Български земеделски народен съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от БЗНС)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на БЗНС.

Български земеделски народен съюз
Flag of the Bulgarian Agrarian People's Union.png
Знаме на БЗНС
Ръководител Николай Ненчев
Основана 1899 г.
Щаб София
Член на Реформаторски блок
Идеология Аграризъм
Полит. позиция център
Цветове оранжев
Нар. събрание
0 / 240
Европарламент
0 / 18
Сайт www.bzns.bg
Български земеделски народен съюз в Общомедия

Българският земеделски народен съюз (БЗНС) е българска политическа партия. Съюзът е създаден през 1899 г. като професионална организация на селяните в България. Ползва се с нарастваща популярност, достигнала своя връх след Първата световна война, когато образува самостоятелно правителство, начело с Александър Стамболийски. В средата на 20-те години на ХХ век БЗНС се разделя на няколко крила – положение, запазено и до днес. Съюзът е обединен насилствено в периода 1947 – 1990, когато групите, противопоставящи се на управлението на Българската комунистическа партия, са унищожени. БЗНС е една от най-старите политически партии в Европа. В основаването на БЗНС участват видни български интелектуалци като Цанко Церковски, Йордан Пекарев, Янко Забунов, Димитър Драгиев и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основаване и първи години[редактиране | редактиране на кода]

Чешма пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, издигната в чест на 100-годишнината от основаването на БЗНС
Паметна плоча пред „Ибрахим паша джамия“ в Разград, поставена в чест на 100-годишнината от основаването на БЗНС

През втората половина на 90-те години на XIX век започват да възникват първите местни земеделски професионално-просветни организации. Те са пряк резултат на острото недоволство на селските маси от политиката на българските правителства след Освобождението по техните въпроси. Правителството на Васил Радославов прави опит да върне натуралния данък в земеделието. През 1899 г. Цанко Церковски, организатор на една от тези групи в Мусина, Търновско, публикува „Възвание към българските земеделци“, публикувано в „Селски вестник“ на 20 септември 1899 г. и във в-к „Земеделска защита“ на 10 октомври 1899 г., с което призовава местните организации да се обединят в общ съюз. Идеята е подета от Янко Забунов, който през септември същата година започва да издава вестник Земеделска защита.

Учредителният конгрес на БЗНС се провежда на 28 – 30 декември 1899 г. в Плевен, а негов лидер става Янко Забунов. През следващите месеци продължават дискусиите за това, дали съюзът да запази професионалния си характер или да се преобразува в политическа партия, за което настоява групата около Димитър Драгиев.

Първоначално организацията има професионално-просветителски характер и си поставя за задача борбата против навлизането на спекулативен капитал в селското стопанство, подобряване икономическото положение на селяните и др. Засилващите се социални проблеми в българското общество в края на XIX и началото на XX в. оказват силно влияние върху идейния облик на БЗНС. Негови привърженици участват в селските вълнения и бунтове през 1900 г., а самата организация се включва в парламентарните избори за Народно събрание през 1901 г. Свиканият през същата година Трети конгрес обявява съюза за политическа организация.

От 1904 г. ръководна роля в БЗНС играе Александър Стамболийски, който се утвърждава като негов идеолог и водач. Той разработва и първата му програма в духа на аграризма и съсловния принцип, които придават на БЗНС облик на селска съсловна политическа организация. Програмата е приета на Седмия конгрес на БЗНС, състоял се през 1905 г. По силата на възприетия съсловен принцип в неговите редове имат право да членуват всички селяни без оглед на тяхното имуществено състояние.

До избухването на Балканската война 1912 – 1913 г. в неговите редове влизат предимно безимотни и малоимотни селски маси – обстоятелство, което придава твърде демократичен характер на съюза. Той се бори против личния режим на монарха и милитаристичния курс на българските правителства. По-късно в него започват да членуват средни и богати селяни и това нарушава хомогенния му характер. В него се очертават две течения. Едното под ръководството на Ал. Стамболийски продължава да отстоява демократичните традиции на организацията. То се противопоставя на въвличането на България в Първата световна война 1914 – 1918 г. Другото, възглавявано от Д. Драгиев, изразява интересите на по-заможните селяни и провежда курс на съглашателство с буржоазните и дребнобуржоазните политически партии. Разнородният социален състав на съюза обуславя и по-нататъшното съществуване на различни политически течения в него. БЗНС посреща с одобрение победата на Октомврийската революция. Той не одобрява някои мерки на съветското правителство (напр. декрета за земята и др.), но в същото време подкрепя издигнатия от съветската власт лозунг за мир без анексии и контрибуции. Докато Ал. Стамболийски и Райко Даскалов застават начело на Войнишкото въстание 1918 г., Д. Драгиев подкрепя действията на правителството за неговото потушаване. Противоречията вземат особено остър характер на Петнадесетия конгрес (1919 г.), когато преобладаващо влияние придобива левицата, а Д. Драгиев и неговите сподвижници са изключени от съюза. Те се обособяват в отделна политическа организация – БЗНС Стара Загора (Драгиевисти). По същото време от БЗНС се откъсва и една малка групичка около в. „Земеделска правда" начело с Й.Пекарев. Тези отцепвания обаче не се отразяват съществено върху числения ръст на организацията.

След Първата световна война[редактиране | редактиране на кода]

Отчитайки голямото влияние на БЗНС, старите буржоазни политически партии са принудени да го привлекат в своите правителства, съставени след световната война. БЗНС участва със свои представители в кабинета на Александър Малинов (1918 г.) и в правителствата на Теодор Теодоров (1918 – 1919 г.). След като получава най-голям брой депутатски места в парламентарните избори (август 1919 г.), неговият лидер Ал. Стамболийски е натоварен от монарха с мандат за образуване на нов коалиционен кабинет от Народната и Прогресивнолибералната партия и БЗНС (вж: Правителство на България (40)).

През май 1920 г. е съставено и самостоятелно земеделско правителство. Заставайки начело на управлението на страната, БЗНС става притегателен център не само за бедните и малоимотни селски маси, но и за заможните и богати селяни. Поради това и след изгонването на драгиевистите от неговите редове, и отцепването на групата на Й. Пекарев, разнородният социален състав на организацията се запазва. Този факт дава своето отражение в цялостната политическа дейност на земеделското правителство (1919 – 1923 г.). От една страна, то се опитва да прокара редица радикални реформи – аграрната, за трудовата повинност (съгласно Ньойския договор военната повинност е отменена и се търсят начини клаузата да бъде заобиколена – това е прототипът на бъдещите Строителни войски), просветната и др., а от друга – потушава транспортната и общата политическа стачка 1919 – 1920 г.

Във външната си политика полага усилия за нормализиране на отношенията с всички държави. То установява по-близки отношения и със СССР.

Обстоятелството, че БЗНС не посяга на частната собственост на българската буржоазия, позволява на реакционните сили твърде скоро да се окопитят и минат в настъпление против земеделското управление. След като всички опити да се свали правителството на Ал. Стамболийски по легален път не успяват и след като надеждите да вземат властта чрез парламентарните избори пропадат окончателно, буржоазните сили начело с монарха се ориентират към подготовката и извършването на държавен преврат с помощта на войската. Те използват и обстоятелството, че от есента на 1922 г. отношенията между БЗНС и БКП се изострят. В резултат на Деветоюнския преврат кабинетът на Ал. Стамболийски е свален от власт, а той самият и редица други по-видни дейци на съюза са избити. Други са хвърлени в затвора. Трета част, която след потушаването на Юнското въстание (1923 г.) успява да се спаси, е принудена да емигрира зад границата. При това положение организационният живот на БЗНС е временно парализиран. От това се възползват някои десни елементи, които застават начело на „Временното постоянно присъствие“ и се опитват да обсебят ръководството на съюза. Техните усилия обаче срещат съпротивата на лявото течение, което в лицето на П. Д. Петков, Д. Грънчаров, Н. Петрини и др. също активизира своята дейност. То приема предложението на БКП (т. с.) за изграждането на единен фронт против сговористката власт (Народен сговор). Под влияние на това крило една немалка част от членовете и съмишлениците на БЗНС вземат активно участие в Септемврийското въстание от 1923 г.

Единодействието между земеделската левица и БКП (т. с.) не е нарушено и след погрома на въстанието. Показател за това е съвместното им участие в редица краища на страната на парламентарните избори през ноември 1923 г.

Към лявото течение в съюза гравитират някои от бившите земеделски министри, като напр. Цанко Церковски, К. Павлов и П. Янев, които през януари 1925 г. застават начело на Постоянното присъствие на БЗНС. Правителството на Александър Цанков използва извършения през април същата година атентат в църквата „Света Неделя“. В последвалия бял терор стават жертва не само членове и съмишленици на БКП (т. с), но и голям брой земеделски дейци. Левицата на БЗНС е изцяло обезглавена: още през юни 1924 г. е убит П. Д. Петков, а по време на априлските събития 1925 г. са ликвидирани Д. Грънчаров, П. Петрини, К. Павлов, П. Янев и др., а Цанко Церковски е хвърлен в затвора. При това положение в съюза излизат на преден план десницата и центристкото течение. Докато водителите на дясното крило се лутат между буржоазните опозиционни сили и сговористкото правителство, центристите се обявяват в опозиция на режима. При все това те не приемат и единодействието с БКП (т. с). Опитват се да провеждат самостоятелна линия под лозунга „ни наляво, ни надясно". Единствена левицата е за ляво ориентиране на БЗНС, но след атентата тя има твърде слабо влияние в съюза. Сериозните разногласия по политическия курс на БЗНС между теченията в него довежда до разцепление на организацията, което се извършва в края на 1926 г.

Разцепление на БЗНС[редактиране | редактиране на кода]

Най-дясно настроените земеделци се обособяват в самостоятелна организация под името Български земеделски народен съюз „Оранжев" (БЗНС Оранжев) (казионен). Огромната част от земеделската членска маса се групира около Д. Гичев, Г. Йорданов и Константин Муравиев, които застават на центристки позиции. Те полагат основите на БЗНС Врабча 1.

Начело на левицата застава Л. Станев. През управлението на втория сговористки режим (1926 – 1931) БЗНС „Оранжев" еволюира силно надясно. Той завършва своето съществувание през януари 1934 г., когато се влива в Народното социално движение на Александър Цанков.

В БЗНС Врабча 1 фактически се обособяват две крила, но като цяло той е в опозиция на сговористкия режим. Левицата не успява да укрепи своето влияние и остава най-слабото течение в земеделската организация. Постепенно тя се слива с БКП (т. с). Във връзка с предстоящите парламентарни избори през юни 1931 г. БЗНС „Врабча 1" влиза в коалиция с демократи, радикали и едно от крилата на либералите и след изборната победа участва в кабинета на Народния блок със свои представители. Това съдейства за кратковременното укрепване на влиянието му сред традиционния земеделски електорат. Политиката на правителството на Народния блок, която се ограничава преди всичко с реализиране програмните виждания на демократите, предизвиква силно недоволство сред по-голямата част от селското население и става причина за известен отлив на членската маса от редовете на БЗНС Врабча 1.

През март 1932 г. се стига и до разцепление и в тази организация. Създаденото още в края на 20-те години на ХХ век течение около в. „Пладне" се обособява в самостоятелна политическа партия под наименованието Български-земеделски народен съюз „Ал. Стамболийски" („Пладне“) (БЗНС Ал. Стамболийски, Пладне). През 1933 г. той групира около себе си и други опозиционни групи на БЗНС „Врабча 1“ и образува т.нар. Български земеделски народен съюз „Обединен“ (БЗНС Обединен).

Недоволна от политиката на Д. Гичев и неговите сподвижници, групата на Г. Марков също се отделя от съюза и образува отделна организация Български земеделски народен съюз (Г. Марков) (БЗНС — Георги Марков).

Отношения с другите партии до 1944 г.[редактиране | редактиране на кода]

Независимо от своите вътрешни противоречия, обособените земеделски организации заемат изцяло отрицателно отношение към БКП (т. с.) и Работническата партия. От своя страна и БКП (т. с.) и РП имат догматично отношение към БЗНС. Това е и главната причина, поради която в годините на световната икономическа криза не се постига изграждането на единен фронт между тези политически организации. Съществуващото все пак единодействие между тях през този период се дължи главно на сътрудничеството между някои от техните низови организации и отделни лидери.

След държавния преврат на 19 май 1934 г. заедно с другите политически партии е забранен и БЗНС. До 9 септември 1944 г. той води полулегален живот, като по-активна дейност развиват само неговите ръководни органи. БЗНС „Обединен“ се разпада на БЗНС „Ал. Стамболийски“ („Пладне“) и редица други по-малки групички от рода на „Селски глас“, „Орач“ и др.

Докато тези групички еволюират надясно към сътрудничество с буржоазните партии и монарха, БЗНС „Ал. Стамболийски“ („Пладне“) и БЗНС „Врабча 1“ застават на определени опозиционни позиции. Независимо от това водачите на последното крило продължават да отказват сътрудничеството си на БКП и се ориентират към единодействие с десните буржоазни нефашистки сили. През 1936 г. заедно с националлиберали, десни радикали, широки социалисти и Демократическия сговор (крило Андрей Ляпчев) те полагат основите на т.нар. „Петорка“. която издига за своя програма възстановяването на Търновската конституция (отменена от режима на деветнадесетомайците). премахването на Закона за защита на държавата и установяване режим на буржоазна демокрация. БЗНС „Ал. Стамболийски“ („Пладне“) приема сътрудничеството с БКП и участва в създадения от нея Народен антифашистки фронт (1936 – 1939 г.). По време на партизанските движения на БКП (1941 1944 г.) той продължава това свое сътрудничество с БРП (Българска работническа партия), участва със свои представители в създадения през август 1943 г. Национален комитет на Отечествения фронт, а след 9 септември 1944 г. в първото отечественофронтовско правителство. БЗНС „Врабча 1“ продължава своята линия на единодействие с буржоазните и дребнобуржоазнте нефашистки сили. Макар да се обявява против присъединяването на България към Тристранния пакт 1941 г. и изобщо против цялостната външна и вътрешна политика на режима, отказва да влезе в ОФ, не подкрепя и въоръжената борба на комунистите. Напротив – възглавява (2 – 8 септември 1944 г.) последното буржоазно правителство.

БЗНС в периода 1944 – 1989 г.[редактиране | редактиране на кода]

След Деветосептемврийския преврат през 1944 година са легализирани партиите от взелия властта Отечествен фронт, включително и БЗНС „Пладне“, който заема основното име на организацията – Български земеделски народен съюз (БЗНС). На 14 – 15 октомври е проведена конференция на съюза, която потвърждава фактическото обединение на БЗНС „Пладне“ и БЗНС „Врабча 1“ и избира за главен секретар на обединената организация Г. М. Димитров. През следващите месеци нараства напрежението между БЗНС и Българската работническа партия, с която са в коалиция. Комунистите се опасяват от създаване на блок между БЗНС и Народен съюз „Звено“, който да неутрализира влиянието им в Отечествения фронт и след неуспешни опити за предизвикване на конфликт между групите в БЗНС решават да отстранят Г. М. Димитров. След като съветският представител Сергей Бирюзов лично го заплашва с разпускане на БЗНС, Димитров подава оставка и на негово място е избран Никола Петков.[1]

На 8 – 9 май 1945 година прокомунистически дейци на БЗНС, начело с Георги Трайков, провеждат конференция на организацията.[2] Макар дотогавашният водач на съюза Никола Петков да е преизбран за главен секретар, той не участва в конференцията и отказва да признае легитимността ѝ.[2] През следващите месеци разцеплението в организацията се задълбочава. Четиримата министри на БЗНС напускат правителството и са заменени от представители на прокомунистическото крило. През следващите години то става известно като БЗНС (казионен) за разлика от основната част на съюза, която започва да бъде наричана БЗНС - Никола Петков.

Една група, възглавявана от Александър Оббов, също се обявява против сътрудничеството с отечественофронтовските партии и продължава да отстоява съсловния характер на казионния съюз. През 1947 г. тази група е изгонена от редовете на партията.

По същото време във връзка с предприетите от комунистите действия по ликвидиране на опозицията е разтурен и БЗНС (Н. Петков). В края на декември 1947 г. се провежда Двадесет и седмият конгрес на БЗНС. Той потвърждава линията на сътрудничество на съюза с другите отечественофронтовски организации. Съгласно новия устав БЗНС се ръководи от председателя му наречен Секретар на БЗНС и от заместник-председателите наречени Секретари на постоянното присъствие на БЗНС, най-важният от които е организационният секретар на ПП тъй като е вторият в йерархията на БЗНС. За секретар на БЗНС е избран Георги Трайков, който заема този пост чак до 1974 г., като през 1964 – 1971 г. е председател на Президиума на народното събрание, длъжност равностойна на президент. През 1974 – 1989 г. секретар на БЗНС е Петър Танчев, Първи заместник-председател на Държавния съвет; от декември 1989 до март 1990 г. секретар на БЗНС е Ангел Димитров. Организационни секретари на постоянното присъствие са Кирил Клисурски (1947 – 1951 г.), Николай Георгиев (1951 – 1958 г.), Петър Танчев (1958 – 1974 г.), Георги Андреев (1974 – 1976 г.) и Алекси Иванов (1976 – 1989 г.).

Окончателното идейно-политическо обезличаване на съюза започва от съвещанието на Върховния съюзен съвет, проведено на 31 октомври – 1 ноември 1948 г. В него се взема решение за скъсване със съсловния принцип на организацията и се прокламира нейното по-нататъшно изграждане на „класова основа“ като организация на бедните и средните селяни. Приема се и нова програма на съюза за изграждането на социалистическото общество в България и се признава ръководната роля на БКП. Всичко това придава на БЗНС облика на сателитен тип партия.

Независимо от това БЗНС приема широко участие в управлението имайки постовете на министър на правосъдието с министри Ради Найденов (1947 – 1958), Петър Танчев (1958 – 1966) и Светла Даскалова (1966 – 1990), министър на мините и подземните богатства – Кирил Клисурски(1947 – 1951), министър на обществените сгради – Стоян Тончев (1953 – 1961 г.), министър на информацията и съобщенията – Стоян Тончев (1961 – 1968), Хараламби Трайков (1968 – 1973), Георги Андреев (1973 – 1976) и Пандо Ванчев(1976 – 1986 г.), министър на горите и горската промишленост Янко Марков (1971 – 1986), както и най-важния пост на ниво министър – министър на земеделието и горите Георги Трайков (1947 – 1951 г.), Алекси Иванов (1986 – декември 1988 г.) и Георги Менов (декември 1988 – 1990 г.).

След Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г. БЗНС взема активно участие в преустройството на селското стопанство и участва в по-нататъшното изграждане на общество по социалистически модел. БЗНС разгръща и известна външнополитическа дейност. Поддържа непосредствени връзки с повече от 50 селски и сродни нему партии и движения в света, участва в редица международни съвещания на аграрните партии, инициатор е и на много международни срещи по въпросите на мира.

Крила на БЗНС[редактиране | редактиране на кода]

Преди 1989 г.[редактиране | редактиране на кода]

След 1989 г.[редактиране | редактиране на кода]

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Висш ръководен орган на съюза от създаването му (1899) и до разцеплението му (1990) е Постоянното присъствие на БЗНС, след което всяко БЗНС има свое постоянно присъствие. В различните периоди на съществуване ПП на БЗНС има различно наименование на ръководните длъжности. По време на социализма то е част от висшата номенклатура.

Участия в държавната власт[редактиране | редактиране на кода]

 • Държавни глави:
  • Георги Трайков, председател на Президиума на Народното събрание (1964 – 1971)
 • Първи заместник държавни глави:
  • Георги Трайков, първи заместник-председател на Държавния съвет (1971 – 1974)
  • Петър Танчев, първи заместник-председател на Държавния съвет (1974 – декември 1989)
  • Ангел Димитров, първи заместник-председател на Държавния съвет (декември 1989 – април 1990)
 • Заместник държавни глави:
  • Кирил Клисурски, заместник-председател на Президиума на Народното събрание (от 1952)
  • Николай Георгиев, заместник-председател на Президиума на Народното събрание (от 1958)
  • Георги Андреев, заместник-председател на Държавния съвет (1971 – 1973)

Участия в изпълнителната власт[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелно управление[редактиране | редактиране на кода]

Правителството на Александър Стамболийски (1919 – 1923) е изцяло съставено от дейци на БЗНС.

Премиери и вицепремиери[редактиране | редактиране на кода]

В буржоазния период Министър-председатели от БЗНС са:

В периода на социализма в НРБ В периодите 1944 – 1987 година и 1990 – 1997 година заместник-председатели на Министерския съвет (заместник министър-председатели) от БЗНС са:

 • Александър Оббов, заместник-председател на МС (1944 – 1947)
 • Георги Трайков, заместник-председател на МС, бил е първи заместник-председател на Министерския съвет от 1956 до 1964 г.
 • Петър Танчев, заместник-председател на МС (1966 – 1971) и първи заместник-председател на МС (1971 – 1974)
 • Алекси Иванов, заместник-председател на МС и председател на Съвета по селско и горско стопанство при МС (1986 – 1987)
 • Виктор Вълков, заместник-председател на МС (декември 1990 – ноември 1991) и
 • Светослав Шиваров, заместник министър-председател (1995 – 1997).

Министри[редактиране | редактиране на кода]

В Буржоазния период

 • Димитър Гичев, министър на земеделието и държавните имоти (1931 – 1934)
 • Никола Захариев, министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството (1934 – 1935), министър на търговията, промишлеността и труда (1942 – 1943)
 • Христо Попов, министър на земделието и държавните имоти (1944)

В първото отечественофронтовско правителство

 • Асен Павлов, министър на земеделието и държавните имоти (1944 – 1945)
 • Никола Петков, министър без ресор (1944 – 1945)
 • Александър Оббов, министър на земеделието и държавните имоти (17 август – 29 септември 1945 и 31 март – 22 ноември 1946)
 • Михаил Геновски, министър на земеделието и държавните имоти (1945 – 1946)

В периода на социализма в НРБ

 • Георги Трайков, министър на земеделието и държавните имоти (1946 – декември 1947), министър на земеделието и горите (декември 1947 – декември 1948), министър на земеделието (декември 1948 – януари 1950)
 • Ради Найденов, министър на правосъдието (декември 1947 – 1962)
 • Кирил Клисурски, министър на мините и подземните богатства (1948 – 1953)
 • Стоян Тончев, министър на комуналното стопанство и строителството (1953 – 1957), министър на комуналното стопанство, строителството и благоустройството (1957 – 1968)
 • Петър Танчев, министър на правосъдието (1962 – 1966)
 • Светла Даскалова, министър на правосъдието (1966 – 1990)
 • Хараламби Трайков, министър на информацията и съобщенията (1971 – 1973)
 • Янко Марков, министър на горите и опазването на природната среда (1971 – 1976), министър на горите и горската промишленост (1976 – 1986)
 • Георги Андреев, министър на информацията и съобщенията (1973 – 1976)
 • Пандо Ванчев, министър на съобщенията (1976 – 1986)
 • Радой Попиванов, министър на народното здраве (1977 – 1987), министър на народното здраве и социалните грижи (август 1987 – декември 1988)
 • Алекси Иванов, министър на земеделието и горите (1986 и август 1987 – декември 1988)
 • Георги Менов, министър на земеделието и горите (декември 1988 – февруари 1990)
 • Минчо Пейчев, министър на народното здраве и социалнте грижи (декември 1988 – февруари 1990)

От различните БЗНС[редактиране | редактиране на кода]

От БЗНС на левицата

От БЗНС на десницата

При правителството „Станишев“[редактиране | редактиране на кода]

От 2005 г. Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ като част от „Коалиция за България“ участва в управлението на оглавяваното от нея правителство. Неговият председател Спас Панчев е заместник-министър на отбраната, а началникът на кабинета на министъра на транспорта е заместник-председател и член на Постоянното присъствие на ЗС „Ал. Стамболийски“.

Видни дейци[редактиране | редактиране на кода]

Организационна структура на БЗНС 1948 – 1989 г.[редактиране | редактиране на кода]

 • Членове: 120 хиляди души
 • Годишен брой проведени мероприятия: около 2330 заседания и конференции на централните и окръжните активи
 • Структура на членския състав: 90 хиляди души селски стопани от тях 30 икономисти, останалите агрономи, 5 хиляди души горски стопани, 10 хиляди работещи в областта на водите и природните ресурси, останалите 20 хиляди души имащи различни други професии – дейци на изкуството, лекари, учители и социални работници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България    
 1. Шарланов, Диню. История на комунизма в България. Том II. Съпротивата. Възникване, форми и обхват. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0544-1. с. 32 – 35.
 2. а б Недев, Недю. Три държавни преврата или Кимон Георгиев и неговото време. София, „Сиела“, 2007. ISBN 978-954-28-0163-4. с. 686.