Деветосептемврийски преврат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Деветосептемврийският преврат[1][2] е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“.[3][4][5] Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като „военен преврат“.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

На 26 август, под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз.[6] То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.[7] Същевременно, правителството започва в Египет сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, като се надява да издейства настаняване на английски и американски войски в България. Същият ден, 26 август, ЦК на БРП издава Окръжно №4, с което поставя като задача вземането на властта в България посредством въоръжено въстание.

На 2 септември е образувано ново правителство на БЗНС Врабча 1 (част от дотогавашната парламентарна опозиция), начело с Константин Муравиев. То продължава сепаративните преговори за мир и се обявява за „демократични реформи“. Комунистите, които са активно подкрепяни и направлявани от Москва, и знаят че Червената армия е на границата с България обявяват курс към въоръжено въстание срещу "новата фашистката власт". Същия ден немските войски с постоянно назначение България започват да напускат територията на страната. На 4 септември 1944 г. в София са поканени представители на НОВА на преговори с правителството, но те отказват.

Същия ден германски войски пленяват щаба на българския корпус в Нишка Баня и щабовете на три български дивизии в окупираната Източна Сърбия. На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. В действителност ген. Маринов вече е бил съгласувал своите действия с Отечествения фронт за да се даде възможност на СССР междувременно да обяви война на България. В замяна на услугата, след преврата Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.

При тези обстоятелства на 5 септември Съветския съюз обявява война на Царство България. На 5 септември ЦК на БРП и Главният щаб на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) изработват оперативен план за вдигане на въстание, доуточнен на 8 септември. Според него трябва посредством координирани действия на партизаните, на бойните групи и преминалите на страната на ОФ армейски части през нощта на 9 септември да бъде взета властта и да бъде установен пълен контрол върху страната. За цел на въстанието е обявено „да се събори фашистката власт и се установи народно-демократична власт от Отечествения фронт“.

На 6-7 септември започват вълнения в различни части на България. Обявяват стачка пернишките миньори, трамвайните служители в София, обявяват се общи стачки в Пловдив и Габрово. Разбити са затворите в Плевен, Варна, Сливен и са освободени много затворници. На места стачките и митингите прерастват във въоръжени сблъсъци с полицията, дадени са жертви и от двете страни. На 7 септември правителството възстановява правата на политическите партии в България, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология, разформирова жандармерията и разпуска 25 Народно събрание.[8]

Ход на преврата[редактиране | редактиране на кода]

Когато на 8 септември се обнародва решението на правителството за обявяване война на Германия, страната се озовава във война едновременно от една страна със САЩ, Великобритания, СССР, и от друга страна с Германия.

Междувременно на 8 септември сутринта Червената армия с частите на Трети украински фронт и Черноморския флот навлиза на територията и акваторията на България през северната и морската ни граници и окупира градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас.[9] По нареждане на правителството, българските войски не оказват съпротива. Същия ден в София, в дома на Кимон Георгиев се събират членовете на Националния комитет на Отечествения фронт. Определен е съставът на правителството след преврата. От некомунистическите партии в ОФ присъстват Никола Петков и Григор Чешмеджиев.[8]

Паметна плоча в град Банкя във връзка със събитията от септември 1944 г.

През нощта на 8 срещу 9 септември в условията на започнала съветска окупация, офицери, лоялни на политическия кръг „Звено“ превземат ключовите пунктове в София — Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други. Рано сутринта новият министър-председател Кимон Георгиев по радиото уведомява народа за извършената промяна:

С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел.

На 9 септември, по нареждане на главнокомандващия НОВА Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта в селата и градовете в България. На места това става без бой, в други случаи войскови и полицейски части оказват ожесточена съпротива на силите на ОФ. В София, Пловдив, Пернишко, Шумен и Хасково са съкрушени с въоръжени средства. Като цяло армията подкрепя новото правителство, което обявява военния министър в кабинета на Муравиев, генерал Иван Маринов, за главнокомандващ.

В правителството на ОФ са включени представители на БРП, БЗНС Пладне, БРСДП (ш.с.) и ПК Звено. Предишният министър-председател Константин Муравиев преминава в нелегалност. Регентите и членовете на правителството са арестувани. По-късно са заловени и началниците на полицията, жандармерията и някои войскови части.

На 10 септември органите на полицията са закрити и на тяхно място е създадена "Народна милиция". Членовете на милицията са най-вече от доскорошни партизани. От затворите са освободени 8 130 политически затворници. Затварят се концентрационните лагери на предишния режим Гонда вода, Еникьой, Лебане и други.

Установяването на новата власт става най-късно в Хасково, където след провалени преговори с командващите офицери, партизаните превземат с бой артилерийските казарми на 12 септември. Заради оказаната съпротивата партизаните ликвидират 7 офицери, командващи 2-ри артилерийски полк, начело с командира на гарнизона в града — полк. Маринов.

Жертви[редактиране | редактиране на кода]

Извършването на Деветосептемврийския преврат е последвано от вълна на насилие, извършвано главно от комунистически групи срещу политически или лични противници. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. Народен съд в края на годината. Според различни оценки броят на убитите и безследно изчезналите през този период е между 20 000 и 40 000 души.[10]

Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

След 9 септември българската армия е включена в състава на III Украински фронт. При участието си в настъплението срещу немската армия българската армия дава 31 910[11] убити и ранени. Като съюзник на Германия и член на Тристранния пакт, България не получава статут на съвоюваща страна. Въпреки това, победителите отчитат положително факта, че България е обявила война на Германия и е участвала във военните действия със свои войници - т.напр. съгласно Парижкия мирен договор на България е отсъдено да плати не пълната сума на репарациите, а по-ниска[12]. Границите на България остават такива, каквито са били на 1 януари 1941 г., което включва и придобитата през 1940 година Южна Добруджа по силата на Крайовска спогодба.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. "Деветосептемврийски преврат", Голяма енциклопедия България, Гл. редактор акад. Васил Гюзелев, Българска Академия на науките, Книгоиздателска къща "Труд", 2012, с. 1701 ISBN 978-954-8104-27-2- (т. 5) ISBN 978-954-398-140-3 (т.5)
 2. ((bg))  Деветосептемврийски преврат 1944. // Енциклопедия А-Я, 2005. Посетен на 10 октомври 2011.
 3. Пропагандни кадри, подготвени с цел да консолидират комунистическото управление в България; част от политическата пропаганда целяща да скрие репресивния характер на комунистическия режим; кадрите обхващат периода от преврата на 9 септември 1944 до средата на 50-те; Част 1. // Посетен на 2013-09-08.
 4. Част 2. // Посетен на 2013-09-08.
 5. Част 3. // Посетен на 2013-09-08.
 6. Гърдев, Борислав. 125 години от рождението на Богдан Филов. // Електронно списание LiterNet, 2008. Посетен на 11 юли 2009.
 7. Цветков, Пламен. Какво се случва на България през септември 1944 г.. // декомунизация. Архив на оригинала от 2004-10-24. Посетен на 11 юли 2009.
 8. а б Хронология 1944-1947, decommunization.org, видяно на 21 март 2012
 9. Карта: Операцията на 3-ти Украински фронт при окупирането на България. // Посетен на 2013-09-08.
 10. Методиев, Момчил. Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава. София, Институт за изучаване на близкото минало; Институт Отворено общество, 2008. ISBN 978-954-28-0237-2. с. 26–27.
 11. А.П. Барбасов, В.А. Золотарев. О прошлом во имя грядущего. Традиции российско-болгарского боевого содружества. М., "Мысль", 1990. стр.240
 12. Част V, чл. 20 от Мирния договор с България

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 • Делев, Петър и др. 51. България в годините на Втората световна война, 52. Преходният период на „народната демокрация“ — 1944–1947 г.. // История и цивилизация за 11. клас. Труд, Сирма, 2006.
 • Социализъм. Натрапените мечти за „идеален строй“. // Българите и България. Министерство на външните работи, Труд, Сирма, 2005.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]