Георги Димитров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Димитров.

Георги Димитров
Георги Димитров
Мандат
27 декември 1948 – 2 юли 1949
Назначен от V конгрес на БКП
Секретар на ЦК на БКП
  1948 – 1954 Георги Чанков
  1948 – 1954 Вълко Червенков
  1950 – 1954 Тодор Живков
и други...
Наследник Вълко Червенков
Мандат
22 ноември 1946 – 2 юли 1949
Назначен от 6 Велико Народно събрание
Зам.-министър-председател
  1946 – 1947 Кимон Георгиев
  1946 – 1947 Александър Оббов
  1946 – 1947 Георги Попов
  1946 – 1947 Трайчо Костов
Предшественик Кимон Георгиев
Наследник Васил Коларов
Роден
Починал
2 юли 1949 г. (на 67 г.)
Националност Флаг на България България
Съпруг(а) Люба Ивошевич (до 1933 г.)
Роза Юлиевна Флайшман
Деца Митя, Бойко Димитров
Полит. партия БКП (1945 – 1949)
Занятие словослагател • политик
Народен представител в:
XVI ОНС   XVII ОНС   XVIII ОНС   XIX ОНС   XXVI ОНС   VI ВНС   
Портал  Портална икона   Политика

Гео̀рги Димитро̀в[1] Миха̀йлов е български политик, ръководител на Българската комунистическа партия (БКП) и председател на Коминтерна (1935 – 1943). Той е 32-рият министър-председател на България в 65-то и 66-то правителство (1946 – 1949).

Георги Димитров през 1904 г. Фотография на Александър Владиков

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Димитров са Димитър Тренчев от Мехомия и Парашкева Досева от село Баня, Разложко.[2] След Кресненско-Разложкото въстание семействата им се преселват в село Ковачевци, Пернишко, което е на територията на Княжество България. Там двамата сключват брак, от който се раждат 8 деца.[3] Семейството на Димитров е протестантско.[4]

Самият Георги Димитров е роден на 30 юни (18 юни стар стил) 1882 г. в село Ковачевци[5] През следващата година семейството му се преселва в Радомир, а през 1886 година - в София.[2] През 1894 г., още 12-годишен, поради липса на средства прекъсва образованието си и започва работа като словослагател в печатницата на Иван Цуцев, а по-късно на Никола Пиперов. Там се печата органът на Либералната партия на Васил Радославов вестник „Народни права“.

Политик в България (1902 – 1923)[редактиране | редактиране на кода]

Георги Димитров и Йосиф Сталин, 1936 г.

През 1902 г. Георги Димитров става член на БРСДП[5]. След разцеплението на партията на русенския конгрес на 6 юли 1903 г. Димитров се ориентира към тесните социалисти около Димитър Благоев. Той е и активист на Общия работнически синдикален съюз, в който членува от 1904 година, а от 1909 година е негов секретар-касиер.[5] Димитров ръководи Стачката на пернишките миньори, започнала на 18 юни 1906 г. и продължила 35 дни. Заради тази стачка на 4 юли е арестуван за първи път. През 1906 г. сключва брак със сръбската моделиерка[6] и синдикалистка Люба Ивошевич. Избран е за член на ЦК на БРСДП (т.с.) през 1909 година,[5] на мястото на тежко заболелия Гаврил Генов.

Георги Димитров е мобилизиран по време на Междусъюзническата война през 1913 г. На изборите за 16 Обикновено Народно събрание на 24 ноември 1913 г. е избран за депутат и на 31 г. става най-младият народен представител в царството. През този период приема вижданията и постановката на Димитър Благоев по националния въпрос и се оформя като привърженик на идеята за Балканска федерация. На XXII конгрес на БРСДП (т.с.), който става първи конгрес на БКП (т.с.), не подкрепя националното обединение на българския народ, а издига тезата за създаване на Балканска федеративна съветска социалистическа република, включваща в състава си и Македония[7].

На парламентарните банки е без прекъсване 10 години – до 1923 г. През 1914 година става и общински съветник в София, а през 1919 година е избран в Софийския окръжен съвет.[5] Като народен представител избягва мобилизацията по време на Първата световна война. Депутатският имунитет му позволява достъп до войниците на Солунския фронт, където води активна антивоенна агитация според постановките на БРСДП (т.с.), за което е осъден на строг тъмничен затвор и лежи 4 месеца в Софийския централен затвор, от 29 август до 16 декември 1918 г.

Участва в партийния конгрес на 28 май 1919 г., когато БРСДП (т.с) се преименува на БКП (т.с.) и минава на Коминтерновски позиции. През декември същата година е сред организаторите на Транспортната стачка.[5] Сред организаторите е също и на съпроводилата я всеобща политическа стачка (29 декември 1919 – 3 януари 1920).

Включва се в дейността на Коминтерна и свързани с него организации и подкрепя болшевизацията на БКП. По онова време Георги Димитров пространно защитава идеята за 4 български съветски републики (България, Добруджа, Тракия и Македония в рамките на Балканската Федерация) в реч пред комунисти-емигранти през февруари 1923 г., като поставя искането за независимост на национално-освободителните движения на македонските, добруджанските и тракийските българи от „българската буржоазия“[8].

Заедно с Васил Коларов оглавява вдъхновеното от Коминтерна Септемврийско въстание през 1923 г.[5] Действа с щаба на въстанието в Северозападна България. Още в началото на въстанието и преди неговия разгром заедно с другите организатори бяга в Югославия[9], а оттам – в Австрия. В България е осъден задочно на смърт през 1926 година.[5]

Деец на Коминтерна (1923 – 1946)[редактиране | редактиране на кода]

Централна Европа[редактиране | редактиране на кода]

В Австрия Димитров става активист на Комунистическия интернационал (Коминтерна), като извършва „конспиративна дейност“ в Швейцария и Германия. Живее периодично в СССР под различни псевдоними. Достига до длъжността ръководител на Западноевропейското бюро на Коминтерна през периода 1929 – 1933 г. Най-късно от 1927 г. сътрудничи на съветските тайни служби (ГПУ), включително като офицер за свръзка с Вътрешната македонска революционна организация (обединена)[10].

Лайпцигски процес[редактиране | редактиране на кода]

На 9 март 1933 г., заедно с 2 български и няколко други комунисти, Георги Димитров е обвинен в организирането на подпалването на Райхстага, за което днес се смята, че е извършено от психически неустойчивия Маринус ван дер Любе. Димитров води сам своята защита на организирания от нацистите процес в Лайпциг. Майката на Димитров заминава за Франция, където на митинги и събрания се обявява за освобождаването на сина си. В Лондон от леви адвокати, журналисти и дейци на Германската комунистическа партия е организиран контрапроцес, който доказва убедително провокацията срещу комунистите. В своята защитна реч Димитров защитава българския народ от грубите нападки на медиите. Той подчертава неговите исторически заслуги пред човечеството и гордостта си, че е българин. Словесните му сблъсъци с нацисткия водач и министър Херман Гьоринг и защитната му пледоария спечелват на Димитров място в комунистическия пантеон. Този процес е последният в Германия, съставен от независими съдии от „стария“ съд Райхсгерихт. Димитров, Танев и Попов са осъдени на по 9 мес. затвор заради това, че пребивават незаконно в Германия с фалшиви паспорти с цел конспирация, но са оправдани по обвиненията в палеж и опит за сваляне на правителството.

Съветски съюз[редактиране | редактиране на кода]

След излежаване на присъдите си тримата получават съветско гражданство и заминават за Съветския съюз, където остават до края на Втората световна война. Танев и Попов по-късно са репресирани от режима на Йосиф Сталин и са изпратени в концлагери. Танев умира в съветски концлагер, а Попов след 17 години в лагерите на ГУЛАГ се завръща болен в България и написва спомените си, които са изнесени тайно и отпечатани в Париж през 1984 г.

След процеса Димитров се превръща в основна фигура на международното комунистическо движение. Заема мястото на Васил Коларов като ръководител на Коминтерна (1935 – 1943) и на БРП (к). Оглавява новосъздадената българска коалиция Отечествен фронт през 1942 г. След разпускането на Коминтерна през 1943 г. ръководи Международния отдел на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики). Той е депутат във Върховния съвет (парламента) на СССР (1937 – 1945).[5]

След смъртта на Люба Ивошевич – самоубила се, скачайки от висока сграда в Москва през 1933 г.[11], Йосиф Сталин му намира втора съпруга – чехословашката еврейка Роза Юлиевна (Роза Флайшман), която е предана комунистка. Единственото им дете Митя се ражда през 1936 г., но едва 7-годишно умира от дифтерит.

Политик в България (1946 – 1949)[редактиране | редактиране на кода]

Пощенска марка с лика на Георги Димитров

След 9 септември 1944 г. Димитров остава в СССР, откъдето оказва влияние върху провежданата в страната политика от БРП (к). Завръща се в България на 4 ноември 1945 година[5]. Непосредствено след завръщането си претърпява поражение в парламентарните избори срещу Атанас Москов – кандидат от Българската работническа социалдемократическа партия. Избран е за министър-председател през ноември 1946 г.[5] Оглавява БРП (к), която през декември 1948 г. се преименува на БКП.

Като министър-председател на страната води политика на преход към модела на народна република – тоталитарна държава с държавно управление, доминирано от комунистите. Води курс на тясно сближение с Югославия и провеждане на поетапна македонизация на населението в Благоевградско с оглед присъединяването на района към новосформираната югославска македонска република. Балканската политика на Георги Димитров е подчинена на предлагания тогава от него Южнославянски съюз[12] въз основа на концепцията за Балканска федерация, прокламирана от Коминтерна преди войната. На 1 август 1947 г. край езерото Блед (дн. Словения) Тито и Димитров обсъждат присъединяването на България към Югославия. След войната обаче гореспоменатата концепция вече не е актуална, тъй като засяга новите стратегическите планове на СССР в района. Това води през 1948 г. до разрив между Тито и Сталин, а Димитров е подложен на унищожителна критика от страна на КПСС и се примирява със статуквото.

Култът към личността, характерен за тоталитарните държави, започва да се развива още при неговото управление. Така например на него приживе е наречен (още със създаването му) новият град Димитровград. За целта на 2 септември 1947 г. Министерският съвет, чийто председател е самият Димитров, издава Постановление № 3, което гласи: „Селата Раковски и Марийно, Хасковска околия и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град под името Димитровград“.

Последни месеци, смърт и погребение[редактиране | редактиране на кода]

През март 1949 година Георги Димитров заминава за поредно лечение в „Барвиха“, санаториум за висшата съветска номенклатура край Москва.[13] Въпреки първоначалните официални информации за подобряване на здравето му, той умира на 2 юли 1949 г. в санаториума. Видни съветски медици поставят диагнозата “сърдечна недостатъчност II степен, чернодробна цироза, диабет, хроничен простатит“. Въпреки официалното медицинско заключение съществува хипотеза за политическо убийство на Димитров по указания на Йосиф Сталин[14][12].

В общо изявление по повод смъртта на Димитров ръководствата на БКП, Министерския съвет и Отечествения фронт го обявяват за „любим вожд и учител на комунистическата партия и целия български народ“, „верен ученик на Ленин и Сталин“, „голям държавник“, „мъдър министър-председател“, „строител на Народна република България“, „велик син на нашата страна“, „бележит борец против фашизма и империализма, за делото на прогреса, демокрацията и социализма“.[15]

Още в деня на смъртта му тялото на Георги Димитров е изложено в Дома на профсъюзите в Москва, като през нощта до него остава почетна стража от Политбюро на ВКП (б), начело със самия Йосиф Сталин. На 3 юли Министерският съвет взима решение тялото да бъде балсамирано и поставено в мавзолей, а на следващия ден е одобрен проект на група архитекти, начело с Георги Овчаров. Правителството организира тържествено посрещане на тялото в Русе и София, а от 7 до 9 юли е проведено „всенародно поклонение“ в сградата на Народното събрание. Междувременно, с големи усилия на Трудова повинност е завършен Мавзолеят, където на 10 юли е поставено тялото, чието балсамиране от съветски специалисти продължава и след това.[15]

Наред с пропагандните акции по погребението, група неудобни за властта лица са въдворени в лагери. Това попълнение лагеристи остава в историята като „Димитровско“.

Мавзолеят се превръща в място за поклонение, включен е в държавния протокол за полагане на венци от чуждестранни делегации, но само от комунистически страни и от държави от Третия свят. На 18 юли 1990 г. тялото на Георги Димитров е извадено от мавзолея и е препогребано в католическата част на Централните софийски гробища[11] (П22, 42.716678 N, 23.338698 E). Мавзолеят е разрушен в периода от 21 до 27 август 1999 г.

Родната къща на Димитров в Ковачевци е превърната в музей, а в центъра на селото е изграден дом-паметник „Георги Димитров“.

Гробът на съпругата и сина му в Новодевическото гробище

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Люба Ивошевич

Братя:[3]

 • Никола Димитров – роден през 1887 г. Заточен е в Сибир през 1910 г., където умира през 1916 г.
 • Тодор Димитров – роден през 1889 г. Убит по време на априлските събития от 1925 г. в полицията.
 • Костадин Димитров – роден през 1892 г. Загива в Балканската война на 4 ноември 1912 г.
 • Любен Димитров – дребен престъпник;
 • Борис Димитров – Завършил техникум по електротехника. Собственик на малка фабрика за бойлери.

Сестри:[3]

Георги Димитров е женен за сръбската модистка Люба Ивошевич, починала в Москва на 27 май 1933 г. От втория си брак с Роза Юлиевна Флайшман има син Митя, който умира от дифтерит през 1943 г. След завръщането си в България Димитров осиновява бъдещия политик Бойко Димитров, син на убитите (1941 – 1944) комунисти Коста Златарев и Мара Денчева.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плоча на улица Haus Anna-Seghers-Straße 91, в Берлин

В чест на Георги Димитров са наречени 6 населени места:

Освен това на негово име са наречени:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • ((de)) Veselin Chadzinikolov: Georgi Dimitroff: Biographischer Abriss. изд. Dietz, Берлин 1972 г.
 • ((de)) Ernst Fischer: Das Fanal. Der Kampf Dimitroffs gegen die Kriegsbrandstifter. изд. „Neues Österreich“, Zeitungs – u.-Verlags-Gesellschaft, Виена 1946 г.
 • ((de)) Institut für Marxismus-Leninismus beim ZK der SED: Geschichte der internationalen Arbeiterbewegung in Daten. изд. Globus, Виена 1986 г., ISBN 3-85364-170-3 (грешен ISBN номер).
 • ((de)) Rolf Richter: Biographisches Nachwort. In: Gegen Faschismus und Krieg. Ausgewählte Reden und Schriften. изд. Philipp Reclam jun., Лайпциг 1982 г.
 • ((de)) Horst Schumacher: Die Kommunistische Internationale (1919 – 1943). изд. Dietz, Берлин 1989 г., ISBN 3-320-01262-2.
 • ((de)) Historische Kommission beim ZK der KPÖ: Die Kommunistische Partei Österreichs: Beiträge zu ihrer Geschichte und Politik. том 2-ри. изд. Globus, Виена 1989 г., ISBN 3-85364-189-X.
 • ((de)) Barbara Timmermann: Die Faschismus-Diskussion in der Kommunistischen Internationale (1920 – 1935). Дисертация. Кьолн 1977 г.

Монографии[редактиране | редактиране на кода]

 • Tobias, F. The Reichstag Fire, Ню Йорк, 1964 г.
 • Семков, М. изд. Моабит 8085. Димитров пред имперския съд. С., 1972.
 • Momsen, H. The Reichstag Fire and Its Political Consequences, Ню Йорк, 1972 г.
 • Ташев, Т. Министрите на България 1879 – 1999. С., 1999 г.
 • Димитров, Г. Дневник – Март 1933 – февруари 1949. С., 2003 г.
 • Седемнадесет мига с подвига и безсмъртието. Стенограма на Лайпциг. изд. Съст. Л. Такев. С., 2003 г.
 • Петров, Н. Загадката около смъртта на Георги Димитров. Пловдив, 2003 г.
 • Веков, А., Д. Гачев. Тайните на Коминтерна. Разсекретените архиви. С., 2007 г.
 • Кръстев, Ф. Генералният секретар на Коминтерна. Автентичният Димитров след 125 години. С., 2007 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Голяма енциклопедия „България“, том 5. София, Българска академия на науките, Научноинформационен център „Българска енциклопедия“, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 978-954-8104-27-2. с. 1751.
 2. а б Фосколо 2013, с. 11.
 3. а б в Фосколо 2013, с. 18.
 4. Блудният син, който никога не се завърна. // .mediapool.bg, статията е публикувана в сп. ”Вагабонт”, 2007. Посетен на 27 октомври 2012.
 5. а б в г д е ж з и к л Ташев, Ташо. Министрите на България 1879-1999. София, АИ „Проф. Марин Дринов“ / Изд. на МО, 1999. ISBN 978-954-430-603-8 / ISBN 978-954-509-191-9. с. 155 – 156.
 6. Костенцева, Райна. Моят роден град София в края на XIX – началото на XX век и след това. София, Рива, 2008. ISBN 978-954-320-206-5. с. 33.
 7. БКП и националният въпрос 1912 – 1924 г.
 8. Георги Димитров „Съчинения“ т. VII, С. 1954 г. с.369.
 9. Неизвестни страници от миналото 1919, 1923, 1925, 1944, 1956, 1968, 1992, Върбан Ангелов
 10. Димитров, Димитър. Георги Димитров – съветски агент?. // BBC, 2005. Посетен на 24 април 2008.
 11. а б Любовни писма разкриват нежната страна на Георги Димитров. // bTV, 2011. Посетен на 18 март 2011.
 12. а б КГБ призна: Сталин убил Георги Димитров
 13. Вачков, Даниел. Пътят на комунистическата партия към властта (1939 – 1944). // Знеполски, Ивайло (ред.). История на Народна република България: Режимът и обществото. София, „Сиела софт енд паблишинг“, 2009. ISBN 978-954-28-0588-5. с. 124.
 14. Български хроники – IV том, Автор Стефан Цанев, Издател ТРУД, ISBN 9545289449, стр. 225 – 226
 15. а б Огнянов, Любомир. Политическата система в България 1949 – 1956. София, „Стандарт“, 2008. ISBN 978-954-8976-45-9. с. 22 – 23.
Цитирани източници
 • Фосколо, Мона. Георги Димитров: една критическа биография. София, Просвета, 2013. ISBN 9789540127682.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

председател на ЦК на БРП (к.) (27 февруари 1945 – 4 януари 1948)
генерален секретар на ЦК на БРП (к.) (4 януари 1948 – 27 декември 1948)