Беларуси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Беларуси
FamousBY.JPG
Общ брой около 10 милиона
Значителен брой в Флаг на Беларус Беларус: 10 300 483 (2005)
Флаг на Русия Русия: 807 970 (2002)
Флаг на Украйна Украйна: 275 800 (2001)
Флаг на Казахстан Казахстан: 111 926 (1999)
Флаг на Латвия Латвия: 68 174 (2011)
Флаг на Полша Полша: 48 700 (2002)
Флаг на Литва Литва: 42 866 (2001)
Флаг на Естония Естония: 17 241 (2000)
Език беларуски, руски
Религия Православие, атеизъм, католицизъм и протестантство
Сродни групи украинци, русини, руснаци
Беларуси в Общомедия

Беларуси или още белоруси (на беларуски: беларусы) са източнославянски народ населяващ Беларус[1] и съседните ѝ страни Полша (предимно в Област Бялисток), Русия, Литва и Украйна. Голям брой беларуски емигранти има в САЩ и Канада в началото на 20 век. След разпада на Съветския съюз отново много беларуси емигрират в страните от Европейския съюз САЩ, Канада и Русия. След независимостта на Беларус, в началото на 1990-те години, се подновява идеята за възраждането на беларуската национална идентичност на основата на беларуския език. В страната живеят около 10 млн. души, които се самоопределят като беларуси.

Език[редактиране | редактиране на кода]

Официалният език в Беларус е беларуски, но доста често по-голямата част от беларусите в страната в ежедневието си предпочитат да говорят на руски (особено в столицата Минск и големите градове).

Произход и тълкувания на етнонима „беларуси“[редактиране | редактиране на кода]

Има различни тълкувания и спорове относно етнонима беларуси. И двете форми на изписването му – традиционната белоруси и фонетичната беларуси – имат една и съща етимология, „бели руси“. Терминът понякога се тълкува неправилно в смисъл, извеждащ беларусите като етническа подгрупа на руснаците. Всъщност наименованието и на двете нации идва от името на рус – древна народност, от която произлизат днешните руснаци, беларуси и украинци. Едно от традиционните исторически имена на украинците (малоруси), особено популярно със засилването на панславизма през ХVІІІ и ХІХ в., също съдържа този корен.

История и култура[редактиране | редактиране на кода]

Беларусите извеждат корените на нацията си и културата си от Великото Литовско княжество, от древната държава „Рус“ и „Самогития“ и от Киевската Рус и Полатското княжество. Съвременните беларуси са потомци на източнославянските племена кривичи, драговичи и радмичи. В етногенезиса на беларуската нация влизат също и местните балти, особено в северозападната част на съвременна Беларус. През Средновековието беларусите са познати под името „литвини“ (литовци), поради факта, че земите на беларусите са част от Великото Литовско княжество, а техният език е официален език в държавата. Това дава основание на много от съвременните беларуси да смятат средновековната литовска държава за своя национална държава.

След Първата световна война беларуският народ обявява своя независима държава (Белоруска народна република). През 1919 г. държавата е преобразувана в Белоруска ССР, която от 1922 г. влиза в състава на СССР. Беларус получава пълна независимост след разпада на Съветския съюз.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]