Житомирска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Житомирска област
Житомирська область
Знаме
    
Герб
Zhytomyr in Ukraine.svg
Страна Флаг на Украйна Украйна
Адм. център Житомир
Площ 29 832 km²
Население (2013) 1 266 938 души
42,5 души/km²
Райони 23 + 5
Губернатор Серхий Машковски (БПП)
Житомирска област в Общомедия

Житомирска област е една от 24-те области на Украйна. Разположена е в западната част на страната. Административен център на областта е град Житомир.

География[редактиране | редактиране на кода]

Житомирската област се намира в централната част на Източноевропейска равнина. Площта ѝ е 29,9 хил. км², което е около 4,9% от територията на Украйна. С територията си областта се нарежда сред най големите в Украйна, пред нея са само Одеската, Днепропетровската, Черниговска и Харковска области. Територията ѝ е по-голяма от тази на някои държави, като Армения, Албания, Израел, Кипър, Ливан.

Областта има граница с Беларус, която е дълга 280 км. Дължината на областта от запад на изток е 170 км, а от север на юг - 230 км. Тя е разположена в две природни зони. Северната ѝ част - в зоната наречена "Полесье", а южната - в границите на лесостепите.

Климатът е умерено континентален - с топло влажно лято и мека облачна зима. Средната температура е: +18,5 °C - през лятото и -5,5 °C - през зимата. Средно годишното количество на валежи - 753 мм. През територията на областта протичат 221 реки с обща дължина 5366 км. Всичките реки принадлежат на басеина на Днепър.

Население[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Украйна“         Портал „Украйна