Севастопол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Крим. За града в Съединените американски щати вижте Себастопол.

Севастопол
Севастополь
— град —
Знаме
      
Герб
Страна Украйна
Авт. републикаКрим
Площ863,6 km²
Надм. височина100 m
Население428 753 души
Основаване1783 г.
Пощенски код99000–99699
Телефонен код0692
МПС код92, СН
Официален сайтsevastopol.gov.ru
Севастопол в Общомедия
Херсонес, древногръцка колония в Севастопол

Севастопол (на украински и руски Севастополь, кримскотатарски: Aqyar, Акъяр) е черноморски град на югозападното крайбрежие на Кримския полуостров.[1]

Основан е през 1783 г. от руската императрица Екатерина Втора около останките от древния гръцки град-колония Херсонес.

В началото на Руско-украинската война през 2014 година градът е окупиран заедно с целия Кримски полустров от Руската федерация, която го анексира и обявява за град от федерално значение в състава на Южния федерален окръг.

Украйна, както и по-голямата част от държавите членки на ООН, не признава проведения в града в условията на руска военна окупация референдум за отделяне от страната и последвалото присъединявяне към Русия. Според административното деление в Украйна той е град с особен статут, без да е част от Автономна република Крим, заемаща останалата част от полуострова.

На 1 януари 2018 г. населението на Севастопол е 428 753 души и площ от 865 km. В града е разположена военноморска база на Черноморския флот на Русия.

Името на града идва от гръцките думи Σεβαστος (севаст, севастократор) – еквивалент на латинската титла „август“, и πολις (полис) – град, и буквално се превежда като Град на императора.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Съветски съюз

При разпадането на Съюза на съветските социалистически републики през декември 1991 г. Севастопол има статут на град с републиканско подчинение в рамките на Украинската ССР на Съветския съюз. В него се намира главната военноморска база на Черноморския флот на СССР.

Украйна

Спорът между Украйна и Русия за наследството на Черноморския флот на СССР непосредствено засяга и неговата главна база в Севастопол. През 1990-те години градът преживява най-бурния период в своята история. Острото руско-украинско противопоставяне е съсредоточено именно там. Като катализатор в тези противопоставяния служи неустановеният държавен статут на града.

През 1991 г. градът е включен в състава на Кримската АССР. През март 1995 г. той е изваден от състава на Кримската автономия и е обявен за град на централно подчинение с особен статут, който официално е узаконен с приетата през юни 1996 г. нова конституция на Украйна. Допълнителните параметри на специалния статут на града трябва да бъдат уточнени с приемането на „Закон за статута на града-герой Севастопол“, който се разглежда от парламента на страната.

Окончателно статутът на Севастопол е установен едва през май 1997 г., когато е подписан Договорът за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Русия. Този документ предвижда в частност взаимно признаване на териториалната цялост на страните. Въпреки това статутът на Севастопол в рамките на Украйна остава неопределен.

Севастопол (както и Киев – столицата в Украйна) има специален статут на град с централно подчинение в Украйна. Той (след приемането на закона за столицата Киев) е единственият град в Украйна, чийто кмет не се избира, а се назначава от президента на страната. Заедно с това градският съвет има правото да налага вето на всяко решение на кмета.

Русия

На 2 март 2014 година градът със специален статут Севастопол се обръща към Автономна република Крим с предложение да бъде включен в нейния състав като град с особен статут. На 11 март 2014 година, в хода на по-нататъшното развитие на политическата криза в Украйна, е приета Декларацията за независимост на Автономна република Крим и на град Севастопол. На територията на АР Крим и Севастопол е проведен референдум за статута на (полуостров) Крим на 16 март 2014 година. В съответствие с резултатите от него е провъзгласена Република Крим със статут на суверенна държава на 17 март 2014 г. на територията на Автономна република Крим и града със специален статут Севастопол.

На 18 март 2014 година е подписан Договор за приемане в състава на Руската федерация на независимата суверенна Република Крим. В съответствие със сключения Договор за приемане на Крим са образувани 2 субекта в състава на РФ:

  • Република Крим – на територията на Автономна република Крим;
  • град от федерално значение Севастопол – на територията на града със специален статут Севастопол.[2]

Административно-териториално деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно-териториално деление на град Севастопол

В административно-териториално отношение град Севастопол се дели на 4 муниципални района, които включват 9 муниципални окръга, 1 град (Инкерман) и 1 селище от градски тип.

Административно-териториално деление на град Севастопол към 1 януари 2018 г.
Муниципални райони Площ
(km2)
Население
(2018 г.)
Муниципални окръзи Други градове и сгт в адм. окръзи
1. Балаклавски 545 49 408 3 гр. Инкерман
2. Гагарински 61 149 726 1
3. Ленински 26 114 862 1
4. Нахимовски 233 114 757 4 Куса
Общо град Севастопол 865 428 753 9 1 град и 1 сгт

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Севастопол
Починали в Севастопол

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Горбатюк В.М., Рыбаков В.Н. и др. Севастопол (Севастополь) // Голяма руска енциклопедия (в 36 тома). 1 изд. Т. 29. Румъния – Сен-Жан-де-Луз [Румыния – Сен-Жан-де-Люз]. Москва, Издателство „Голяма руска енциклопедия“, 2015. ISBN 978-5-85270-366-8. с. 767. Посетен на 1 юни 2019. (на руски) Архив на оригинала от 2019-06-02 в Wayback Machine. ((ru))
  2. Крым провозглашен независимым суверенным государством – Республикой Крым

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]