Instagram

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Instagram
Instagram logo 2016.svg
Информация
Уеб адрес www.instagram.com
Тип на сайта фотография, социална мрежа
Регистрация Да
Езици Многоезиков (33 езика)
Притежател Facebook Inc.
Създаден от Кевин Систром, Майк Крийгър (Burbn, Inc.)
Дата на създаване 6 октомври 2010 г.
Издържащ се от реклами Да
Настоящ статус Активен
Instagram в Общомедия

Instagram е онлайн мобилна социална мрежа, която служи за споделяне на снимки и кратки видеа.

По оригиналната идея, снимките са квадратни като от фотоапарат на Polaroid или Kodak, но версията 7.5, издадена през 2015 г., позволява на потребителите да споделят снимки и видеа с различни размери. Освен това те могат да добавят филтри на снимките си, а максималното времетраене на видеата е 15 секунди.

Instagram е създаден от Кевин Систром и Майк Крийгър и е пусната през октомври 2010 г. като безплатно мобилно приложение. Услугата бързо добива популярност и през април 2012 г. е използвана от над 100 милиона потребители по целия свят, а през декември 2014 г., те наброяват над 300 милиона. Приложението може да бъде свалено чрез Apple App Store, Google Play и Windows Phone Store.

Приложението е закупено от Facebook през април 2012 г. за 1 млрд. щатски долара в брой и акции. След покупката услугата нараства с 23%, докато Facebook – само с 3%.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Instagram“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.