни науки, политология, бизнес, журналистика, образование и остеопатия се смятат за едни от най-добрите в САЩ.

Поне трима възпитаници на университета са носители на престижната награда „Пулицър“, а поне един е отличен със стипендията „Роудс“. Университетът е един от първите, които предлагат специалности като пакетиране, хотелиерство и ресторантьорство, телекомуникации и музикотерапия.

Смятан е за един от университетите в Обществената Бръшлянова лига.

Кампусът му заема площ от 21 km2.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Michigan State University в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​